Friday, July 10, 2009

Penantian Satu Penyeksaan

Semalam aku blk kje cam biase. Biasenye aku smpi umah kul 6pm. Tp semalam aku smpi agak lewat lebih krg 6.45pm camtu coz singgah pasaraya tlebih dahulu, beli susu & keperluan ariana yg lain. Biasenye time aku blk ariana akn tgu aku depan pintu smbil melambai & menjerit panggil mama. Tp semalam rs snyi. Xde org ke? Tp mustahil xde org coz pintu x kunci. Bukak pintu aku dh terbau masakan mak aku. Ooo..mak ade rupenye. Semerbak tul bau masakan mak aku ni, lapo plak rs. Maklumla aku pose. Tanpa meletakkan handbag & laptop aku terus menuju ke dapur tnye mak aku nape sunyi je? Ariana mn? Mak aku cakap abah aku bwk g umah Along ( Abg aku ) htr rambutan & manggis. Aku pun tanpa byk soal terus ke bilik then baring2 kjp. FYI, sejak ade anak ni, aku dh lame x rht lepas blk kje. Blk kje je, lps simpan handbag & laptop, aku trs uruskan ariana. Mandi, beri die makan & sebagainya. Lps blk kje aku xkn srh mak abah aku wat semenye utk anak aku, biar aku yg uruskn semenye coz dorang dh penat menjaga ariana siang hari time aku bekerja. Klu aku rehat pun, kul 11 mlm ke atas la, time c kecik 2 dh tdo. Blk pada citer td, walaupun jasad aku di katil tgh rehat, tp dlm hati & pikiran aku dok melayang pk ke ariana. Pusing kiri x kena, pusing kanan pun xkene. Then aku bgn tgu depan pintu. Dlm 10 minit lepas 2, abah pun smpi bersama2 ngn anakku itu. Kali ni aku plak menjerit pggil ariana. Hehe..cam org x betul je rs. Biasenye ariana yg tgu depan pintu, tp kali ni, mama die plak yg tgu. Hehe..gtu la penangan bile dh ade anak. Hee..

Beberapa bln yg lps, aku outstation ke Bintulu selama 3 hr 2 mlm. Klu pegi holiday ngn family rs cam sekejap je. Tp aku ke sane sbb kje so rs cam 3 thn plak rsnye dok kat sane. Sbb ape aku rs gtu? Coz aku asyik teringat kat ariana. Ariana xpenah berenggang ngn aku. Riso tkt die x blh tdo. akhirnye bkn ariana yg xleh tdo, tp aku yg xleh tdo. asyk terjaga je. Kerap gak la aku dok menelepon umah tnye psl ariana. Yg kesiannye, mak aku ckp ariana siap cari aku. Dok depan pintu tgu mama die. Siap tnye Aki & Wan die, mama mn? Time aku call umah, byk sungguh celoteh die bercerita dlm bhs die. Letak je telefon, rs cam nk menitis je air mate aku waktu 2. Blk drp Bintulu, rupe2nye mak aku citer, lepas aku letak telepon 2, die meraung menangis, nak mama, nak mama. Mak aku plak x citer kat aku time aku dok Bintulu, coz tkt aku riso. Aku smpi umah kul 11.30 pm die msh mg blm tdo. Tgu aku. Smpi je depan pintu, die drpd dok dlm buai, trn semula then dptkn aku. Die nmpk plak paper beg aku gbr ikan, dok belek plak beg aku..fish fish katenye. last2 kul 12am ++ br tdo. Hmm..

Ni br sekejap tinggalkn anak. Aku dh jd cam org x betul dh. Camne plak ngan en hubby ku itu yg cume blk ke ktn & jumpe ngn ank die pd hujung minggu je. Sedih plak bile memikirkannye. Sian kat en hubby ku itu. Aku pasti, setiap kesusahan yg kite alami skg ni, pasti ade kesenangan di kemudian hari. InsyaAllah. Penantian 2 mmg menyeksakan.

2 comments:

ELLY said...

Salam..Nana, still dok berjauhan lg ker? hubby kerja kt mner? jg baby baik2 yer..

Nana Aziz said...

elly : haah stil berjauhan. my hubby kje kat serdang. bile ntah dpt dok skli? hmm..