Wednesday, December 30, 2009

It's been a while..

Lama gak weh aku x update blog aku ni. hampir sebulan gamaknye. dh nk msk thn br dh. bkn aku xde idea or xde citer dan sebagainye. tp memandangkan keadaan aku yg xbrp nk sehat ni, makanya semangat aku utk berblogging jd down la plak. Hari ni alhamdulillah, aku sehat skit. tp petang kang tgk la cmne keadaan aku.

Pregnant kali ni aku rs mual lain mcm. Pening kepala x hengat dunia. Huyung je rs dunia ni. Elok aku tgh mkn pun blh pening tau, trs stop mkn. Tp yg peliknya, aku x muntah2 plak. Hnya sekadar mual & pening jela. Tp yg xthn 2 time skt hulu hati. Ya Allah seksanya rs. Kali ni, aku byk alahan waktu petang. Jarang sgt alahan waktu pg. Klu nk dibandingkan ngn dulu, aku alahan byk waktu pg. 2 la psl tiap kali blk kje aku jd flat yg amat. Penyudahnya en hubby ku itu yg turun ke dapur. Sian dia..Aku hrp2 sgt arini aku ok.

Disebabkan aku alahan jgk la, byk kesah2 aku xdpt aku ceritakan kat cni. Aku just listdown je ek. Gbr pun xde. antaranya

  • My Hubby's birthday on 14/12/2009. Kiteorang just sambut kat Restoran Village View (yeke full name die??) kat bangi. Best jgk environment restoran ni. Ada kolam ikan yg beso. Ariana ralit dok tgk ke ikan je, mkn skit aje..Oo ye, en hubby ku itu berkongsi tarikh besday sama ngn kakak nya. Kakak ipar aku la kn. Beza umr dorang btl2 setahun je. Hee..
  • Kedatangan my MIL ke umah aku 2 mgu lps. my MIL dtg ke serdang atas urusan kerjanya di sini then dia dtg menjenguk kami di serdang bersama-sama dgn rakan sekerjanya
  • Mgu lps on christmas day, kami blk ke ktn. Kami berangkat pd hr khamis mlm jumaat ke muadzam. Bermalam di ctu semalaman, then pg esoknya (jumaat) br berangkat ke ktn. Alhamdulillah, perjalanan selamat semenya.
  • Ari jumaat berada di batu hitam, xde pape citer menarik just lpskn rindu aje. Especially ariana yg dh lame xjumpa wan & aki nya. Dia tgh tdo pun blh terjaga smbil kaki tergedik2 keseronokan sbb wan & aki ada dpn mata.
  • Sabtu, mjlis pertunangan farah. Farah ni adik kepada hanim, kwn aku ms sekolah menengah. dia jmpt aku seminggu b4 mjlis. kebetulan plak aku blk, so blh la terjah ke umahnya.
  • Sabtu jgk, lps ke mjlis pertunangan farah, aku ke kemaman plak. Melawat chah yg selamat melahirkan Mohd Danish Zulfan pd 03/12/09 (yeke?) Comey ank chah. ooo ye..chah merupakan rakan sekerja tmpt kje lama aku.
  • Ahad, di sungai ular, dorang wat kenduri bubur asyura sempena awl muharram. Sgt meriah ok. Tp aku pd ms ni berada dlm keadaan huyung coz xtahan bau asap. So duduk dlm umah sj. Time ni aku teringin nk mkn bubur yg panas2 & cair. Tp aku mkn skit aje coz pening menguasai, hilang seleraku. Hanya bau myk angin je aku blh bau.
  • Smlm, di Serdang, kedatangan org jauh dr Sg Ular ke teratak buruk kami. Hee.. Dia dtg bersama ngn mksu ariana (ijan). Aku hnya smpt menghidangkan mee + bihun sup sj. Sgt pantas. hee..Nsb baik jgk smlm aku alahan belah pg. ptg dh ok. Biasenya aku alahan belah ptg. pelik jgk. Rupa2nya org jauh nk dtg.

Hmm..byk kn peristiwa2 yg berlaku sepanjang blog aku ni xterupdate. Tp syg, seme peristiwa di atas tiada gbr utk tatapan seme. ni seme gara2 kes klu x kerana tertinggal kamera, aku terlupa nk snap gbr. blh gtu? ssh la nk jd penulis blog tegar klu camni. heee..Klu la gbr ada, mst byk mnde akan diupdate di blog ni..

Alhamdulillah, si kecik ni..oppss..si kakak ni berada dlm keadaan sht walafiat wpun mama dia xbrp nk sehat..

Thursday, December 10, 2009

Look-alike Meter


Tgk la look-alike meter kat ats nih. Ariana cam muka kami berdua. Yeke? Ntah.. Kdg2 ada org ckp muka ariana cam papa dia. Siap pggil ariana dgn nama kamal. wakaka..Rata2 sedara mara kitorang la yg ckp muka ariana cam papa dia. Ada jgk org ckp muka ariana cam aku. Kali ni org luar yg ckp cmtu, especially klu org 2 first time tgk ariana dpn mata, dorang akn ckp muka ariana mcm mama dia. Plak dh. Tp yg lg teruk nya, ada 1 family 2 ckp, muka ariana ni mcm sape ek? Nk kate cam kamal, mcm lain. Nk kata cam nana plak, x jgk. Haik..ni lg pelik nih..Td aku bukak friendster aku yg dh lama xbukak, aku tgk look-alike meter ni. Rs cam nk wat lg skali & hasilnya msh sama. "Ariana looks equally like Nana and Kamalshah". Hehe..Nk wat cmne, mmg ank kami pun...hehe

Sgt kagum..

Bahagianya rs. Arini ari khamis, esok cuti. Weekend yg pjg. hehe..suka. Ditambah plak ngn bos xde arini, lg la aku suka..leisure..hee..

Sementara xde kje ni, mula la aku menerjah blog2, laman2 web yg aku suka terjah. Sdg menerjah 2, tetiba aku terbaca blog ni. Aku teramat la kagum dgn penulis blog 2 cara dia mendidik anak2 dia. Bygkanlah, umr ank br 2thn 8bln, anknya dh blh menghafal 17 surah al-quran. MasyaAllah. Camne dia didik ank dia 2 ek? Bila baca blog dia, aku jd terpikir, adakah aku ketinggalan dlm mendidik ariana, atau penulis blog 2 terlalu advance dlm mendidik anaknya, atau anak dia mmg budak yg sgt bijak? Bila aku bukak video dlm blog 2, aku dgr anak dia bc surah Al-A'la, tanpa melihat muqaddam, yaAllah, kagum gila aku. Surah Al-A'la 2 kn blh thn jgk pjgnya. Mmg kagum la aku ngn cara penulis blog 2 mendidik anaknya.

Sedangkan ariana yg berumur 2thn 1bln pun xbrp kenal lg huruf & nombor. Dia blh count 1-10, abc, tp msh blm 100% mngenal huruf2 & nombor2 tu. Hanya hrf2 & nombor2 tertentu je yg dia kenal. Dgn progress dia skg ni pun, aku dh 10x bersyukur coz ariana ni blh la dikategorikan sbg cepat blaja (sape lg nk puji klu bkn mama dia sdri kn kn..hehe..).Tp klu ariana dh pdi mengaji mcm dlm blog td 2, YaAllah, sejuk perut aku ni mengandungkannya. Btl..Ni seme adalah tunjuk ajar dr sape lg klu bkn kita sbg ibu & bapanya. ye dak? Melalui blog td 2 jgk la, dpt menambah ilmu pengetahuan aku dlm bab2 mendidik anak ni.

InsyaAllah, akn aku ajar ank aku slow2 mengenal huruf rumi, jawi, nombor, quran & sbgnya. Pendidikan awl 2 kn bermula dr umah. ye dak?

Senyumannya bisa wat daku xkeruan. Hee..Tgh mrh pun xjd nk mrh ni..Aku skg tgh pikir nk toilet train si kakak ni..hmm..mencabar jgk nih..

Monday, December 7, 2009

1st checkup

Alhamdulillah..dh ade pun letrik kat opis nih. dr pukul 11 pg td smpi kul 3.15 ptg br ade letrik. kje pun xleh nk wat mn pun. dh 2 xde letrik. komputer xleh guna, mesin fotostat xleh gune, even telefon pun xleh guna smpi skg walaupun dh ade letrik. aku pelik jgk. ujan xde, ribut xde, tetiba je black out..k la.kita stop psl citer 2..aku nk update psl my 2nd pregnancy..
Td memandangkan xde letrik kat opis ni, aku mtk izin ngn bos aku utk pegi ke klinik. Konon nk pegi khamis ni. Tp memandangkan dgn keadaan opis yg camni, kje 1 hape pun xleh wat, so aku pun pegi ke klinik arini. Memandangkn aku ade panel klinik UKM, makanya aku pegi ke Poliklinik UKM Kesihatan kat Seksyen 15. Msk2 ramai org weh. Kul brp la turn aku nih. Xpe..saba..
Dlm kul 12 br nama aku dipanggil. Aku diperiksa oleh Dr. Fadzillah & InsyaAllah, klu xde pape aral, aku akn dicek olehnya smpi la saat melahirkan. Alhamdulillah, setelah dicek, baby dlm kandungan telahpun berusia 7weeks. Means, lg seminggu genap 2bln usia kandungan ni. Sekejap je kn. InsyaAllah, EDD will be 27th July 2010. Aku dh blh bayang yg aku xberpuasa pd ramadhan thn dpn. huhu..mati la nk ganti..huhu..xpe la..nk wat camne kn.. Aku pnye BP pun normal, 110/70. Aku kena berjaga2 kali ni coz aku ada history high BP before. Hrp2 xde high BP kali ni. Pastu Dr Fadzillah scan my tummy. Tang ni yg aku excited sgt2 ni. Baby nya sgtla tomey, kecik je. The best part is jantung baby dh mula terbentuk & kedudukan baby btl2 dlm rahim aku. Alhamdulillah. Semenye normal. Seronok plak nengok my baby inside my tummy. Tp pd scan 2 EDD bkn 27/07/10, tp 30/07/10. Hmm..Tp xde la lari jauh sgt kn... Oo ye, gbr scan baby ade sbnrnya pd aku skg, tp memandangkn aku xde scanner, makanya gbr 2 xleh dipostkn kat cni..syg nye la..Aku simpan jela ek...Next appointment will be 07/01/2010..

Wednesday, December 2, 2009

Finally...

Alhamdulillah...syukur sgt2 yg tak terhingga di atas kurniaan yg diberi olehNya. Yup, I'm positive for the second time. That's mean, ariana bakal jd kakak x lama lg. Syukur..
Ni dia dak tecit yg dh x tecit lg. Kakak or Kak long? Hmm..
Btw, aku lewat selama 14hr sudah. Ats nasihat en hubby ku itu, ari isnin br ni, blk dr kje aku singgah farmasi then beli UPT ni. Beli 2 plak 2. Hee..dan ini la hasilnya..
Ni aku test ari isnin ptg br2 ni. Tp xpuas ati lg. Cek lg skali pg esoknya lps subuh dan hasilnya...

Sudah terang lg bersuluh..Alhamdulillah. Keputusan yg ditunggu2 selama ni.

So, bila dh tau diri ini berbadan dua, makanya ada beberapa perkara yg perlu dibuat:

THINGS TO DO!!

1. Wat check up di klinik ASAP. 1st priority nih. Wajib. Bila aku nk pegi nih??huhu..

2. Bila dh g check up, mst la doc bg bekalan vitamin2 kn. So phm2 la pn. nana ye..hehe..

3. Survey susu for preggy mum instead of annum. Penting nih. Tp nape perlu survey? Aku nk survey dulu samada nk minum mamil mama or enfa mama mn yg better. Klu blh aku nk dptkn sample dulu. stakat ni aku dh dpt sample mamil mama. nk cari sample enfa mama plak. sedap ke? aku mmg xleh telan ngn annum ok. rsnya lain mcm. hehe..

4. Kena rajin wat solat hajat & baca ayat suci al-Quran.

5. Kena cari kasut/ sandle yg flat. Ibu mengandung x elok pakai kasut/sandle yg high heal ok..

6. Kena start mkn kurma, kismis, madu, buah delima, kekacang. Bgs ni utk baby kn & mamanya.

7. Survey bj mengandung coz aku tau bdn aku ni jenis cepat membesar klu pregnant. X pregnant pun beso..hahaha..oo ye..sesapa yg tau shopping online bj mngandung, yg cantik2, lawa2, pls let me know. Pastu aku nk collect sml bj2 mngandung aku yg lama. hehe..jimat..hehe..

8. Dh mula search kat internet maklumat2 berkaitan pregnancy. Mcm la xde experience ye dak? Ala, tmbh ilmu pengetahuan yg ada pe salahnya.hehe..

9. Memandangkan aku masih lg berhutang puasa bln ramadhan lg 3hari, makanya diingatkn kepada pn. nana, pls. la gnti puasa 2 secepat mgkin coz tarikh jangkaan bersalin or pantang maybe jatuh pada or before next ramadhan. phm2 la ye..

10. Kena la bersedia dr segi mental & fizikal. Dr segi mental bermaksud, aku kena kuatkn semangat utk melalui saat2 mengandung 9bln ni especially last trimester, dan saat melahirkan coz aku dh ade pengalaman lps. Bile dipikirkan yg lps mmg gerun terutama ms nk deliver, tp aku mst kuat semangat. Dr segi fizikal plak, aku kene bersedia utk berdepan ngn ank aku yg makin nakal. Juga kena bersedia berdepan ngan kemungkinan nk kena alahan dlm ms yg sama nk wat kje umah plak. wat ms skg ok lg. bln dpn xtau la..hehe..

11. Kena set dlm kepala otak aku ni, jgn mkn utk 2 org ok. Jdkn pengalaman lps sbg pengajaran. Wat ms skg selera aku ok2 je. Msh lg sama cam x pregnant & of course en hubby ku itu dh x bg aku diet lg dh. mkn jela apa sj selagi blh katanya. Jgn ngidam mnde bkn2 sdh.Hee..Klu nk diet, tgu time pantang sok2. ni yg aku suka ni.Time pregnant ni nk mkn byk pun xde org mrh sbb kompem bdn akan naik pnya. Hahaha..

Ibu-ibu yg sedang hamil di luar sana, ceria2 & have fun melalui 40weeks yg indah ni. :). Aku percaya & pasti, setiap ank yg Allah kurniakn adalah satu amanah & telah tertulis qada', qadar & rezekinya masing2.

P/s 1: thniah 2 mksu ja & poksah setelah sekian lama menunggu kehadiran cahayamata, finally she's pregnant setelah 5-6thn menunggu. Thniah mksu...Sama lak due nya ngn aku..hehe..

P/s 2: ada lg x r mnde lg aku perlu buat?hmm...

Tuesday, December 1, 2009

Ariana's Birthday Besh

Hmm..mengeluh ni..hmm..dan hmm lg..blh gtu? Klu org tau, mst blh agak nape aku ngeluh. Nk wat camne org dirai demam. Sape lg klu bkn c ariana ku itu. Nk sambut besday dia plak dmm. Blh thn gak trk merengeknya. Tp pape2 pun, mjlis ttp berjalan w'pun besday girl dmm. Persiapan ttp buat. Cume yg xbesnya, ariana merengek just nk duduk ats riba aku je. even ngn papa dia pun dia xnk. Aku jd serba slh gak. Org lain sebuk wat kje itu ini, aku dok sebuk riba anak..nk wat camne..hmmm lg...Layan gbr jela ek. Mls nk citer byk.

Meja mkn blm dipenuhi mknn lg. Main menu, mee sup sj. Plan asal nk wat BBQ.Tp memandangkan keadaan sekeliling x mengizinkan, kwsn umah naik air, makanya yg terjadi hanyalah mee sup sj.
The bags

The cake


Memandangkan birthday girl dmm, maka papa nya yg mewakilkan tuan punya badan. Disaksikan oleh Sarah & mksu nya. Xpe la papa, papa potong kek awl sempena besday papa bln ni. Kira advance la ni. hukhuk..Turn mama lak turun potong kek sementara tuan putri beradu. Xsmpi 10 min dok cni, c ariana meraung dh cari aku. berlari plak aku dptkn dia.

Ni dia tuan puteri br bgn. Bwk kuar dia sekejap je, pun meraung jgk..huhu..letih den..

Antara tetamu yg hadir
Gbr kat bwh, papa sebuk dok agih paper bag.




Ariana terpaksa dibawak lari coz dia mengamuk x hengat. Bila aku letak je dia kat cni, trs dia mtk makan. Kat luar xnak makan. Sabo jela aku c kecik ni (sila abaikan brg2 yg bersepah dibelakang ye..hehe)

Dh mkn, tuan puteri ni pun beradu sml. Memandangkan aku tgk ariana ni mcm lena bebenor la kononnya, aku pun slow2 la bgn nk tlg pape yg ptt. Br nk bgn tetiba dia meraung, kuat plak 2. Ish..bdk ni...
Antara present yg diterima. Aku xsangka ada org nk kasi present utk ariana coz xde niat lsg nk hadiah ape bagai. Kitorang niat just nk wat mkn je. Alhamdulillah, rezeki ariana. Ada lg hadiahnya, x teramik plak gbrnya. ehek..Tima kasih bebanyak ek..

Ni la dia mjlis ariana yg x seberapa. Mjlis yg dibuat sempena ry hj. Serba sederhana. Lain yg dirancang, lain plak jdnya. 2 la, kita hanya merancang, Tuhan yg tentukan..Hope thn dpn blh wat lg mjlis camni. Tp mybe umat makin bertambah la kot. InsyaAllah. Br ku tau nape ariana wat perangai sgt sejak akhir2 ni...hmmm..will be update soon..;)

Monday, November 30, 2009

Kesah raya haji thn ni

Fuuhhh..aku kene tiup & sapu dulu sawang2 yg ade pd blog aku ni. Berhabuk bebenor. Hakhak..Biase la. Kemalasan melanda diri ini..ehekk..

Raya haji thn ni biasa2 je. Tiada apa yg menarik. Seme serba sederhana. Thn ni kitorang beraya di umah my MIL di sg. ular. Tp b4 ke sg. ular, kitorang akan bermalam dulu kat umah mak abah aku dulu di batu hitam sehari b4 raya.

Alkesahnya, plan awal, kami sepatutnya berangkat ke kuantan, hari rabu mlm khamis (25/11). konon nk bertolak lepas maghrib la. Tp kita hanya merancang. Hari selasa mlm rabu ariana diserang demam lg sekali. aku tau ape yg xkena ngn tuan putri sorang nih. Asyik x sehat je. Esoknya (rabu) aku g kje cam biasa, tp jam 10am aku blk semula ke umah selepas dpt panggilan dr en hubby ku itu mengatakan demam ariana makin panas, siap ngan muntah2 lg. Mau nya x cuak aku. Aku trs mtk ngn bos aku emergency leave, then trs blk. Smpi je umah, siap2 kn ariana ape2 yg ptt, trs htr dia ke klinik. Suhu badan 38.5 darjah. X terlalu tinggi, tp cukup merisokan aku. Doktor ckp dmm biase je. Hrp2 btl la dmm biasa. ssh ati aku. mklum la, ank aku ni asyik dmm je sejak akhir2 ni. Melihat keadaan ariana lps mkn ubt, kami cadang utk blk awl skit ke ktn. Kami bertolak dlm pukul 3 dr serdang & selamat smpi ke ktn lebih kurang jam 7pm. Alhamdulillah, jalan x jam sgt ms ni. Klu jam pun dekat jalan gambang je. 2 pun x lama sgt.

Kami cuma bermalam hanya 1mlm sj di batu hitam. Kami berangkat ke sg ular lepas maghrib pd hari khamis. sebelum 2, aku singgah ke bandar dulu untuk beli ape2 keperluan untuk majlis hari jadi ariana. Disiap beli barang, tempah kek apa bagai, ariana muntah plak dlm kete. Aduh...makin ssh ati aku nengok keadaan ariana ni. Tgk keadaan dia camtu, kami cepat2 blk ke sg. ular. Takut semakin larut malam, mst semakin sejuk & keadaan ariana pun mst makin panas kn.

Smpi sg ular aku tgk orang dh ramai. Kakak ipar & adik ipar sekeluarga dh smpi. Dlm ms yg sama ariana merengek plak x nk dgn org. Yela, budak klu x sht phm2 jela. Asyik nk berkepit jela ngn mama dia. Sgt menguji kesabaran..Nsb baik la esoknya (Jumaat) time raya, ariana dh ok dh skit. Br la dia rs nk main ngn sepupunya, Sarah. 2 pun x aktif mn sgt. Merengek je.

Dh sehat skit br rs nk main. 2 pun x brp sehat lg tuh..

Tgk la perbezaan ketinggian antara sarah & ariana. Padahal dorang sebaya nih..Heheh...

Mlm raya pertama, ada kenduri tahlil umah long & esoknya ada kenduri plak kat umah chik. Tiada gambar untuk kedua2 mjlis ni. Phm2 jela, ariana klu dh wat xsehat mst wat perangai pnya. Merengek x hengat dunia. Aku just g umah long je. 2 pun sgt sekejap. tp umah chik aku lsg xpegi coz jaga ank aku yg tgh xsehat. Ariana plak lsg xnk ngn orang. Hmm..pe blh buat!! Mlm 2 (sabtu) mjlis hari jadi ariana plak. Mmg full la jadual.

Next post nnt aku citer psl ariana's birthday besh. Ni aku trs jump psl blk ke serdang ye.Hehe..

Blk ke serdang lebih kurang dlm kul 2.30pm dr kuantan. seperti yang dijangka, kami akan melalui kesesakan lalulintas yg amat dashyat ok. Traffic jam bermula di Lanchang lg tau. mmg sgt sesak. Tgk jela gbr nih..



Tgk la bro ni..

Dan lg bersiar2 ditengah2 kesesakan...ish ish..


Pasni aku akan menghupdate psl besday besh putri ariana.. Sekian

Friday, November 20, 2009

Finally, Jumaat is coming

Wahaha..hari ni jumaat eh. haha..bes bes.. penyeksaan ku berakhir jua. hee.. seksa bebenor bunyi nya. kena tggal ngn laki sekejap je pun. mcm la kene dera. ahaks. yup, arini en hubby ku itu pulang ke umah, keluar dr penyeksaannya kat PD plak. hehe.. suka aku..suka. Ariana pe ntah lg. kang tgk papa dia dh ade kat umah kang, kompem dh xnk kwn ngn aku. hehe.. ank papa la katakn. uhuks..

Mmg seksa weh sepanjang ketiadaan en hubby ku itu ke PD. Mau nya x, aku kena jg seme harta benda yg ade dlm umah 2 sorang2 tau. Pantang dgr bnyi pintu pagar terbuka, aku dh rs cuak dh. Konon ada org nk msk umah aku la konon. pdhalnye pintu pagar umah sebelah. haha..lawak je rs. penakut aku ni rupenya. tp 2 tahan lg. mnde yg plg aku takut skali nk tau ape. cik lipas & tikus. hahaha. pd mulanya aku igt nk tdo bwh je, dpn tv 2 je ha. xyah le naik tdo kat ats dlm bilik. tp bile memikirkan, cik lipas & tikus, aku trs cancel tdo bwh. buatnya kang tgh2 kitorang tdo, tetiba cik lipas & tikus masuk dlm kain aku kang naya. dh la laki aku xde. haha..mcm ngok ngek je aku mikir yg bkn2. lebih tkt ke cik lipas & tikus berbanding pencuri. haha..lawak je aku ni.

So far, aku blh handle c kecik tuan puteri ku itu sepanjang en hubby ku itu berada di PD. She behaved very very well ok. Sgt mndengar kata mama dia. Xde la mngamuk cam rutin harian dia sehari-hari. Anakku sgt baik time nih. Dia cam tau2 je mama dia mmg ssh nk handle dia sorang tanpa papa nya. hehe..Tp yg prob nya, ke mana sj aku pegi die nk ikut... kemana sj. aku g dapur dia ikut, aku naik ats, dia ikut, smpikan aku nk msk toilet pun payah tau. nk solat pe tah lg. kene ada cara supaya dia x kaco aku solat tau. garu kepala gak r pk cmne cara. hee..pastu ariana ni klu kebiasaanya, klu aku g amik dia kat taska, sebelum smpi simpang umah2 dia dh tnya dh, papa mn? tp kali ni dia x tanya pun papa dia. dia mcm dh tau papa dia outstation. yg kelakarnya, pg 2, ms nk siap2kn dia nk htr taska, blh plak c kecik ni membebel, "papa ni kje plak..ish ish..", pastu siap menjeling tajam plak 2. xtahan tul aku nk gelak tgk gelagat dia. mrh sgt ke papa dia. hehe.. tp ok la. Alhamdulillah. Ariana x wat pe'el sgt. Dia jadi sorang budak yg sgt baik.

Pape pun aku nk ucapkan tima kasih pada mak aku & kak long ( kak ipar aku ) coz sepanjang en hubby ku itu kursus, dorang la yg byk amik berat kat kitorang nih. Siap call tnya perkembangan walaupun mak aku kat kuantan nu, manakala kak ipar dok aku kat serdang ni gak.

Ni la dia wajah kesayangan ambe...hehe..

Tuesday, November 17, 2009

Saat yg mendebarkan

Short entry for today..

Bermula esok, 18hb smpi la jumaat ni en hubby ku itu kene g kursus kat PD. haduii mak. aku hnya tggal berdua ngn ariana. huhu..hrp2 blh la aku handle c kecik 2 dgn jayanya. ni 1st time ni en hubby ku itu outstation sejak aku tggal cni beberapa bln lalu. makkk..aku sgt berdebar2 tgk reaksi ariana ni. cmne la agknya. jgn la c kecik ni wat perangai sepanjang papa dia ke PD. Klu nk wat perangai tgu papa blk tau...huhu..eden riso!! mane x riso, ariana ni pesen dia, dia akan mencari klu salah sorang drp kitorang klu xde dpn mata dia. lg xde dpn mata dia, lg 2 la dia dok menanya. aduh..jenuh la aku nk mnjwb kali ni. huhu...

ariana jgn wat perangai tau nnt..sian mama..huhu..

Friday, November 13, 2009

Ni aku ade mnde nk share ngn korang seme. Sekadar peringatan la kn. Aku x pasti sejauhmana kebenarannya, tp cukup menggerunkan. Btw aku dpt info ni dr blog Teratak Milikku (aku edit skit2 la ek). Jom kita baca...
.
"Puasa 2012
Semoga mjadi peringatan. kita kembali pd jalan yg lurus...amin
Cuba kira... 1Ramadan pada tahun 2012 jatuh pada 20 july hari jumaat,jadi 3 august 2012 bersamaan 15 ramadan jatuh juga hari jumaat.Sama dengan hadis nabi pasai huru hara besar yang akan jadi pada tengah malam pertengahan bulan ramadan iaitu hari jumaat 15 ramadan dekat bumi ni yang akan mengejutkan semua orang yang sedang tidur, pasai satu suara yang amat dahsyat akan kita dengar dekat langit,bukan kiamat tapi huru hara tersebut akan melenyapkan umat manusia di atas muka bumi ini sebanyak 2/3, yang tinggal cuma 1/3 shj.(yang NASA Amerika dok bagitau pada 21-12-2012 planet X akan lintas mai kat bumi ni)Adakah kita semua ni tergolong dalam 1/3 tu.......ALLAH sahaja maha mengetahui...cuba kita tengok hadis nabi kat bawah ni dan kenyataan pasal calender islam 2012 dan klik kat home page bawah ni untuk maklumat lanjut... Nu'aim bin Hammad meriwayatkan dengan sanadnya bahwa Rasulullah saw. bersabda: Bila telah muncul suara di bulan Ramadhan, maka akan terjadi huru-hara di bulan Syawwal...". Kami bertanya: "Suara apakah, ya Rasulullah?" Beliau menjawab: "Suara keras di pertengahan bulan Ramadhan, pada malam Jum'at, akan muncul suara keras yang membangunkan orang tidur, menjadikan orang yang berdiri jatuh terduduk, para gadis keluar dari pingitannya, pada malam Jum'at di tahun terjadinya banyak gempa. Jika kalian telah melaksanakan shalat Subuh pada hari Jum'at, masuklah kalian ke dalam rumah kalian, tutuplah pintu-pintunya, sumbatlah lubang-lubangnya, dan selimutilah diri kalian, sumbatlah telinga kalian. Jika kalian merasakan adanya suara menggelegar, maka bersujudlah kalian kepada Allah dan ucapkanlah: "Mahasuci Al-Quddus, Mahasuci Al-Quddus, Rabb kami Al-Quddus!", karena barangsiapa melakukan hal itu akan selamat, tetapi barangsiapa yang tidak melakukan hal itu akan binasa".
.
Takut kn bile baca artikel ni. Adakah mende ni btl atau x? Hanya Allah Maha Mengetahui segalanya. Kita sebagai hambaNya, kena muhasabah diri. Ya Allah lindungilah seluruh kaum kerabat ku dr sebarang malapetaka. Aminnn....

Teambuilding @ Janda Baik - Lastday

ok, hari ni br nk citer psl last day kat seri dinar. Pagi2 g breakfast dulu. tp sebelum 2 mari kite bergmbo dulu.
Ni la housemate aku. sorang xde coz die tks amik gbr

Sila mkn seme..
Projek pertama pg2 2 adela 'Project X'. Kitorang dikehendaki membina menara setinggi 6', yg blh tampung berat at least 5kg. Ni die proses pemikinan menara kitorang





Pening gak nk wat mnde alah ni weh. Kejap pasang, cabut, then pasang blk. Hingga timbulkan konflik gak r. tp ni la hasilnye..blh la..

Dh siap kene present plak. Bergambo 1 group lps present.
Last skli, conclusion la. dh nk abih dh ni kursus ni. ade sharing lesson, learning point etc.

Ni plak sesi certification ceremony. Ada gak muke aku kat website seri dinar..hee.

Ni seme adalah facilitator yg menjayakan kursus ni

Last skali amik gbr with all participant..abih..lega rsnya..
P/S : Akhirnye terupdate gak citer kat janda baik.heee...tp yg aku peliknya, aku blm lg abih mengupdate cite ni, aku dpt plak surat lg skali utk attend kursus sebegini, juga kat janda baik. mtk maap aku x pegi la. thn dpn insyaAllah..hehe..
P/S 2 : Sebahagian gbr dicilok kat website seri dinar. hrp mklum...

Wednesday, November 11, 2009

Tag from Nik @ fb..

Aku dpt tag tp bkn dr blogger tp melalui facebook. Blh terima ke? layan jela..heee


1.Bekas kekasih saya adalah :
Ooo..xperlu diungkitkn disini..huhu..haha..

2.Saya sedang mendengar :
Bunyi kasut org tgh berjalan

3. Mungkin saya patut :
pk nk masak ape utk dinner mlm ni..pening pening...hakhak

4. Saya suka:
tgk ariana gelak beso..

5.Sahabat-sahabat baik saya:
yg blh simpan rhsia & sekepala..

6.Saya tak faham :
nape org suke memburukkan org lain dibelakang, tp depan puji melambung...talam dua muka la ni..huhu..

7.Saya kehilangan :
penah hilang hp. Xpasti sama ada dicuri atau tercicir

8.Ramai yang berkata :
Ariana dh beso, ptt bg adik kat ariana nih..hadeii..

9.Makna nama saya :
jiwa ku..berjiwa besar ke kecik aku nih...kihkihkih..

10.Cinta itu adalah :
Indah sebenarnya. Rs cinta 2 kn ciptaanNya. Tp akan jd pahit klu xkena pd caranya..huhu..ntah?haha..x pandai la aku nk madah pujangga nih..hehe..

11.Di suatu tempat, seseorang sedang :
Berborak, bersembang, mkn minum, bla bla bla…

12.Saya akan cuba :
Sedaya mungkin utk dapatkn anak ke2..

13.Ayat SELAMANYA membawa maksud :
Ayat ni ayat yg plg aku tkt skali..

14.Telefon bimbit saya :
Aku xde hp, hp yg aku pki skg hp en hubby ku itu. Since hp aku dulu hilang, aku dh x beli2 smpi skg..huhu..

15.Bila saya terjaga dari tidur :
Time nk wat susu ariana mlm2, then tgk jam cam awl lg, tdo sml....haha..

16.Saya paling meluat apabila :
Org menengking org lain dpn org ramai. ape ke jenis manusia nih??sj nk suh org lain dgr. glamor la 2 konon..meluat ade la..

7.Pesta/Parti adalah :
I don't like it..

18.Haiwan yang paling comel yang saya pernah temui ialah :
Ikan nemo..yg kaler oren belang2 2..

19.Peringkat umur yang paling menyeronokkan bagi saya ialah:
Of course la time blajo..time xde mslh, tp cari mslh..haha...

20.Hari ini :
Xde yg menarik & xde yg membosankan. Klu smlm ye aku hepi coz birthday anak aku smlm.

21.Malam ini saya akan :
pegi pasar borong kot. shopping brg dpr

22.Esok pula saya akan :
kje la cam biasa...

23.Saya betul-betul inginkan :
Tgh usaha utk dptkn anak ke 2 & tgh survey nk beli umah..ssh jgk weh..

24.Ketika anda lihat wajah anda di hadapan cermin pagi ini :
mak aih..pk rs cam mls je nk g kje arini..huhu

25.Pusat membeli-belah atau arked permainan :
ni tmpt aku bwk ank aku main2 & jln2 je..shopping skali skala blh la...

26.Makanan Barat atau Jepun:
Both are not my taste..setakat mcD & kfc blh la..

27.Bilik yang terang atau gelap :
klu time tdo of course la gelap, klu x tdo, terang benderang pun xpe..

28.Makanan segera adalah :
Bes oo maggi, kfc, mcd dsb...cpt dan mudah..cuma wat kuar duit je..haha..

29.Ayat terakhir yang anda katakan pada seseorang?
a’ah jap lg..

30.Siapa yang anda mahu tag?
Allyani
Ellyharukichi
Intan_Blur (Kwn br nih)
Yg lain sape2 nk wat silakan..

P/s : Nik, sori xdpt post kat fb..phm2 jela..huhu..

Sambutan harijadi ariana di Taska..

Aku stop dulu update psl teambuilding k. hehe..aku nk citer psl besday ariana ni. smlm besday ariana disambut di Taska nya...

Ni kek yg akn dihantar ke taska. Kek ni same ngn kek mksu ijan ariana ms besday die ari 2. Nk wat cmne. ariana sdri yg pilih kek ni. layan jela..
Tp pape hal kene beli kek lain utk cover line kek ni. kang xsempat smpi taska abih kek di atas 2 dibedalnya.

Ni die kek cover line. xde tulih pape coz kecik sgt. blh la utk kitorang bertiga.



Mlm 2 sambut besday kami bertiga shj. xde gangguan sesape. tgk 2 ariana, sengih ade mkne 2..



2 die..nampak dh cuit dh 2..x sabo2..



Ni adalah kek cover line yg ke 2. ni bkn permintaan besday girl, tp atas permintaan mama ariana yg teringin mkn blueberry cheese cake..bes ooo..hehe..ngalahkn besday girl nih..hehe..

Pagi 2 ariana dh siap utk ke taska. bergolek2 dulu 2, ngantuk. pg lg ms ni..


Ni je la sebahagian gbr besday ariana kat taska nya. x byk, tp blh la...





Ni hadiah dr taska ariana. suka sgt la dia dpt buku. smpi umah tanpa byk soal trs bukak hadiahnya..

Sesi mewarna ngn papa..lantak la korang..

Post kali ni xde penutup..hrp maklum..heee