Thursday, December 31, 2015

Pertama kali or kali pertama or first time

Dah lama dah aku draf ni.. ni baru nak post..hihi.

Kemungkinan besar entry ni akan banyak keluar perkataan ikut tajuk kat atas kot.. hehe.. mungkin la.. sebab aku ada banyak nak citer pasal banyaknya pengalaman pertama kali aku untuk pregnant dan bersalin anak keempat ni.. eceh, mcm la banyak sgt.. kihkih..

Walaupun aku mengandung dan bersalin anak keempat, tp pengalaman kalini agak berbeza berbanding ank aku yang lain. dah macam anak sulung dah gayanya..hihi.. maklumla banyak mende yang pertama kali kena hadap.. antaranya :
  • Terkena kencing kotor masa pregnant
          Untuk ibu mengandung mmg tak pelik la kalu terkena kencing kotor. bila dah bawak baby memang akan mengganggu sikit kita punya buah pinggang kan, terutama trimester terakhir. tu yg asyik nak terkencing je kejenya..hihi. tapi pada aku ni memang first time aku terkena kencing kotor. aku tak ingat la ape nama saintifiknya. sila la tanya pakcik google. cuma aku nak citer, sakitnya tu. memang real macam nak beranak dah aku rasa. cuma dia tak kerap dan makin hilang. tak pasal2 aku keliru dengan contraction. hihi..

  • Air ketuban pecah sendiri
         First time ko air ketuban pecah sendiri. kat ofis plak tu.. oii malu weh..hehe.. kalau aku tau la nak bersalin hari tu, memang aku tak pegi keje dah hari tu. merasa la pecah ketuban kat ofis.. hihi. masa terdengar bunyi 'pop' tu, boleh plak aku wat lek wat peace je, macam takde apa2 berlaku. dah kata first time kan, mana la tau tu bunyi ketuban dah pecah. dulu masa mengandungkan anak2 yang lain, berangan jugak kot la ketuban pecah sendiri. sebab bila doktor pecahkan, memang sakit oii.. plak tu org kata kalau ketuban pecah sendiri, bukaan lebih cepat, dan lebih mudah bersalin katanya. betul la kot apa yang di kata. merasa la jgk akhirnya. cuma lokasi je tak kena..haha.. apa kan daya.. 
  • Bersalin di Hospital Putrajaya
          Pertama kali dalam hidup aku bersalin di Hospital Putrajaya yang memang tak pernah tersenarai dalam kepala otak aku nak bersalin kat situ. hihi.. plan awal bila aku disahkan mengandung, memang aku nak bersalin di sini. 'Sini' tu bermaksud bukan bersalin di kampung, sebab si Arianna sekolah kan, memang tak sanggup la nak pontengkan sekolah dia sebab tarikh jangkaan bersalin aku semakin hampir dengan final exam sekolah dia. so redha jela bersalin kat sini. pilihan aku pada mulanya Hospital Serdang tapi doktor tak galakkan bersalin kat sana sebab labour room under renovation. kecuali hal-hal tertentu yang menyebabkan aku terpaksa bersalin di sana, redah jela cuma mungkin tak selesa la sikit..phm2 jela renovation ni. memandangkan rekod mengandung aku ok, seme normal, so doktor cadangkan aku bersalin di Pusat Bersalin Berisiko Rendah (PBBR) di Presint 8, Putrajaya. masa tu aku  masih lagi dikategorikan sebagai risiko rendah. kitaorang blur jugak la sebab tak tau pun kewujudan PBBR ni. so kitaorang survey la tempat tu dulu memandangkan lokasi PBBR ni bukan dekat Hospital Putrajaya. kang sesat naya jugak. ok..sekali imbas not bad la tempat tu. so setuju la nak bersalin kat PBBR kononnya. tapi tak sangka plak aku full leaking dah bkn lg kategori risiko rendah. terpaksa la transfer ke Hospital Putrajaya. merasa la ko bersalin kat Hospital Putrajaya. Tak plan langsung nak bersalin kat situ. tapi ada hikmahnya jugak la. Nanti aku cerita hikmahnya. Hospital Putrajaya pun ok. layanan first class. siap offer epidural walaupun normal. ingatkan private hospital je boleh epidural walaupun bersalin normal..hehe.. 

Owh ye..ketiga2 anak aku yg lain aku bersalin di HTAA kuantan. So tak dapat la si amzar ni ic 06 ye..dia dh jd 16..special skit..kihkih..

Menu di Hospital Putrajaya. not bad ek..

 Breakfast

Lunch

  • Suntikan epidural
          First time aku diberikan suntikan epidural. mesti pelik kan. kata tak sempat epidural masa bersalin, tapi ni kata kena epidural plak...haaa.. ada citer disebaliknya kenapa aku kene epidural. kalau orang lain kena epidural sebelum bersalin, sama ada normal or ceaser. biasanya ceaser la.. tapi kes aku ni special sikit. epidural SELEPAS bersalin. hihi.. aku memang trauma weh. bukan trauma sebab kena epidural, tapi komplikasi yang aku alami selepas bersalin tu menyebabkan aku trauma. citernya selepas selamat bersalin, atas sebab-sebab tertentu yang aku rasa tak perlu la kot aku citer kat sini..huhu.. tak pasal2 aku ditolak ke Dewan Bedah (OT) untuk rawatan lanjut disebabkan 'hal' itu.. kira emergency la ni. time ni aku akan dibius separuh badan.. so kena epidural la. dah macam nak bersalin ceaser. Aku dh seram sejuk dh bila doktor inform masalah 'hal' tu pd aku. Sampaikan ms aku nk sign macam2 surat, menggigil tgn aku..huhu.. nk nangis pun ada ms tu, tp control. plak tu, husband aku belum sampai lagi masa ni, memang pasrah jela aku. Disebabkan 'hal' itu, aku kehilangan byk darah dan sebanyak 2 pain darah dimasukkan ke dalam badan aku. ntah darah sape la tu yek..redha jela.. kesannya aku terima kesakitan yg amat sgt..sakitnya ya rabbi. Kesan sakit tu rasa selepas bius habis. Allahuakbar, tak tau nak put in words dia punya rs sakit tu cmne. Tapi apa2 syukur semua selamat dan aku sihat skg.. ni la hikmahnya yg aku ckp ms aku ditransfer dr
PBBR ke hosp putrajaya. Cuba bygkan kalu aku bersalin kat PBBR, agak2 ape jd kat aku?? Agaknya mesti kena transfer gak akhirnya ke Hospital Putrajaya dalam keadaan sakit tu..Allahuakbar.. syukur alhamdulillah..

Aku keluar OT jam 10 pm++ baru jumpa en. suami. huhu..sedih tak? dia nampak aku keluar dari OT, terus tanya, "kenapa ni? ada masalah ke sampai darah banyak hilang?". Dan2 tu air mata aku keluar..huhu..cengeng jgk ko ni..hihi. menurut kata husband aku, dia sampai hospital lebih kurang pukul 8pm camtu, then terus jumpa doktor bertugas sebab dia tak dapat hubungi aku. doktor dah explained sebenarnya kat dia apa yg berlaku kat aku, tapi biasala doktor cakap byk guna bahasa saintifik/medic term ni menyebabkan husband aku tak berapa faham apa yang doktor terangkan. cuma husband aku agak cuak jugak bila doktor cakap aku banyak kehilangan darah. aku pun explain la apa yang terjadi. dugaan betulla. lepas keluar OT, aku kena bed rest selama 6 jam, langsung tak boleh bangun. memang tak boleh bangun pun, sebab kesan epidural tu kan, kaki aku kebas sampai subuh. kalu baby nangis nak susu, nurse yang tolong aku amik si amzar dari baby cot, padahal baby cot sebelah aku je. hilang je bius, mula la aku rasa kesakitan yang amat sangat. seriously, aku trauma bukan sebab bersalin, tapi kesakitan yang aku alami ni la..huhu..

  • Berpantang sendiri
          Untuk bersalin kali ni aku berpantang sendiri. nampak macam mudah je kan, tapi sebenarnya tak semudah yang disangka. kami seboleh-bolehnya taknak menyusahkan mak abah atau sesape  saje sepanjang kami berpantang. kami memang tak inform pun mak-mak kami untuk jaga aku masa dalam pantang, sebab tak nak menyusahkan mereka. kecuali masa aku warded, terpaksa la minta bantuan adik ipar utk jagakan anak2 aku sekejap sementara husband uruskan aku di hospital. kesian dan ada jugak rasa bersalah kat adik ipar, sebab masa aku bersalin dia dah apply cuti untuk Raya Haji dan dia plan nk balik kg keesokannya. tapi bila dapat tau aku bersalin, dia terus cancel nak balik kampung, sebaliknya mak mertua dan keluarga aku yang datang beraya kat sini. hihi..

masa seminggu pertama selepas bersalin, keluarga aku dan  keluarga mertua ada datang. masa dorang ada, boleh la dorang tolong apa yang patut. kebetulan hari tu dah nak raya haji, so taska anak2 semua tutup, dorang la bertungkus lumus jaga anak2 dan masak untuk kami semua. terima kasih sangat kepada semua yang datang jauh dan banyak membantu apa yang patut.

cabaran bermula bila mereka semua beransur balik ke tempat masing-masing. semua kena handle sendiri. seriously semua tak semudah yang disangka. mungkin sebab pertama kali berpantang sendiri, rasa macam kelam kabut sikit. ditambah plak dengan amzar yang ada masalah jaundis/kuning, kena ulang alik hospital/klinik. Allahuakbar, penatnya ya rabbi. husband plak mana nak hantar anak2 sekolah, nak hantar aku dan amzar ke hospital/klinik, nak masak , urus rumah, urus anak2, urus aku yang tengah sakit, terutama minggu pertama dan kedua lepas aku bersalin, semua dia kena urus sendiri, maunya tak penat. aku plak dengan keadaan tak berapa sihat lagi, dah kena rush ke sana ke sini. banyak ke hospital/klinik la. keadaan memang sangat hectic masa tu. nak taknak memang ke hadap la kan. bila lagi nak merasa..haha..

Menu dalam pantang yang husband masak. terima kasih sebab sediakan semua ni.. dalam kepenatan dapat jugak dia sediakan semua ni utk aku.. i'm touch.. huhu..






  • Rawatan jaundis di Hospital Putrajaya
         Anak-anak aku kalau tak kena jaundis memang tak sah. maklumla omaknya darah O.. huhu.. kalau nak ikutkan dari segi rawatan jaundis ni lebih kurang sama je mana2 hospital pun. Anak akan diletakkan di bawah lampu fototerapi tu.. lepas tu doktor akan amik darah anak, dan kenalpasti tahap bacaan bilirubin tu kan. biasa la ni. cuma yang tak best nya prosedur rawatan jaundis di hospital ni. anak kena tinggal di hospital, manakala ibu kena balik rumah, nurse yang akan uruskan ank kita tu dan kita cuma perlu bekalkan susu ibu aje. adoi.. pertama kali kot. ketiga-tiga anak aku tak pernah tinggal sorang2 kat hospital semasa rawatan demam kuning ni. aku ingatkan semua hospital kerajaan sama je prosedur. rupanya tak sama ek. HTAA plak ibu perlu rooming sekali dgn anak jika anak warded utk jaundis ni. Mungkin sebab takde ruang kot utk ibu stay agaknya. first time aku tinggalkan baby kat hospital, balik rumah rasa pelik plak. sayu la jgk rasa hati tu. bertabahla wahai hati katanya..adoii..

Amzar warded masa hari ke 3 kelahiran dia. pagi hantar hospital then nurse suruh aku balik, baby je tinggal. menurut kata doktor, nurse akan call aku untuk maklumkan keadaan anak aku dan tahap bilirubin dia. memandangkan amzar warded di NICU, so ibu/bapa boleh datang bila2 masa utk melawat, tak perlu tunggu waktu melawat. keesokannya nurse call aku. aku ni ingatkan anak aku dah boleh discharge. rupanya amzar kena warded di PBBR plak. kalini bila warded kat PBBR, ibu diminta rooming skali dengan baby. eh gitu la plak. so merasa la jugak aku warded di PBBR dengan amzar walaupun bukan untuk bersalin.. nak jugak stay kat PBBR ye. huhu..first time nih..

Wad PBBR boleh tahan jugak selesa nya. macam private hospital pun ada. bilik single. dok sorang2.. maksudnya aku stay dengan anak aku jela, tak berkongsi dengan sesape macam hospital kerajaan yang lain. memang privacy la weh. Eh memang selesa la. Cuma aku tak paham, kenapa rawatan ni tak buat trs je kat PBBR? Kan senang. Tak perlu ulang alik dr hosp putrajaya ke PBBR. Eh eh,ko sape nak pertikai?? Pandai2 je ko..haha.. dorang ada sebab la tu ek..huhu..


dah berspec dah. masa ni kat hospital putrajaya. masa dia di bawah lampu tu, kita takleh amik gambar..hospital tak benarkan. ni aku amik kejap dak tecit ni utk menyusu, tu yang snap tu..


yang  ni di PBBR. aku dapat bilik single seperti no bilik di atas. jgn ditanya apa tu NNJ. 'J' je aku tau, jaundis kot..huhu..

 tu dia biliknya. hanya aku dan baby.tu kat sebelah tu..

kat sini aku je dok dgn baby, boleh la amik gambar puas-puas.. hihi..

time ni tahap bilirubin dia dah turun sikit and ready for discharge. tapi ianya tak berhenti di situ. kena sentiasa follow up dia klinik kesihatan la plak sampai doktor puas hati dgn darah dia. dah la amzar disahkan prolong jaundice plak. umur dia 42 hari baru clear. boleh bayangkan tak betapa penatnya kami ulang alik ke klinik atau hospital dan amzar plak kena cucuk amik darah hampir setiap hari sampai hari ke 42...adoi.. kalau boleh dah taknak hadap dah semua ni, boleh tak? huhu..


See! Sebenarnya pengalaman 1st time tu takde la banyak mana pun. Cuma cerita tu jd panjang..hihi.. memang semuanya pengalaman baru pada aku macam baru bersalin anak sulung. Sebab tu la masa dalam pantang life kami kelam kabut semacam je..hihi

the latest of them.. bangun pagi seawal jam 5.45am.. bertuah tak? haha..

Monday, December 28, 2015

officially a mother of 4

Aku tak tau cmne nak mula ni oii. ok.. kita mulakan dengan Bismillah.. huhu.. ok, aku blurr jap ni..

Straight to the point ajela ye.. Actually aku nk cerita psl pengalaman bersalin anak yang keempat. oh ye.. i'm officially a mother of 4 ye.. 4 org dah anak aku. hihi.. syukur atas kurniaan rezeki dariNya. Betulla perancangan Allah lebih baik dan cantik sgt.. anak2 aku 2 perempuan 2 lelaki dan selang bunga.. Alhamdulillah..

macam mana ek aku nak mula.. nak imbas balik bukan senang..maklumla cerita 3 bulan lps kan.. kira dh basi kot.. kihkih.. tapi masih fresh dalam kepala otak aku ni. sekejap je aku rasa masa berlalu cuti bersalin kali ni.. kali ni aku rasa betul2 tak puas cuti. perasaan tu rasa macam nak sambung cuti sampai awal tahun. nampak sangat masa tu terlalu cepat bergerak sampai aku sendiri rasa macam tak puas. biasanya kalau cuti lama, semangat untuk kerja tu lain macam. tapi kalini tidak.. tak tau kenapa.. ok kembali ke tajuk asal.. senang mengarang ikut point jela kan.. nampak beno blur nk mengarang..

21/9/2015
- jam 2.00 am
  • tiba-tiba aku rasa seolah-olah mild contraction yang aku rasa sangat yakin bahawa itu adalah tanda nak bersalin. sakitnya kejap ada kejap tak..siap kira melalui hp. Blh thn jgk la rasa skt tu. So mmg sangat confident la skt tu skt nak bersalin. aku tak kejutkan suami aku tp aku try tidur, buat tak tau je, sebab sebelum ni kalau sakit pagi2 mcm ni, mlm nanti baru bersalin..try tido, tak berapa nak lena. sampai ke subuh, sakit still on walaupun tak sekerap awal pagi. bila sakit dah makin kerap baru nak kejutkan dia la kononnya..akhirnya aku terlelap..


- jam 6.00 am
  • aku terjaga dan uruskan anak2 macam biasa dan aku inform suami aku, aku dah mula rasa contraction dan aku tak pergi kerja hari tu. so husband aku hantar ank2 ke taska/sekolah masing2, aku plak rehat kat rumah. husband aku kerja mcm biasa, sebab sakit tu masih boleh dikawal. macam biasa la husband aku tu risau la kan tapi dia tetap kerja macam biasa. aku plak nk tidur puas2 memandangkan aku tak cukup tidur malam tu.


-jam 12.00 tghari
  • punya la lama aku tidur. pukul 12 tghari baru bangun..hihi.. and surprisingly, contraction HILANG.. langsung tak rasa sakit.. aku dah pelik dah ni. kebetulan husband call tanya perkembangan. memandangkan sakit hilang, husband cadangkan aku refer klinik la. so dia balik tengahari tu semata-mata nak bawak aku ke klinik. dipendekkan cerita, doktor cakap, aku terkena kencing kotor (lepas buat urine test). doktor cakap memang simptom kencing kotor sakitnya lebih kurang sama macam nak bersalin, cuma sakitnya akan makin hilang, bukan makin kerap macam nk bersalin. ni merupakan pertama kali aku terkena maas prgnant. ank2 aku yg lain tak pernah plak kena mcm tu.. so dapat mc untuk hari tu.. confident je aku boleh bersalin harini kan..kahkah..

22/9/2015
- jam 8.00am
  • aku ada weekly check up pada harini. dan aku rasa badan aku fresh, ringan dan takde rasa sakit apa2. keluar rumah pun rasa happy je..check up macam biasa, takde ape masalah, cuma berat aku menurun skit. then aku ada jgk btau masalah semalam, and doktor cakap, kalau rasa sakit macam tu lagi sekali, trs ke hospital bimbang takut sakit nak bersalin.

-jam 10.30am
  • memandangkan harini aku rasa sihat, aku terus masuk kerja macam biasa. semangat aku siapkan kerja kalini sampai aku tak tau nak buat kerja apa lagi dah..alhamdulillah kalini hampir semua kerja aku settle sebelum bersalin, cuma kalau ada yang pending pun sebab melibatkan org ketiga. yang penting part aku settle. harap tak pening la orang yang tanggung kerja aku nanti.
-jam 12.00 tghari
  • aku tak tau nape, aku rasa mengantuk yang teramat sangat. hampir tersungkur aku kat meja ni ha. puas dah aku bgn duduk untuk hilangkan rasa mengantuk, minum kopi bagai..tapi tak hilang. cuba untuk sibukkan diri sampai tepat pukul 1, ofis dah gelap, tak banyak soal aku trs lelapkan mata atas meja aku. lena selena-lenaya. tapi tepat pukul 1.30 petang aku dah terjaga sebab aku terdengar bunyi 'pop' dan terasa nyilu kat bwh perut tapi aku buat tak tau je..tertanya2 gak..bunyi apa tu? memandangkan masih awal, aku cuba untuk sambung tidur tapi dah tak boleh lelap. Terasa macam nak ke toilet, TAPI, bila aku bangun dr kerusi, aku rasa sesuatu mengalir kat bawah dengan lajunya..air bercampur darah weh... banyak giler..aku cuak jgk, cuba utk tahan drp air tu trs mengalir tapi tak boleh.. habis lantai bawah meja aku dipenuhi air n darah.. aku menjerit la..ala menjerit manja2 gtu.." eh, apa ni kak? apa ni kak?". Seme kakak2 kat ofis terkejut, then ada yg bersuara.."air ketuban dah pecah ni nana". Pertama kali dlm hidup terjadi..kat ofis plak tu. malu oiii..huhu.. Cmni ke rasa ketuban pecah sendiri..ank aku yg lain semua doktor pecahkan ketuban. Patutla ada bunyi pop tu..keadaan menjadi agak kecoh sebab ofis ni sebenarnya agak sunyi, tapi bila jadi camni riuh rendah la kejap ofis ni..ada sorang kakak ofis call ambulans..aku plak kalau blh taknak la sampai panggil ambulans..segan kot..lgpn aku skit pun tak rasa skt. Tp apa2 pun aku sgt hargai concern dorang. Rasa sgt disayangi btl..sungguh. Dalam masa yg sama aku try jgk call husband aku, tp tak dapat2..rupanya line tgh tak btl haritu..aduh duh..time2 ni la line nak buat hal.. dorang plak call ambulans tp ambulans takde plak hari tu..syukur sgt2..eh? Haha..Aku mmg x mau naik ambulans kat sini..segan..huhu..
  • akhirnya aku dpt jgk hubungi husband melalui whatapps.. fuhhh lega yg amat. kesian dorang kena uruskan air ketuban aku yang banyak bawah meja aku tu. Nasib baik takde lelaki kat ofis ni..kalu x malu jgk i..huhu..
  • Tak sampai setengah jam husband aku sampai ofis.. katanya dia pun try call aku x dpt..mmg line tgh x betul hari tu..dia naik ke ofis aku, bawak aku ke kereta.. aku still tak rasa skt apa2, so aku bg cadangan nk balik rumah sekejap nak tukar baju memandangkan baju aku dah kuyup basah, aku x selesa..tp hsbd tak setuju..dia riso jadi apa2 lagi susah.. so kami trs ke Pusat Bersalin Berisiko Rendah (PBBR) di Presint 8..
  • Sampai wad..baru aku rasa contraction..mild je..tapi doktor cek VE bukaan dah 4cm. Wow pantas..nsb baik tak blk rumah dulu td. Aku sendiri pun terkejut..cpt btl bukaan. Doktor dtg kat aku btau aku akan dipindahkan ke Hospital Putrajaya memandangkan aku bkn lg kategori berisiko rendah..sebab aku dah full leaking, takut ada apa2 infection..plak dah.. ikut la yg mana terbaik. so merasa la jgk naik ambulans dr presint 8 ke hosp putrajaya. Hsbd aku follow belakang dgn kereta.. sampai je hospital putrajaya aku trs dibawa ke labour room n cek VE utk kesekian kali. Doktor cek bukaan aku baru 3cm. plak dah..kat PBBR tadi 4cm..smpi sini jd makin kecik bukaan, dh kenapa?aku mls nk pk..lantak disitu..yg pasti skt mmg makin kerap.
-jam 4.30pm
  • Menurut cerita husband aku, time ni dia dh tak senang duduk. first dia risaukan aku sebab masih blm dapat khabar berita dari doktor psl aku. second dia risau waktu tu dah pukul 4.30..patut time ni dia kena rush amik anak2 kat taska.jauh jgk perjalanan dari Putrajaya ke Bangi, nak hadap jem lagi..so dia tanya kaunter psl aku then nurse panggil doktor yg uruskan aku dan kebetulan doktor memang ada kat situ. doktor pun btau husband, aku dijangka bersalin mungkin lambat lagi sbb bukaan baru 3cm..confident je doktor tu. so dgn kata2 doktor tu husband decide utk amik ank2 di taska dulu then dtg semula ke hospital. hsbd just call aku btau dia nk amik ank2 dulu. lagipun dia xtau aku berada di labour room yang  mana satu. aku tak kesah pun. aku lebih rela dia urus anak2 drp teman aku kat hospital dan biarkan ank2 lama di taska. husband aku dh call adik dia utk standby jaga ank2 seketika sepanjang aku berada dia hospital. tapi bila dia dh keluar amik ank2 baru aku teringat beg pakaian aku dan baby ada dlm kereta. Adoi.. tak ingat langsung nak minta hsbd tinggalkan beg2 tu..
  • Memandangkan doktor ckp bukaan aku baru 3cm and seme org (nurse n doktor) ingat aku lambat lg bersalin, dorg tinggalkan aku sorg2 dlm labour room smbil melayan skt yg makin kerap. tp nurse sentiasa pantau setiap 10 min keadaan aku. bila nurse tgk keadaan aku makin skt, buat pertama kali dlm hidup nurse offer epidural dan mintak aku sedut gas apa ntah kalau skt makin kuat. htaa xde plak offer camtu. mula aku taknak epidural..berlagak tak?? haha.. sbb sblm ni aku bsalin tak pernah guna epidural kot. tapi bila skt makin tak tertahan, sedut gas pun mcm x mebantu, then nurse offer je trs aku setuju. mengada tak?? nsb baik nurse tak merungut..hihi.. dorg pun prepare apa yang patut utk cucuk epidural kat aku.
  • Jam baru pukul 5pm++ tp aku ckp kat nurse aku dh xtahan nk push.terasa mcm bby nak keluar. Nurse terkejut sbb dikatanya baru 3cm td. Then dia cek VE skali lg.lps tu nurse menjerit.. "dh full dh full..dah complete dh complete"..x sampai seminit ramai nurse dtg kerumun kat aku sbb kepala baby dh nk keluar..Allahuakbar. bukaan yg sgt pantas. nurse pun x sempat siapkan peralatan aku push je..skali push yg sgt kuat, dgn mudah baby meluncur kuar. ya Allah.. alhamdulillah..5.40 pm baby dh selamat dilahirkan.aku sendiri pun tak sangka secepat ini. tak sempat nak epidural pun..ada sorg nurse ckp..cptnya awk ni..mudahnya..alhamdulillah..kalini mmg cukup mudah..
Aku rasa bersalin kalini memang cukup mudah..alhamdulillah.. TAPI, timbul masalah lain. aku mengalami komplikasi yang sgt dasyat, yang menyebabkan aku sgt trauma.. tgk la kalau rajin aku buat entry lain cerita pasal ni.. kalau rajin la.. hihi..

Welcome dear Amzar Zuhayr Shah to our family..
Owh lupa nak citer. tadi aku ada citer yang aku lupa nak suruh husband tinggalkan beg pakaian aku dan baby kan.. gambar yang atas ni mmg betul2 fresh from oven.. berbungkus elok je oleh nurse..tapi kesian takde pakaian langsung..haha.. papa sampai hospital pukul 8mlm baru nurse pakaikan baju..kihkih..sian la dia..

day 2

dah nak discharge dah time ni

day 42



latest.. sekejap je dah 3 bulan..



Tuesday, July 14, 2015

Dah nak raya

Aku memang dah takde mood nak buat kerja, walaupun kerjanya ada. Mood raya dah on dah lama dah. nampak tak kemalasan tuan blog kat situ. hehe.. pejam celik sekejap je dah nak raya. kat radio pun semuanya lagu raya dah sekarang, dah takde lagu lain dah. InsyaAllah petang ni kami akan berangkat ke kampung. targetnya sebelum berbuka la. kena la standby makanan dalam kereta in case traffic jam. kami kan memang 'suka' redah jem..haha. tahun ni turn kampung aku, so dia punya excited tu terlebih la skit.

Aku? ok je. kot la kalau ada sesape yang tanya la keadaan aku kan. hihi.. sihat aje, bertambah sihat aku rasa dengan pertambahan berat badan yang bagai johan ni. seram plak aku nengok badan sendiri. kah kah.. life pun so so je. takde la hebat mana, tapi bersyukur la dengan apa yang ada. oo ye, aku sekarang pregnant dah 29 minggu ye, means lebih 7 bulan. tapi kan bila tgkkan badan aku yang bsr luar biasa ni, rasanya mcm 9 bulan pregnant. nanti dah 9 bulan camne la gayanya yek.. kalau cakap camni kat en husband, marah ni. ayat dia kat aku, 'la ada ke pompuan mengandung tapi perut kurus, flat??kalau ada meh sini abg nk jumpa'. upahnya jelingan maut n cubitan di lengannya oleh si bini. hambik nak sangat kan. hehe.. ramadhan kali ni, aku ada masalah penyakit M. haha..mmg x brp rajin sgt2.masak pun alahai. kalu sblm ni, suka mencuba resepi baru. dekat2 nak raya, suka buat kuih raya. thn ni, sendu.. huhu..pembawak budak kah? haha..kesian baby plak dipersalahkan..haha..

Kalau dr segi persiapan raya untuk anak-anak, kami memang tiap tahun akan prepare before ramadhan. baju ke, kasut ke apa2 jela yang berkaitan dengan anak-anak. excited? ni bukan sebab excited nak sambut raya sangat pun. tapi kami lebih suka shopping barang budak-budak, bawak dorang sekali. senang ukur terus. kalau tak muat blh terus tukar. lg satu aku tak suka membeli barang dorang ni time bulan puasa sebab tak sanggup nak hadap lautan manusia kat mall, pastu nk kena hadap jalan jem. adoi nk termuntah rasanya. sudahnya satu hape pun tak dapat. baik settle awal2..senang. barang2 mak pak dorang takde masalah. kalau xde kat mall, online pun blh.

so far, Arianna puasa penuh setakat ni. x banyak songeh sangat dia. cuma bab sahur tu kadang-kadang dia suka buat mama dia geram. payah beno nak bangkit tido. ayat yang kuar dari mulut mama dia hampir setiap hari ialah..'cepat bangun makan, nanti tak sempat makan kang, lapar kat sekolah. kalau tak puasa harini, kakak kena ganti sorang2. org lain makan, awak kena puasa'. tu dia..main2 ngan mama yang macam rimau jadian ni. terus bangun.. sahur dia wajib ada nasi lauk telur mata n kicap. makanan lain dia reject. 
tu dia kakak. elok sangat la buat muka macam tu. abaikan latar belakang yang x semenggah tu ye..

ni kisah ammar plak. tahun ni merupakan tahun pertama ammar berpuasa. aku sebenarnya tak plan pun nak latih dia puasa thn ni. tapi dia yang nak sgt puasa dengan rela hati. mgkin cikgu dh bg pendedahan kot. mama ko dah risau dah. boleh ke? ala, sebenarnya bukan dia puasa sangat pun. yang penting dia tau apa itu puasa. kalau hari sekolah, sahur dia jam 6.30 pagi. haha.. bantai la ammar. kat sekolah langsung tak makan ye. masa hari pertama dia puasa, aku ni asyik berwatsap la dgn cikgu dia tnya keadaan dia. ok ke tak. biasa 1st day puasa, kalau dapat dalam setengah hari ataupun sampai pukul 10 am pun ok la. ni tak ye..dia boleh tak makan sampai jam 4.00pm ye..cikgu cakap dia ok, tapi tengahari waktu tido dia tak boleh tido mungkin sebab kelaparan. alahai kesian. tapi cikgu cakap, waktu minum petang, cikgu try tanya, ammar nak makan tak? dia angguk lemah dan dengan lahapnya dia makan. adoi.. nak gelak pun ada.. hi anak2. bila hari kedua berpuasa dan yang seterusnya, dia boleh puasa sampai jam 5pm. bila dia nampak mama dia je masa jemput dia kat sekolah, soalan pertama yang dia tnya, "mama, dalam kete ada makanan tak?" haha..kesian. tapi ammar ni dia rajin puasa kat sekolah je. mungkin ikut kawan2 dia kot. tapi kat rumah kalau weekend, takde maknanya nak puasa. agaknya tgk si adik makan, dia pun nak makan jgk la. bantai la ammar. apa2 pun, good job la ammar. thn depan puasa lg ye. hihi..

abang ammar, yang perasaan jd ultraman. brp hari je lagi genap umurnya 5 tahun. 

si Azalea plak ada perangai baru sekarang. suka mengamuk guling2 dah sekarang. ni penangan nk dapat adik ke hape ni. dia sgt suka jalan2 tak kesah jalan dekat ke, jauh ke. yang penting keluar rumah. yang tak tahan tu, dalam keadaan mama dia yang tgh sarat ni, kalau dia mengamuk kat mall, dia taknak papa dia dukung, nak mama dia jugak. ni yang aku lomah ni. dah la tgh sarat, pastu dia blh wat perangai camtu. gerammm...tapi kalau dia wat perangai baik, baik sgt la plak. diam je duduk, main sorang2.


tu dia kalau dia tgh berguling. ni kes bergaduh dgn kakak n abang berebut something. aku tak ingat  pebenda yang dia rebutkan. bila tak dapat, tu dia berguling.

dah siap mengamuk, dia memanjat plak kat tv lama yang tak berfungsi ni. bedak tu mmg saje je aku letak kat situ konon taknak bagi dia ambik buat main,rupanya dia panjat jgk. akal dia lg panjang la kn. dah panjat kerusi tak pandai nak turun sendiri. haha.. buat kena gelak jela ko ni..lepas tu ditabur bedak tu sampai berdebu 1 bilik. adoii..nasib baik papa tukang mop..papa mithali.. haha

oo ye..nak citer psl our AZ's baby.. hihi.. tak sangka ank aku dh nak masuk 4 dah tak lama lagi. hihi.. baru2 ni aku ada buat 3D 4D scan. saje la nak tgk keadaan baby. sihat ke tak. alhamdulillah semua normal. nak citer masa scan tu, boleh tak budak tecit ni sorokkan muka dia disebaliknya 'bantal busuk' dia..uri la tu. sabo jela.. doktor siap tepuk2 perut, bila dia berpusing sekejap mukanya, cpt2 doktor snap mukanya..

ni je yang berjaya nampak muka..sambil senyum ye. main aum cak ye.. tu pipi tu, blm kuar lg dah 'pau'. hidung tu macam sama pesen ngan mama je..hidung kemek..haha..

dah tu dia sorok balik muka dia.. bertuah punya bdk.. jantina? yang ni jelas terang dan nyata. tang ni, dia tunjuk plak..haha.. nanti boleh geng la dgn abg ammar, main ultraman ye.. insyaAllah la..

ni jela perkembangan terkini kami sekeluarga. en husband pun sht walafiat, macam aku jgk. haha.. suka bila anak ramai. cuma nak hadap waktu sekarang ni je, dia punya penat,,ya rabbi. Tuhan je yang tau. kena la sabar kan. 

cuma tu la..bila mengandung lagi ni, aku mmg takleh lari dari mengadap bunyi-bunyian dari pelbagai sudut..yang tak bes la kn..aku plak, pregnant kali ni, perasaan tu teramat la sensitif. mudah terusik..seolah2 pregnant tu menjadi 1 kesalahan plak. antaranya ayat yang tak boleh blah.. "power nya ko", "produktifnya", "ko tak merancang ke?", "eh eh, laratnya dia asik mengandung je", "ko kena utamakan kualiti anak, bukan kuantiti anak".. dan byk lagi.. terusik jgk rasa hati tu.. en husband la byk bg semangat kn. semua ni rezeki. kita dah plan cmne skali pun, kalau dh Allah kata nak bagi jugak, sape kita nk pertikai.. eh emo plak.. dah la..mls nk cakap byk. tapi ada jgk kwn2 aku yang bagi semangat. so amik yang positif ajela.

siblings..masa umur hampir sama. lps ni bakal ada sorang lagi..;)

eh..mari kita up kan mood raya la weh.. tak mau sedih2.. hihi..k la.. selamat hari raya, maaf zahir batin. safe journey utk yang balik kg. x sabar weh nk blk kg..hihi..

Monday, February 9, 2015

It's our 8th anniversary..alhamdulillah

ni la keluarga kecik kami 



owh btw harini 9.2.2015 ek. throwback 8 thn lps, kalu time ni mmg tgh bz buat persiapan terakhir sementara menanti waktu isyak pd mlmnya untuk kami dinikahkan. sekejap je dah 8 thn berlalu. alhamdulillah, dikurniakan 2 org puteri dan satu2 nya hero (buat masa skg) yg comey2..hihi.. dan insyaAllah yang keempat bakal menyusul in this coming end of Sept or early Oct. Alhamdulillah.. terima kasih en.suami sbb jadi suami dan papa yg baik buat kami..till death do us apart..insyaAllah

yup i'm pregnant for 4th time. ni kira 'hadiah' anniversary la yek..hehe.. ni la yg dikatakan kejutan tu. macam tak percaya sbb tiada dalam perancangan 2015 kami. mixed feeling sbb tak sangka akan pregnant lagi sekali dalam masa terdekat. plan asal nk tunggu lea at least 3-4 tahun. tapi it's ok. kami terima seadanya dgn rezeki ini sbb kami percaya perancangan Allah adalah lebih baik dari perancangan manusia.. ;). sekarang sedang dalam mood 'tiada nikmat makan' dan kesihatan juga yg agak terganggu. rasa lain macam sikit pregnant kalini. harap dipermudahkan segalanya..

due insyaAllah akhir Sept or awal Oct..mana la tau kot blh jd 'hadiah' birthday aku plak kan..hihi

Friday, January 23, 2015

Terkejut..what a surprise??!!


Ini memang betul berita yang mengejutkan yang tak pernah terfikir pun.. haha.. terkejut beruk kot.. kelakar pun ye..haha.. suka bukan tak suka, cuma...hmm..

nk kongsi ke tak nih?? emm..rasa macam tak bersedia je.. nanti2 la.. haha.. alahai macam la ramai reader blog ko kan..haha.. 

banyaknya kejutan sejak akhir-akhir ni. rasa macam wahhh..wowww.. dan sebagainya la.. tak reti dah nk put in words.. lidah terkelu ke tangan yang kaku nak menaip.. ko buat lawak apa ni?? ahh sudah la tu.. ;p.. nanti2 la kita cerita ye..tu pun kalau rajin..;p


Friday, January 16, 2015

Cuti Sekolah - Taman Botani Shah Alam

30hb Disember bawak anak2 ke Taman Botani plak.alhamdulillah cuaca amat baik. tak terlalu panas dan tak hujan. mendung la maknanya...dengarnya dulu Taman Botani dikenali sebagai Bukit Cerakah.. oo kesahnya..pagi tu dorang seme pakat bangun lewat. lebih kurang pukul 9 pagi baru bangun masing-masing. tu kira lewat dah tu. sebab budak2 kebiasaannya pukul 7 dah bangun. tapi hari tu mungkin budak-budak kepenatan kot, tu yang masing-masing tidur kemain lagi.

dah bangun tu, bersiap dan kemas apa yang patut. lebih kurang pukul 10.30 turun and terus check out. sebelum tu breakfast dulu di Hailam Kopitiam.

"kakak takde mood la mama nak amik gambar..kenapa??..sebab kakak terlalu lapar...alala,kesian"..haha.. sabo jela budak ni.. yang si ammar maintain. ammar ni nampak je badan bulat, dia sebenarnya tak kuat makan sangat. tapi kuat minum susu. aku memang taknak paksa dia berhenti susu, biar dia sendiri yang 'say no' macam kakak dia. kakak darjah 1 baru stop susu dengan kerelaan hati dia..haha..

Oleh kerana dapat 3 kupon breakfast so kami pilih dan bantai roti canai, nasi lemak dan set roti bakar + telur separuh masak. air plak, kopi, barli dan teh. nahhh amik la kakak. tadi kata terlalu lapar. lepas tu dah tak tau nak makan mana satu. rambang mata plak. alahai..ni baru ala carte nih.. kalau buffet tak tau la..hihi

Dah siap makan terus ke Taman Botani. Bagi kami mak pak deme2 ni, tempat ni memang first time pegi. tapi bagi si arianna dan ammar, dorang dah banyak kali pegi masa lawatan tadika dorang. sampai je sana, ayat yang terkeluar dari mulut dorang, rasa macam dah pernah pergi je..haha..

 Mula-mula beli tiket dulu ye. ko tgk harga tiket tu. 'mahal' kot. orang 'kaya' macam iols je pegi sini..haha. harga tiket masuk RM3 seorang dan kalau nak ke rumah iklim sederhana empat musim kena tambah RM 5 seorang. kanak-kanak harga lain tau..murah lagi, lupa plak brp rm.

 sementara tunggu papa dorang beli tiket..tgk la dorang ni..


 ni masa tunggu bas nak masuk ke dalam. owh..kena naik bas rupanya. 

 bas dah ada..tunggu driver je..

 gigih amar baca map


ok driver dah sampai..moh la kita..

rupanya nak masuk ke dalam tu jauh jugak ye. patutla ada bas. boleh jugak kalau nak jalan kaki atau naik basikal. basikal sewa pun ada disediakan. aku tak harap la nak jalan kaki dgn budak2 ni.. jauh kot.. tempat pertama yang kami terjah ialah seperti gambar di bawah

Four Season House. pada mulanya aku membayangkan rumah ni ada semua musim kat dalam tu. rupanya dia ikut musim semasa. masa kami pegi tu musim salji. so merasa la keadaan salji dalam tu. sejuk hoiii tempat ni..

tgk adik kesejukan..dah la awak tu tak sihat..alahai..







belakang tu, ada org tgh buat pengambaran rasanya..

ada olaf la kat belakang..kata kakak..hantu frozen sungguh la budak ni..


papa control macho. relax je nampak macam takde apa2. padahal dia menggigil tu..haha


cuba cari apa yang pelik kat gambar ni.. haha..tak yah cari la, biar aku yang btau. haha.. nampak tak hidung aku dah kemerahan. wahaha.. dah macam mat saleh celup dah.. kata en.suami, hidung mama macam badut...apekah?? haha..aku tergelak guling-guling.. ada ke patut dia kata hidung aku macam badut..tak patut..tak patut..;)

Serius sejuk. bercakap pun berasap mulut. tgk la suhu dia -4c. giler kentang. tak sangka sesejuk itu. ingatkan sejuk ala-ala cameron highlands ke. so takde la berpakaian lengkap. kalau di snowalk, pakaian lengkap disediakan. tapi dengarnya snowalk lagi sejuk kan..kalau kat sini aku just sediakan baju sejuk jela untuk budak2 tu. kesian dorang..tak boleh dok lama sini. konon taknak pegi snowalk takut dorang seme tak tahan sejuk terutama si lea yang tgh tak sedap badan. rupanya kat sini pun sejukkkk jugak..mujur demam lea tak melarat...apa2 pun ianya satu pengalaman yang best la jgk terutama anak2 aku dan sesuai la dgn harganya yang 'mahal' tu. haha.. tak habis2 lagi dorang bercerita sampai sekarang..

lepas tu next..

 tunggu bas untuk ke destinasi seterusnya.. ecehh..

ke taman haiwan. ni memang favourite anak2 aku.. ammar rasa macam dah pernah pergi la kat sini, yeayy..amboiii..mentang2 dia dah pegi..eksen..hihi






Budak-budak ni memang suka la hai kalau tgk animals ni. kalau blh nak bawak balik..katanya..amboi..

 dorang ni kalau mood baik, bab posing memang boleh harap. yela tempat yang dorang suka, senyum ajela manjang











Nampak tak kegigihan mama korang ni mendukung adik korang tanpa baby carrier mahupun stroller. haha.. tula, papa dah offer suruh bawak stroller and baby carrier, jual mahal. simpan buat pekasam dalam kereta. dah la adik korang ni taknak papa dukung. nak mama jugak. hadeii 'katang' lengan mama ko ni tau..haha..sebab aku pikir renyah la nk usung stroller sebab naik bas kan. padahal kalau bawak pun ok je. huhu..pastu balik rumah ngadu lenguh tangan..padan mukoo..;D


 tengok budak kecik ni kalau dgn papa, elok plak nk jalan sendiri. kalau dgn mama, taknak berjalan..nk berdukung aje..gerammm nk gigit..hehee..

sayang banyak tempat tak bukak hari tu sebab under construction. kalau ikutkan banyak tempat lagi blh pegi macam taman kaktus, taman orkid dan lain-lain. tu pun kami dah kepenatan sangat. nasib baik cuaca mendung. kalau cuaca panas tak tau la aku.

then lepas habis round kami terus keluar dan cari tempat makan. disebabkan kepenatan hilang semua selera. yang selera hanya ini..
tadaaa..sedap ni wookk..nasi memang tak layan. anak2 pun sama. 

dah siap makan, en suami kata jom pegi wet world nak? cuba teka apa reaksi budak2 tu?? ala kakak penat la..ammar nak tidur la.. hah reti pun penat. haha..dalam kereta masing-masing tertidur. kami kepenatan terus bertolak ke bangi..sampai bangi dorang semua dah bangun, semua kelaparan. cari plak kedai makan sebelum balik rumah. 

ini ajela cerita cuti sekolah tahun ini. eh tahun lepas la kn. takdela hebat mana. cukup sekadar dapat menggembirakan anak-anak..itu aje. sekarang sejak anak dah bersekolah, baru la tau betapa pentingnya cuti sekolah. dan perancangan cuti kami semuanya tertakluk kepada cuti sekolah especially hari-hari penting macam contoh hari raya ke. biasanya sekolah dah tetapkan hari cuti untuk hari raya, so cuti kami pun akan ikut jadual sekolah kakak. tahun 2015 ni insyaAllah akan ada perancangan untuk mereka masa cuti sekolah dan harap dipermudahkan serta dipermurahkan rezeki kami.. InsyaAllah..