Wednesday, July 8, 2009

When I'm Pregnant


Umr belum smpi sehari

Kat cni aku nk citer skit psl pengalaman aku mengandung & bersalin. Selepas sebulan lps kami nikah, Alhamdulillah, aku disahkan mengandung. Time 2 aku dh lewat period seminggu. Hati aku dh terdetik dh waktu 2 yg aku pregnant coz before this aku xpernah lewat stiap kali period. Atas nasihat en.hubby ku itu, die srh aku test pregnancy. Mlshnye aku xreti ngn mnde2 ni seme. Siap tnye pendapat Kak Long ( akak ipar aku ) camne nk beli pregnant test ni. Kak long ckp sebaik2 nye test time pagi. Aku ni jenis x sabo skit. Kul 3pg aku terjaga then aku trs test. X sabo..hehe.. biler test 2 rs cam blur je. 2 line ke 1 line ni? Mcm x brp nmpk sgt line die. Aku dh x brp lena tdo ni.nk kejut en hubby ku itu, kesian plak die tgh tdo. So pg esok nye br btau die. Tunjuk kat en hubby ku itu, die pun cam blur, xtau. So en hubby ku itu ckp, kitr try tnye Kak Long. Kebetulan time ni kak long tgh tgu ms nk bersalin Sarah (Sarah ni sepupu Arianna, ank aku ). Time ni Kak Long dh dimasukkan ke hospital dh. Siap bwk pregnancy test 2 ke hospital nk tunjuk kat kak long. Kak long ckp mmg aku mengandung coz nmpk ade 2 line. Aku ngn en hubby ku itu agak terkejut la. Yeke ni? Mcm xpercaya. Dlm ms yg same klu btl aku mengandung, aku suka.

En hubby ku itu msh dlm keadaan blur, so die nasihat kn aku suh pegi ke klinik utk further checking. Pegi ke Poliklinik Beserah dh doctor pun dh mngesahkn yg aku btl2 pregnant. Alhamdulillah. Btl la ckp Kak Long 2. DLm ms yg same, aku dpt berita yg kak long selamat melahirkan ank pompuan waktu 2 (Sarah). Mknanye, Sarah n baby yg bakal lahir ni sebaya la coz aku dijangka bersalin on 20th Nov 2007. Ni la pertama kali aku merasai something ade dlm perut aku. Excited sgt. Form this, I’m learn how mothers feel when first time pregnant. Sungguh menakjubkn.

Seperti ibu-ibu mengandung yg lain, aku juga x lps dr terkena alahan. Pening2, loya2, muntah2 dh mnjadi perkara biase. Tp alahan yg palg teruk skali time aku pregnant ialah, aku batuk2 sepanjang pregnant dr mule2 disahkan mengandung smpi la melahirkan. Kadang2, klu batuk terlampau kuat, smpi terkuar segala isi perut aku. Mmg x larat. Dh mcm2 cara dh aku wat supaya batuk hilang. X jd. Siap g wat check up apsal batuk2 ni x hilang. Riso la jgk kot penyakit lain dtg plak kn. Nk mkn ubt, tkt effect baby plak. Last2 aku mkn madu je. Ok la sekejap. Tp sekejap jela, pstu batuk 2 dtg blk. 2 la pengalamn namenye.

1 lg pengalaman br dlm hidup aku bile kandungan dh nk masuk 4-5 bln, baby inside my worm bergerak2. Wahh, memang menakjubkn la. Alhamdulillah, sepanjang mengandung ni, baby dlm keadaan sihat. Cume mama baby je kurang sihat skit. Biase la pregnant women kn. Bile kandungan aku masuk 8bln, aku disahkan ade drh tinggi la plak. Mcm2 dugaan. Start dr tu, almost everyday aku kene g klinik utk amik tekanan darah.smpi la saat nk melahirkan.

Aku masih igt lg, ms saat akhir aku mengandung, waktu 2 kje kat opis berlambak2 because ISO audit around the corner. Byk mnde la kene wat. Aku plak tgh sarat. X larat dh waktu ni nk bwk diri, ditambah plak dengan bebanan keje..huh..xtaula nk ckp camne. I’m really exhausted. Pd waktu ni jgk la prestasi kje aku pun down. Mmg x larat nk cover everything. Klu nk ikutkn, due baby suppose on 20th Nov 2007. tp maybe baby ni x sabo nk lihat dunia kot. Aku bersalin awl 10 hari dr tarikh yg dijangka. Aku igt lg on 07/11/2007, aku seperti biase b4 g opis, g klinik dulu wat check up. Tetiba, sementara tgu no aku dipanggil, aku rs cam pening2, huyung2 x tentu psl. Dlm ms yg same, no aku kene pggil lak 2. Asal aku bgn je aku pening, then aku duduk sml. What’s happen to me? Darah naik ke? Ade sorang akak 2 prasan aku dlm keadaan camtu then die panggilkn nurse. Thanks to that sister. Aku btau nurse ape yg aku rs, then tnpa byk soal nurse 2 trs bwk aku ke doctor. Doctor 2 plak terpaksa hold patient yg lain because of my condition at that time. Die check tekanan drh aku, then die pggil nurse utk uruskan aku supaya aku dimasukkan ke hospital. Aku jd terpinga2, tp aku ikut jela coz aku pun tgh pening2 waktu 2. kebetulan abah aku temankn aku waktu 2, so nurse inform my abah what’s happening. Yg aku terkejutnye, nurse pimpin aku smpi depan pintu klinik, then dh ade 2 org pekerja sdg tgu kat depan. Aku plak x expect la ambulans 2 sebenarnye utk aku. Aku igtkan nurse 2 btau abah aku suh htr aku ke hospital. Bile nurse ckp suh naik ambulans 2, aku jd hah!!yeke ni? Aku siap ckp kat nurse 2, abah sy ade kat cni. Nurse ckp, xpe2 abah awk ikut kat belakang. X sangka la plak smpi kene naik ambulans siap byi siren lg. mcmla aku nk bersalin sgt dh. Tp ok la gak, ni la 1st time aku naik ambulans. Pengalaman…hehe.. Ms odway ke hospital, aku dh terdetik camne nk inform en hubby ku itu & my ofismate. Waktu 2 hp aku xde krdt. Kebetulan ms dlm ambulans 2 en hubby ku itu call. Ya Allah, die cam tau je aku ade mslh. Aku mtk tlg die call opis aku btau condition aku waktu 2. laki aku pun cuak la waktu 2. So, die trs balik dr KL ke Kuantan time 2 jgk. Credit to my hubby ku itu.

Yg peliknye smpi kat hospital bile doctor check tekanan darah aku, everything is normal. Haik!! Aku jd pelik bin ajaib. Pdhal start 8 bln aku pregnant smpi la saat melahirkan, drh aku msh tggi. Tp bile bwk g hospital drh aku back 2 normal. Hi, mmg pelik. Agaknye drh 2 tkt dgn doctor 2 ke hape..hehe.. nk tergelak plak rs. Ms dok dlm blk doctor, doctor check denyutan jantung baby, everything is ok, Alhamdulillah. Memandangkn tekanan darah aku dh normal, alang2 dh ade kat hospital, doctor nk check jalan bersalin. Ish..cuak gak aku. Takut la gak. Berdebar giler. Aku x biase ngn mnde2 camne. Maunye x, coz xkn dh nk bersalin sedangkn due date die lmbt lg. Bile doctor check bukaan 2 rupanye jln dh ade 3cm. Ya Allah, terkejut giler aku. Aku siap ckp ke doctor, btl ke ni?? Due kn lmbt lg. lgpun aku xrs sakit ape2 pun. Doctor ckp, klu ikutkn, aku dh 36 mgu, so blh bersalin biler2 ms je. Pastu doctor suh aku relax, jgn byk pk sgt. Mau nye x cuak aku. Bknnye ade pengalaman pun. Skt cmne pun xtau.

Petang 2 en hubby ku itu smpi. Die pun berdebar gak bile aku ckp aku dh nk bersalin. Aku admit semalaman. Then pg esoknye nurse tnye samada aku skt x, aku ckp la x rs pape pun. So nurse suh aku blk dulu.Kebetulan ari 2 08/11/07, hari deepavali. So xyah r kje. Klu kje skali pun aku tetap mintak cuti coz mmg x larat sgt dh. Lgpun aku tkt coz bukaan dh 3cm. kang x psl2 terberanak kat opis kang. On 09/11/07, ari jumaat pagi, aku bgn solat subuh cam biase. G ke blk air, aku terkejut lg skali. Aku tgk drh dh kuar. Aku igt pesanan mak aku, klu pecah air ketuban atau kuar darah, cepat2 btau, kene trs ke hospital. Aku pun btau en hubby ku itu n my mom then trs ke hospital. Walaupun dh kuar drh, tp sku still x rs skt. Cume perut je mengeras skit. Smpi hospital, doctor suh admit coz blh bersalin anytime. Ms 2 berdebar giler Allah je yg tau. Bile menjelang mlm, br la soft contraction dpt rs. Pg esoknye dlm kul 11.00 pg, aku skt yg amat sgt smpi terketar2 aku dibuatnye. Tp aku x ckp kat nurse yg aku skt, aku just inform en hubby ku itu then die yg btau nurse. Doctor check bukaan dh 5cm then doctor suh nurse bwk aku ke labor room. Skt pun makin kerap. Disebabkan bukaan br 5cm, nurse ckp klu anak sulung, lambat skit nk bersalin coz 1 jam untuk bukaan 1 cm. Kene tgu 10cm br bersedia utk bersalin. Dlm hati aku biar btl. Time 2 br kul 12, mknenye kul 5 ke br aku bersalin. Dh la aku dlm keadaan sakit yg amat. Time rs cam nk suh doctor operate je. Oleh kerana air ketuban blm pecah, so doctor yg pecahkn. Ntah camne aku rs cam nk push, time rs skt hilang, cume rs cam nk push je. Tgk keadaan aku camtu nurse pggilkn doctor, then dorang yg dh sedia ngn kelengkapan bersedia utk sambut baby aku. Time ni ade sorang nurse 2 siap gosokkn lengan n belakang aku. Credit to her. Aku push sebanyak 2 kali then Alhamdulillah aku selamat melahirkan baby girl, on 10/11/2007, 2.55pm, seberat 3.10kg. Alhamdulillah, seme slmt. Apabila selamat semenye, doctor suh aku rehar dlm labour room 2 gak. Ade la dlm kul 5.00pm br kuar dr labour room ke wad biase. En hubby ku citer, die tgu kat luar, riso yg amat. Smpi xde selera mkn. Dh la x mkn dr pg.Bile aku dh msk wad biase br la die mkn. Die la org pertama yg tgk baby 2 (lepas nurse2 n doctor la kn). Syukur alhamdulillah. Nama diberi ARIANNA NUR ZUHAYRA BINTI ZAIFUL KAMAL SHAH. Pjg x? hehe..Die tau je baby 2 baby pompuan, trs pggil arianna. Coz nane ni kitorang dh planning lame utk baby ni.

Skg arianna dh 1 thn 7 bln ( dh nk masuk setahun 8bln ). Alhamdulillah, die membesar dengan sihat dan selalu ceria, dan menceriakn keluarga kami. Disamping itu, nakal nye 2 yg membuatkn kitorang x menang tangan. Lahirnye ank ni, maka kehidupan aku pun berubah 100% smpi bile2. aku harap Arianna menjadi seorang anak yg solehah, mendengar kate mama & papa nye, pintar, cemerlang dunia & akhirat, tidak mnjadi mangsa atau pemangsa, tidak terpengaruh dengan anasir2 luar yg negative & sihat walafiat, serta murah rezekinya. Amin..Skg dh 1thn 7bln

No comments: