Friday, August 14, 2009

Today, 14-08-09, is my last day here.

Dh seminggu aku x update blog aku ni. mcm biase la. klu aku x update 2 mknanye aku mmg byk kje la. Nk settle kn kje2 aku, then nk train staff br lg. pening kepala aku nih. almost 1 week aku blk lewat.

Wah.. sedar x sedar hari ni dh 14/08/2009, merupak
an hari terakhir aku kat CR Asia ni. Sedih plak rs nk tinggalkan tempat ni. mklumla, dh lebih 5 thn aku kje cni. rs cam x caya je. mcm2 pengalaman suka duka yg aku pelajari sepanjang aku kje kat cni.

Kat cni la pertama kali dlm hidup aku, aku dpt pekerjaan selepas graduation. byk pengalaman baru yg aku dpt sepanjang aku bekerja di sini. pengalaman di mana aku x penah tempuh sepanjang hidup aku hampir 27 thn ni.

Antara sweet moment yg aku peroleh sepanjang aku bekerja di cni as follows :
  • Kat cni la wat pertama kali aku menjadi workers after graduation, mengenali dunia luar yg sebenar selepas bergelar pelajar.
  • Kat cni la wat pertama kali aku dinobatkan sebagai pekerja terbaik admin division
  • Kat cni la wat pertama kali aku belajar bergaul dgn org luar, especially suppliers coz before this, aku cuma mengenali kwn2 sebaya shj( selain drp family aku la )
  • Kat cni la wat pertama kali aku deal ngan mat-mat saleh, mek-mek saleh, staff dr negara Thailand, India, China, Singapore, selain drp kaum2 yg ada di Malaysia. Smpi tergeliat lidah aku ni nk speaking ngn dorang. secara x langsung, bile aku deal ngn dorang, blh la improved aku punya english, walaupun aku ni sebenarnya bkn la pandai sgt pun bab2 speaking ni.
  • Kat cni la wat pertama kali aku pegi luar negara. Singapore je..hehe..tp ni merupakan satu pengalaman yg amat bermakna dlm hidup aku. blh la mengenali negara luar. ye dak? adalah dlm 2x aku ke sana. aku ke sana utk training & audit supplier kat sana.
  • Kat cni la wat pertama kali aku menaiki kapal terbang. ms ni aku ade kje di Bintulu, Sarawak. 1 st time naik flight, gayat gak ek. hehe..ku kagum sebentar..hehe..
  • Kat cni gak la wat pertama kali aku terlibat dalam proses untuk mendapatkan sijil ISO. Quit stress, but bila dh diiktiraf, aku sgt berpuas hati.
  • Kat cni gak aku penah menjadi slh seorang drp ahli biro kebajikan CR & steering committee.
  • Kat cni kerap sgt wat mjlis makan2. smpikan weekly dept meeting pun ada wat mkn. tiap2 minggu k. so that's why me became the gemuks one bile kje kat cni klu nk dibandingkan sebelum aku msk kje cni dulu. tp bess..dpt mkn free..
  • Kat cni wat pertama kali aku msk site. especially BASF Petronas site office. aku juga penah masuk KNM plant utk audit brg2 kat sana.
  • Kat cni jgk la aku bertemu jodoh ngn en hubby ku sekarang. FYI, en hubby ku itu dulu merupakan x-staff kat cni. beberapa bln slps kami bertunang, en hubby ku itu dpt tawaran kje di serdang. that's why la kitorang berjauhan.
Hubungan antara aku ngan pekerja2 kat cni pun so far alhamdulillah. yg paling aku suka bila bekerja kat cni, kat cni xde double standard. xdela bos hanya duduk di kalangan bos2. baik bos mahupun ank buah, seme sama. kitorang ni suka jgk mngular, sembang2 kat pantry. kadang2 dengan bos2 join sekali borak. bes kn? tp walaupun mengular, xde la smpi abaikn kje k.

Byk lg la pengalaman berharga yg tak tertulis kat cni. x terluah rsnya. dan pengalaman yg aku rs yg xleh lupa kat cni ialah wat pertama kali aku mengenali pelbagai jenis pe'el, perangai & sifat manusia yg pelik2 kat cni. yela, dulu ms belaja, aku cuma kenal kwn2 sebaya je. klu lain umr pun, x lebih dr muda @ tua 1 ke 2 thn dr aku. tp bila aku bekerja kat cni, mcm2 kerenah manusia yg aku jumpa. Yg baik, yg pelik, yg jelik, yg tua, yg muda, mcm2 ada. aku juga x terlepas dr menjadi mangsa. tu namanya manusia kn. rambut sama hitam, tp hati lain2. aku redha je ngn apa yg berlaku. simpan je la dlm hati.



So, semalam, 13/08/2009, majlis perpisahan diadakan utk aku di Restoran Sara Thai. Check this out.

Melantak Time

Aku ngn muji dan lagi berposing..hana, mkn hana, jgn x mkn..hehe..

Dr kiri, Hana, Nana (abaikan muka ku yg bulat itu..), Muji & Chah (Mom's to be)

Dr Kiri, Kak Nora ( Secretary En Abu & En Ruhaizat ), Kak Na ( Bos aku-bhg admin )

Dr kiri, Fadhli (xpandang kamera), Saly & Hana (both of her are single but unavailable, bride to be k. jgn lupa jemput aku plak nnt)

Pok Pa, Abg din (tgh tilik tembikai kot), Pok Nan (Bj belang), Abg Lias (Bos bhg operation, tp sllu kena buli. bkn dia buli aku, tp aku buli dia..hehe..), en ruhaizat ( second bos kt CR malaysia, muka x nmpk, silau )

Dr kiri pok pa, dimi ( c botak ) & En abu ( Big bos yg sporting )

Saiful (speaky), fadhli (senyum smpi ke telinga), Khalil (wlaupun muka ko xde, dpt tangkap tangan ko pun jd la..hehe..)

Present yg aku terima ( dengar citer ada satu lg present. yeke?hehe..)

Ariana yg x sabo nk tau ape isi di dalamnnya

Kesimpulannya, aku mmg suka bekerja di cni as Procurement Assistant. 1 pengalaman yg amat2 berharga, yg x sama nilainya dengan wang ringgit. To all my fren at CR especially all the gurls, Chah, Kak Nora, Muji, Kak Na, Saly & Hana ( kat cni gurls mmg x ramai ), all the best to all of u.Thanks for being such a good friends of me. Terima kasih coz sudi mendengar luahan perasaan saya sepanjang berada di CR ni. Saya pun nk mtk maaf atas segala slh silap saya kat korang. halalkn segalanya. Pls. keep in touch. Klu dtg KL, jgn lupa btau saya yek. To Naziera, new procurement yg akan ganti aku, all the best. kak nana tau zira blh wat. jgn riso la. everything gonna be ok. Mula2 kje mmg kekok, lama2 ok la. To all CR staff, termasuk, bos2 ku, saya nk mintak maaf if i do anything to all of you yg mnyebabkan korang terasa ke apa ke. saya ni kn suka mbebel. saya nk mintak maaf dr hujung rambut smpi hujung kaki hingga hujung nyawa. halal kn segala makan minum saya selama ni. sy dh pun maafkn korang klu korang ada terumpat saya (kecuali kes yg satu tuh..kes tu aku mmg xleh maafkn org tu smpi bile2, biarla org nk kata aku jht pun. sape yg kje kat CR tau la ape kesnya). Sayonara CR Asia. Semoga CR menjadi lebih maju pada ms akan dtg. Aminn.. After this, our new life will begin. ish..takut nye nk tempuh alam baru..hehe..

2 comments:

alyyani said...

nana, mesti berat nak tinggalkan tmpt skarang kan? ko mcm aku la, lepas grade, ni je la pengalaman kerja aku. banyak dah experience & exposure yg ko dapat. sgt mematangkan kite kan? dari bujang smpi ko da ade anak. siap jumpe jodoh kt ofis lg tuh. mmg kenangan manis. all the best kt tmpt keje baru ok!

Nana Aziz said...

yup..btl 2 ely.mmg brt sgt2. klu x kerana en hubby dok sana, mybe x tukar kje lgi kot..hmm..