Monday, October 5, 2009

Demam & Open House

Open house? Yela, klu dh musim raya nih, open house pun bermusim la. Kami pun tergolong dlm golongan yg mengadakan open house nih. Yup, kami ada wat open house pada hari sabtu baru2 ni. Tp yeke open house? Aku x tau camne nk mengklasifikasikannya coz kami hanya jemput my SILs & sedara mara mereka je. Mcm x sesuai je kn klu dipanggil open house!!Hehe.. Whatever la. Cuma pd aku klu aku sebut open house, bunyi mcm mljs makan yg besar. Kang mst ade kwn2 aku especially yg dok KL nih kecik ati nape aku x jemput dorang seme. Sbnrnya dorang seme plan nk dtg beraya umah aku dr mgu lepas lg. Hari yg sesuai adala hari sabtu br2 ni. So harusla aku prepare ape2 yg ptt kn. Hehe..Mtk maap la ek klu ade yg kecik ati klu kami x jemput. Buat makan biase2 je..hehe..
.
Sebelum aku letak gbr ms dorang dtg umah nih, aku nk citer skit ape yg berlaku pd aku sebelum 2. Alkesahnya, bile aku tau yg dorang nk dtg umah beraya, aku pun discuss ngn en hubby ku itu ape menu yg ptt dihidangkn pd tetamu. Dh decide, kami ke pasar borong pada hari Khamis, mlm Jumaat, utk beli ape2 yg patut. Aku sengaja ajak en hubby ku itu shopping hari Khamis mlm Jumaat. Klu nk ikutkn boleh je beli brg hari Jumaat, mlm Sabtu 2. Tp oleh kerana penangan citer Nur Kasih sggh kuat, so kami decide kuar hari Khamis. hehe..Blh terima ke alasan 2? heh..
.
Then, pg esoknya Jumaat aku bgn pg mcm biasa utk sediakan sarapan & siap2 nk g kje, tp aku rs bdn aku ni lain mcm je. Aku rs skt seluruh bdn, lenguh habis sendi2 aku especially pinggang aku. Sgt skt. Tp msh lg blh bergerak, memasak, drive dan sebagainya. Msk opis cam biasa, tp lebih kurang kul 10, bdn aku makin skt, berdenyut2, sktnya tuhan je yg tau. nape ni? Tp aku msih lg sempat update blog ni. hehe.. Aku pelik, nape yg aku rs skt lain mcm ni. Nk demam ke? Tghari aku memenuhi undangan officemate aku yg buat open house di rumahnya di Kajang. Aku masih lg blh bwk kete. Hrp2 skt aku hilang la. Klu dh berjalan, biasenya hilang seme rs skt 2. Tp ape yg jd sebaliknya. Aku smpi opis, aku diserang migrane yg amat2 skt, smpi aku xtau nk explain camne sktnye kepala aku ms 2. Tp dlm ms yg sama, aku ada terima surat yg ada ats meja aku dr Jabatan Bendahari. Surat yg cukup menggembirakan aku sekeluarga. Alhamdulillah. Tp kepala aku masih lg skt. Aku dh lame x diserang migrane ni. Ubat plak x bwk. So aku keluar menuju ke surau, basahkan kepala & solat zohor. Smpi ke petang aku masih skt kepala & badan2 aku ni. Dalam hati aku, jgnla demam coz byk kje menanti hujung minggu ni. Aku call en hubby ku itu inform dia pape yg patut. Dia ajak aku g klinik mlm 2 jgk.
.
Abih waktu kje, tnpa byk soal aku trs key in & blk. Dlm kete, aku col en hubby & decide utk trs ke klinik sebelum jemput ariana di nurseri. Aku riso x leh nk bwk kete coz tgn dh mule menggigil, badan pun dh mula rs seram sejuk. Dh la nk jemput ariana pasni. Aku singgah di Poliklinik UKM Kesihatan. Doktor cek suhu bdn aku mencecah 40.7 darjah. Tggi gile suhu bdn aku. Tekanan drh 130/80, pada aku tinggi & denyutan jantung x normal, terlalu laju. Pe kena ngn aku ni sebenarnya. Dh siap check up, jemput ariana & trs blk. Bwk kete slow2. Hrp2 selamat smpi umah.

.
Alhamdulillah, aku smpi umah agak lewat drp biase dgn selamatnya. Ariana plak be a gd girl sepanjang aku drive. Mcm tau2 je mama dia x sht. Smpi je umah, aku x byk soal, telan ubat trs baring. Sudahnya, en hubby ku itu yg sediakan makanan utk dinner. Thanks dear ;). Tindakan ubat 2 sgt cepat. Dlm ms sejam je aku dh mula berpeluh2, dh mula blh bgn. Skt bdn pun dh kurang, cuma skt kepala je blm hilang. Tp ok la, sekurang2nya blh la bgn. Aku bgn trs solat maghrib, then ready for dinner. Dlm keadaan yg x berapa sht jgk, aku berjaya menyiapkan 2 dishes utk dorang dtg beraya esok, kek lapis batik & jeruk mempelam. Sempat gak buat dishes 2, dgn pertolongan en hubby ku itu. Lgpn ariana tdo awl ari 2, senang skit nk wat kje.

.
Esoknya, Sabtu, skt aku kembali menyerang. Skt2 bdn, kepala & so on. Camne ni? dh la tghari 2 ada tetamu nk dtg. En hubby ckp klu skt teruk sgt, dia sggp cancel mjlis. Ish jgn bang. En hubby ku tnya dh mkn ubat blm. Rupa2nya aku terlupa mkn ubah sih..Sabo jela. Sebuk sgt la konon smpi terlupe mkn ubat. Dlm ms sejam lepas 2, aku dh rs segar semula, aku berjaya menyiapkan menu utama utk tetamu, laksa penang. Alhamdulillah. Siap pun.
.
Dlm pukul 12.30pm maksu & paksu ariana smpi & kebetulan paksu bwk kek harijadi maksu. Besday dia rupanya pd 02hb Oktober br2 ni. Okla 2, blh sambut sekali. Ni dia keknya.

Kek yg nmpk biase, tp taste yg sgt sedap

Birthday girl..Hepi besday sis..


Lepas zohor tetamu mula ramai. Ni la dia gambarnya..

Our dishes of the day..hasil air tanganku dalam keadaan demam..huhu..






Mula2 papa riba Balqis je, pastu ade budak kecik 2 jeles. Tgk 2, dok ngadap papa je, x puas ati la 2. Last2 ngn dia skali dok ats riba papa. hehe..


Papa with ariana & anak buahnya. Dr kiri, Sarah, Balqis & my lil' princess Ariana. (Bang, klu la kita ada anak berderet camni, sggp x? hehe...)

Tgk c ariana & sarah, merebut basikal..

Dh puas rebut basikal, ngorat plak abg azrin


tu adala sebahagian tetamu yg hadir. Alhamdulillah, wat pertama kalinya jd la gak open house kali ni. Mknn pun x byk yg tinggal. Ok la 2. Dlm byk2 mknn, jeruk mempelam la yg abih dulu. Tak sia-sia en hubby tolong kupas mempelam mlm 2. hehe.. Lain kali blh la wat lg mjlis camni..hee.. Walaupun penat, tp sgt seronok..

P/s : Walaupun aku dh x demam lg skg, tp skt tekak la plak skg ni. Pasni dh baik demam, mst batuk plak kn. Hrp2 xde selsema..huhu..

2 comments:

alyyani said...

nana, kalau ko tak demam, mau ko hidang kambing golek agaknye. da demam teruk pun tetap gagah buat hidangan. kalau aku, cancel terus open house kot. hehehe...

Nana Aziz said...

paksa rela aly coz rmi yg dh dijemput..huhu..