Wednesday, August 19, 2009

I'm in Serdang

Wah..akhirnya aku skg dh berada di Serdang. Setelah 2thn++ tinggal berjauhan, finally, aku dpt gak tinggal ngn en hubby ku n my dotter tersayang. Aku rs kn kehidupan skg btl2 mcm org yg br lepas berkhwin. Seme mnde br bg kami. Klu org lain, klu dh kwin 2thn++ ni, mst kehidupan dorang dh lebih stabil dr seme segi. Tp bg kami, kehidupan ni br nk bermula.

Minggu ni aku jd suri rumahtangga sepenuh masa. Buat kerja2 rutin seorang suri rumah. Cuma bezanya, ariana xde skg coz die dilatih untuk stay di nurseri. Pity her. Tp nk wat cmne kn. Ni seme utk kebaikan dia jgk.

Aku dtg cni ari ahad yg lepas. Bertolak dr Kuantan jam 10am smpi cni lebih kurang dlm pukul 4pm. Lama kn.Padahal klu nk ikutkn sepatutnya perjalanan dr Kuantan-KL hanya mengambil ms 3-4jam sj. Tp phm2 jela, klu dh ada ank kecik ni, kena la transit byk skit. Smpi cni kami rehat sekejap then brla berkemas ape2 yg patut.

Ari Isnin, sementara en hubby ku msh bercuti, kami pergi ke nurseri ariana utk pendaftaran. Ariana smpi je sana trs meluru main play ground kat ctu. Satu tindakan yg sgt baik . hehe..Kami decide utk htr ariana di Taska Adik Comel, Bandar Baru Bangi. Dengar mcm jauh dr Serdang kn. Tp ada beberapa sebab kenapa kami pilih nurseri 2 utk ariana. 1st impression ms aku msk ke nurseri ni aku tgk environment dia so far, ok. Cara ckgu ariana lyn kami pun ok je. Lemah lembut je. Then kami discuss psl yuran, ms, waktu mkn, waktu tdo, so far setakat ni alhamdulillah, kami berpuass ati. Dan yg plg penting kami decide utk htr ariana le nuseri ni sebab, nurseri ni dekat sgt dgn tempat kerja aku. Belakang niosh 2 je. Niosh 2 plak x jauh dr UKM. Memang dekat. Aku senang nk jenguk ank aku in case klu ada ape2. Hrp2 xde ape2 la. Mitk yg elok2 je.

Semalam kami start train ariana ke nurseri. Mula2 msk aku surprise gak coz ariana ok je. xde reaksi pelik la. Lg plak ade ramai kwn2 sebaya dia yg lyn dia. So bila kami tgk dia ok, kami pun nk blk la. Dia nmpk je kami kuar dr pintu pagar, dia trs meluru pggil mama, papa, smbil nangis2. kuat plak 2. aku dh cuak dh ni. pastu cikgu dia pujuk ariana yg tgh meronta2 2. Sedih plak aku tgk ariana time 2. Tp aku kena kuat la kn. Nk xnk mnde ni mmg aku akn alami. Ni tahan la skit coz aku blm start kje. Klu dh start kje , dgn pe'el ariana yg cmtu, lg la aku ssh nk fokus pd kje. Blm smpi umah lg, aku call nurseri tnya perkembangan ank aku. Mengamuk lama ke x atau sebaliknya. Pastu ckgu ckp, dia mengamuk sekejap je, then dia nmpk kwn2 main, dia trs join main sama. Alhamdulillah. Tp semalam kami htr setengah hari je. Dlm kul 1pm, kami pegi jemput dia. Suka sgt la dia bila papa n mama dia jmput dia blk.

Harini ari ke2 htr ariana ke nurseri. Mcm biase la, mula2 htr pg td mengamuk sekejap. then br td aku call ckgu, cikgu ckp ariana ok je, seronok tgh main ngn kwn2 dia. Alhamdulillah. Arini kami cadang nk amik dia dlm pukul 3pm. Coz semalam kami jemput ariana dlm kul 1, ariana tgh tdo. Sian plak tgh tdo nk kejutkn dia. so arini kami decide utk jemput ariana dlm kul 3pm.

Alhamdulillah, setakat ni ariana blh sesuaikn diri ngn keadaan br. Dia pun xde mslh sgt utk dok di nurseri. Alhamdulillah, blm lg ada kejutan budaya utk ariana setakat ni. Ariana pun sht, xde demam, seperti yg aku jgka sebelum ni. coz before dis, aku jangka ariana mgkin akan demam coz nk sesuaikn diri ngn keadaan br. Aku riso jgk, dlm keadaan skg ni klu demam, mcm2 blh jd. H1N1 la ape2 la. Mcm2. Hrp2 xde pape yg buruk berlaku. Aku hrp sgt.

3 comments:

alyyani said...

nana, serdang korang dok mane? ok la ariana pun da besar skit so senang nak adapt bila anta ke taska. sebab dia lebih seronok nak main dgn budak2. mmg patut ko anta kat area bangi. sebab yg penting kena dekat dgn tmpt keja. kalau jd ape2, senang nak ulang alik. btw, nape ko tak anta kat nursery ukm? ade kan? bukan staff bole anta anak kat situ ke?

Nana Aziz said...

aku dok tmn bukit serdang.ko kt mn? 2 psl aku prefer ank aku htr nursery drp htr ke pengasuh coz kat nursery ariana ramai kwn2 sebaya die.klu nk ikutkn mmg aku nk htr kt nursery ukm, tp kat nursery ukm dh penuh. so thats why aku cari tmpt lain.tp aku dh register utk next year.hrp2 dpt la..

Anonymous said...

Salam puan.. saya sedang survey taska adik comel ni.. berapa lama ye anak puan kat sana.