Tuesday, October 27, 2009

Dugaan menimpa-nimpa

Sejak akhir2 ni mcm2 menimpa aku & keluarga aku. Mcm2 dugaan. Lepas 1, dtg lg 1. Xsettle lg yg 1, dtg plak 1 mlsh lg. x sudah2. saba jela.

Bermula ngn aku yg demam ari 2. Then en. hubby ku itu plak demam, diikuti ngn ariana plak x sihat. Alhamdulillah, aku & en hubby ku itu beransur sihat, tp ariana ni lain plak kes nya. Walaupun demamnya beransur kebah, tp batuk & selsema masih belum baik. Kami smpi pegi 3 klinik utk cek ariana tp x baik2 jugak. Tp ariana ni cam biase la, dlm dok x sihat 2 tp peel byk kjenya tetap maintain. xde la istilah rehat bg dia. sekali pandang cam sihat bebenor. tp time nk tdo je merengek. especially waktu mlm.aku pun dok tercongok, tersengguk2 tgu ke dia smpi dia btl2 tdo lena. bergilir2 ngn en hubby ku itu menjaganya. tkt demam menyerang bahaya, tkt terkena sawan plak. Nauzubillah.. Mtk dijauhkan.

Dlm dok pening memikirkan kesihatan anak aku ni, tetiba en hubby ckp dia dpt memo mengatakan yg dia kena attend kursus in the middle of Nov. Cuak jgk aku. Blh ke aku dok sorang2 ngan ariana nnt. Xpe, blh kot, InsyaAllah. Hrp2 ariana sihat la waktu 2. Dlm ms yg sama, esoknya bila aku msk opis, aku tgk ada srt atas meja aku. Srt apa ni? Srt dr Unit Latihan. Laaa..aku pun ada teambuilding hujung bln ni.Ya Allah..Amik ko, dua2 husband & wife kena kursus. Seb baik x sama tarikh, klu x haru.

Blk umah bincang ngan en hubby ku itu. So kami dh wat kata sepakat, en hubby ku itu jaga ank aku time aku kursus, dan begitula juga sebaliknya time en hubby ku kursus bln 11 nnt. Tp kita hanya merancang, tp Allah juga yg tentukan. Dugaan x berhenti setakat ni. Ariana plak diserang chicken pox hari sabtu yg lalu. Ya Allah, btl2 menduga kami berdua. Srt jawapan team building aku dh submit ke unit latihan dan insyaAllah aku akn berangkat ke Janda Baik hari Jumaat ni. Tp ariana camne? Xkn aku nk tinggalkn ank aku camtu je ngn en hubby ku itu. Siannya dorang. Ariana plak klu x sihat mst merengek cari aku punya, especially waktu mlm. aduhh..mmg pening la kepala ni mikirkn hal ni. Last2 kami beri kata putus, untuk htr ariana ke Kuantan dan dia dijaga oleh Wan & Aki nya sepanjang aku berada di Janda Baik. Kami wat keputusan htr ariana ke kg ni pun adalah atas permintaan Wan & Aki nya yg suruh kami htr ariana ke sana selepas aku call dorang beritahu keadaan ariana. Mak abah aku pun cuak dgr cucu dia terkena chicken pox. mklumla chicken pox. Org tua terkena pun terasa sktnya, ni kan budak sebesar ariana. Mcm2 petua dorang bg utk sembuhkan ariana. Pity her..

Dlm ms yg sama, aku plak dh xde cuti. Ya Allah. Aku kn msk kje kat cni akhir bln 8, cuti pun sikit je ada. Camne la aku nk jg ariana ni. Confirm taska xnak jaga ank aku coz chicken pox kn berjangkit. Last2 en hubby ku itu yg amik cuti selama seminggu utk jaga ariana pd waktu siang sementara aku kje. X sampai hatinya aku. Kesian.. sgt2 kesian kat ariana & en hubby ku itu yg terpaksa berkorban. Aku jd makin kesian kat ariana bila aku terpaksa plak attend teambuilding hujung mgu ni, dan terpaksa plak htr ariana kat kg. Aku rs cam aku kejam plak. Rs cam aku telah mengabaikan ank aku. Haduii..berat sgt kepala ni pikirkan hal ni.

Aku cuma hrp ariana cepat sembuh. 2 je. aku kesian kn ank aku coz mlm2 dia ssh sgt nk tdo. bdn mst berdenyut2 & gatal2. Tdo pun mengerang je. Bdn pun sekejap panas, sekejap sejuk. Sgt2 kesian. Rs x sanggup tgk penderitaan anak aku. Klu aku blh gntikn sakit ariana 2 ke bdn aku, aku sggup. Yg penting ariana sihat..Ptt la batuk & selsema dia lmbt baik, rupa2nya nk naik campak...
Lepas letak ubat dibadannya. Konon nk pakai suar sdri. seme mende nk wat sdri. Abaikn kasut sukan aku kat belakang. 2 die la punya kje 2..

Sian ariana..sian kakak..

Muka & leher penuh bintik2..

Walaupun x sehat, sy ttp nk tunjuk gigi..hehe..mcm dh sihat sgt dh ye. Ni la c ariana yg sgt culas nk mkn ubat..hadeii..

Semoga anakku cepat sembuh..Aminn..

2 comments:

ELLY said...

sabar ye nana, elly pn penah rasa camni..sakit berturut2..pstu dgn kerja berlambak..doa moga2 araiana cpt sembuh, tp tgk muka dia ceria ajer, mesti hati lega drpd dia baring2 n lemah ajer..

Nana Aziz said...

ariana mmg maintain ceria walaupun x sihat. tp klu dh stat mengamuk mmg x hengat..huhu...