Thursday, July 9, 2009

When we have the baby


Ngan mama. ms ni arianna umr 3mth

Ngn papa lak. tgk c kecik 2, cbuk nk pegang botol sdri


When our baby @ Arianna was born, our life also totally changed. Berubah dr segi fizikal, mental, tenaga and also kewangan la. Semenye memerlukan pengorbanan yg sgt besar & perancangan yg rapi.


Mule2 arianna dilahirkan, aku jd amat penat, coz x tau cmne nk manage masa 24hr yg Allah bg. Mane nk urus anak lg, suami, kerjaya & diri sendiri. Kadang2 nk urus diri sdri pun xde ms. Kene wat yg mn penting dulu.


Ms mengandung, ms kitorng sibuk dok wat persiapan brg2 baby yg bkl lahir, kami berdua sdri pun xtau camne nk beli brg2 baby. Mmg xtau coz aku x biase uruskan baby ni. Nk carikan bj untuk anak pun pening coz byk sgt kat pasaran smpi pening dibuatnye. Last2, dlm byk2 bj yg ade 2, 1psg je kitorng beli. Blk umah tnye pendapat mak, br kuar sml cari bj lg.1 lg time nk beli diapers. Sebelum 2, aku tnye mak aku samada nk beli diapers or sekadar lampin. Coz biasenye baby klu dlm pantang jarang pakai diapers, just lampin je. Mak aku ckp beli je la standby utk bekal ke hospital nnt. So kami pun g beli. Smpi kat psr raya kitorg jd blur. Alahai, byk la plak jenama diapers ni. Mn satu yg terbaik ni. Maklum la, dulu mn aku penah amik tau psl ni seme. Jenama diapers pun aku x familiar. Skg aku nk kene beli sdri plak. Pening aku dibuatnye. Nk dijadikan citer, kitorang g tnye pendapat sales girl 2 camne cara2 nk beli diapers ni. En hubby ku ckp pd sales girl 2, kitorang mmg xtau psl diapers ni, jenama ape yg bgs atau x. Sales girl yg baik hati 2 pun btau sbnrnye klu nk beli diapers x ksh la jenama ape pun. Aslkn ianya sesuai utk kulit bayi 2. ooo..camtu. kami pun survey lagi diapers yg ade dlm psasaraya 2. kami xtau la nk amik jenis hape. Last2 sales girl yg baik 2 suggest kn kat kami jenama pureen. G cari plak pureen. Kami tgk jenama pureen sj pun byk jenisnye. Alamak camne ni. Pening lg. Sales girl td dh lari dh coz die pun ade customer lain yg die nk layan. Bkn kami je customer die. Then kitorang decide sdri je jenis ape diapers yg kitorng nk amik. Aku tgk diapers pureen yg warna biru 2 pun cantik jgk kn. Last2 aku suh en hubby ku itu amik yg 2 je. Kitorang plak yg xtau pegi beli packet yg bsr skali. Sepatutnya beli la packet yg kecik dulu. Bile baby kuar then sesuai ngn die baru la beli yg packet besar. Blk umah tunjuk kat mak aku. Mak aku ckp nape x beli yg new born punye. Alamak,, salah ke? Mn kami tau yg diapers ni ade new born size. Aku pk saiz s yg plg kecik. Alahai, slh la plak. Plak 2 kami dh tbeli packet yg besar. Hmm..elok la 2. Ni la kitorng yg jahil psl diapers waktu ni. Mak aku ckp, alang2 dh beli xpe la, biarkn jela. Bile dh bersalin ni klu nurse mtk diapers, bg jela. Slh aku gak coz aku x survey dulu sblm beli.Hmm..ni br tang diapers, blm lg tang mende lain.


Dlm pantang lain plak kesahnye. Aku jd sedikit culture shock. Mana x nye biasenye kite berjaga waktu siang, tdo waktu mlm. Bile dh ade baby jd sebaliknye. Arianna jaga mlm, siang plak die tdo dgn jayanye. Mak aku dh ckp dh awl2, time ank tdo 2 g la tdo skali. Mslahnye camne aku nk tdo waktu siang? X biase. Time kul 2pm 2 okla blh lg tdo. 2 pun sekejap je. Bygkn, dh la siang kurang tdo, mlm plak mcm x tdo. X ke pening kepala dibuatnye. Cume aku bernasib baik coz arianna ni bkn jenis yg kuat menangis. Klu die berjaga, aku pun berjaga, ngn en hubby ku skali la berjaga. Kdg2 bergilir2 ngn en hubby n mak aku berjaga. Letih sgt2. dlm 60 hr gak r arianna wat perangai pelik ni. Esoknye, time aku msk kje, br la die berjaga siang, then tdo dgn lena waktu mlm. Alhamdulillah.


Tang beli susu plak 1 hal lg. Dlm pantang, arianna sebenarnye fully breastfeeding. Tp memandangkan aku bekerja, so lg seminggu b4 bekerja 2 mak aku suh ajar arianna ni minum susu tin plak. Dlm ms yg same trskn dgn breastfeeding coz seme org tau susu ibu adalah yg terbaik kn. Pening plak nk g cari susu. Aduhai. Sebelum beli susu, kami ke Klinik Al-Farabi because kulit arianna melecek agak teruk jgk. Doktor nshtkn kami utk tkr jenis diapers. FYI, jenama diapers pureen yg warna biru 2 x sesuai utk arianna, then kami tkr ke jenama huggies plak, cari yg new born size. Alhamdulillah sesuai ngn kulit arianna ( tp skg bile arianna mkin membesar ni, kami tukar diapers die ke jenama pureen sml, tp pureen dry 5, wrna merah 2). Blk pd citer psl susu td. Dlm ms yg sma jgk, kami tnye pendapat doctor 2 jenama susu ape yg sesuai utk bayi br lahir. Doctor 2 siap bergurau. Die kate, klu nk yg elok, beli la yg mhl. Geram plak aku dgr. Tp memandangkn die bergurau, okla aku x jd nk mrh. Kebetulan kat dinding belakang meja doctor 2 ade gmbr susu jenama Bebelac. So kami tnye lg skali doctor 2,, jenama bebelac ok x doctor. Dktor 2 explain la pjg lebar, aku sdri pun xigt pebenda. Tp kesimpulan yg kami blh wat ngn ape yg doctor ckp 2, mknenye susu bebelac mmg bgs la kot. Pegi ke psaraya, smpi kat bhgn susu 2, susu bebelac sj ade mcm2 jenis. Bebelac 1, 2, 3, FL, EL, EC, ntah ape huruf lg, mcm2 la. Aduii, pening lg. Cmne ni bang? Aku tnye ngn en hubby ku itu. En. Hubby ku pk smbil garu kepala yg x gtl 2. Last2 die try call kak long tnye pendapat die. Oo..rupe2nye ank die pun minum susu bebelac. Kak long bg pendapat nye dengan pjg lebar, then kami decide utk beli tin yg kecik dulu. Tkt x sesuai kang baby blh jd sembelit plak. Tkt plak aku dgr. Blk umah,, bg ariana minum. Pd mulenye aku riso gak nk bg coz aku tkt klu ariana stat minum bebelac, die xnk susu mama die plak. Tp nk xnk kene ajar gak skit coz aku kje. Pertama kali wat susu pun 1 hal lg. Aku mmg xtau nk wat susu. Xkn nk letak susu n air sesuka ati. Lg skali kami tnye pendapat kak long. Kali ni sms je. Die ckp 1 sudu susu utk 1oz air. Oo camtu ke? Aku bg arianna rs. Pd mulenye reaksi die agak pelik, coz muke die pun dh lain mcm. Mnde br la katekn. Lame2 skit die dh blh sesuai kn diri ngn susu 2. Aku tgk die ok je, sembelit pun x, so proceed je la ngn bebelac. Berselang seli ngn breastfeeding. Bile dh start kje, aku pump jgk supaya arianna rs gak skit susu mamanye. Waktu tghari aku blk semate2 utk susukan arianna. Klu kebetulan arianna tdo, aku pump je. Alhamdulillah, everything well done.


Bile dh keje, bdn aku makin penat disebabkan time management br nk set up. Arianna umur 4 bln br la aku blh sesuai diri dengan keadaan & pandai membahagikan ms antara, suami, ank, kje & diri sdri. Memang agak penat, tp menyeronokkan terutama bile tgk arianna membesar dpn mate. Hilang seme rs penat 2. Dlm hal2 camni aku mmg penat. En hubby ku plak juga penat coz die berulang alik from KL-Kuantan, every single week. Die pun x terlepas dr rs penat 2. Kewangan kami pun getting well after 4mth delivered, coz time br bersalin, kewangan kami jd pening, mane x nye, klu x sesuai je tkr. Cthnye mcm diapers td, x sesuai je tkr jenis lain plak. Dr ctu kewangan kitorang pun lari. Tp lepas 4 bln, seme back to normal, & kami pn dh pandai manage duit kami. Ni la die pengalaman namenye.


helo, papa! what are u doing?

4 comments:

alyyani said...

salam, ade blog? aku follow ko ok! :D

Nana Aziz said...

tq aly. aku bdk br blaja. klu slh tlg tnjukkan..hehehe

Yana said...

Dah besar dah Arianna. Bila arianna nak dapat adik plak? :-B

Nana Aziz said...

yana : relax dulu. proposal blm lulus lg. hehe..