Monday, November 30, 2009

Kesah raya haji thn ni

Fuuhhh..aku kene tiup & sapu dulu sawang2 yg ade pd blog aku ni. Berhabuk bebenor. Hakhak..Biase la. Kemalasan melanda diri ini..ehekk..

Raya haji thn ni biasa2 je. Tiada apa yg menarik. Seme serba sederhana. Thn ni kitorang beraya di umah my MIL di sg. ular. Tp b4 ke sg. ular, kitorang akan bermalam dulu kat umah mak abah aku dulu di batu hitam sehari b4 raya.

Alkesahnya, plan awal, kami sepatutnya berangkat ke kuantan, hari rabu mlm khamis (25/11). konon nk bertolak lepas maghrib la. Tp kita hanya merancang. Hari selasa mlm rabu ariana diserang demam lg sekali. aku tau ape yg xkena ngn tuan putri sorang nih. Asyik x sehat je. Esoknya (rabu) aku g kje cam biasa, tp jam 10am aku blk semula ke umah selepas dpt panggilan dr en hubby ku itu mengatakan demam ariana makin panas, siap ngan muntah2 lg. Mau nya x cuak aku. Aku trs mtk ngn bos aku emergency leave, then trs blk. Smpi je umah, siap2 kn ariana ape2 yg ptt, trs htr dia ke klinik. Suhu badan 38.5 darjah. X terlalu tinggi, tp cukup merisokan aku. Doktor ckp dmm biase je. Hrp2 btl la dmm biasa. ssh ati aku. mklum la, ank aku ni asyik dmm je sejak akhir2 ni. Melihat keadaan ariana lps mkn ubt, kami cadang utk blk awl skit ke ktn. Kami bertolak dlm pukul 3 dr serdang & selamat smpi ke ktn lebih kurang jam 7pm. Alhamdulillah, jalan x jam sgt ms ni. Klu jam pun dekat jalan gambang je. 2 pun x lama sgt.

Kami cuma bermalam hanya 1mlm sj di batu hitam. Kami berangkat ke sg ular lepas maghrib pd hari khamis. sebelum 2, aku singgah ke bandar dulu untuk beli ape2 keperluan untuk majlis hari jadi ariana. Disiap beli barang, tempah kek apa bagai, ariana muntah plak dlm kete. Aduh...makin ssh ati aku nengok keadaan ariana ni. Tgk keadaan dia camtu, kami cepat2 blk ke sg. ular. Takut semakin larut malam, mst semakin sejuk & keadaan ariana pun mst makin panas kn.

Smpi sg ular aku tgk orang dh ramai. Kakak ipar & adik ipar sekeluarga dh smpi. Dlm ms yg sama ariana merengek plak x nk dgn org. Yela, budak klu x sht phm2 jela. Asyik nk berkepit jela ngn mama dia. Sgt menguji kesabaran..Nsb baik la esoknya (Jumaat) time raya, ariana dh ok dh skit. Br la dia rs nk main ngn sepupunya, Sarah. 2 pun x aktif mn sgt. Merengek je.

Dh sehat skit br rs nk main. 2 pun x brp sehat lg tuh..

Tgk la perbezaan ketinggian antara sarah & ariana. Padahal dorang sebaya nih..Heheh...

Mlm raya pertama, ada kenduri tahlil umah long & esoknya ada kenduri plak kat umah chik. Tiada gambar untuk kedua2 mjlis ni. Phm2 jela, ariana klu dh wat xsehat mst wat perangai pnya. Merengek x hengat dunia. Aku just g umah long je. 2 pun sgt sekejap. tp umah chik aku lsg xpegi coz jaga ank aku yg tgh xsehat. Ariana plak lsg xnk ngn orang. Hmm..pe blh buat!! Mlm 2 (sabtu) mjlis hari jadi ariana plak. Mmg full la jadual.

Next post nnt aku citer psl ariana's birthday besh. Ni aku trs jump psl blk ke serdang ye.Hehe..

Blk ke serdang lebih kurang dlm kul 2.30pm dr kuantan. seperti yang dijangka, kami akan melalui kesesakan lalulintas yg amat dashyat ok. Traffic jam bermula di Lanchang lg tau. mmg sgt sesak. Tgk jela gbr nih..



Tgk la bro ni..

Dan lg bersiar2 ditengah2 kesesakan...ish ish..


Pasni aku akan menghupdate psl besday besh putri ariana.. Sekian

4 comments:

alyyani said...

nana, ko bagi ariana makan ape2 supplement tak? sebab dia da dok nursery kan. so potensi nak selalu sakit tu ade je. so ko tryla bagi ariana ape2 vitamin nak prevent dia dari sakit. aku mmg lemah kalau tgk budak2 sakit ni.

weh, tinggi nye sarah tu. tinggi betul. nia pun rendah je weh org ckp. heheh.. tu yg nmpk jalan tekedek- kedek.

aku lak sampai umah kul 4 pagi tadi. gerak dari kedah kul 7 malam. kematu punggung aku ko. mmg gitu la kalau dah balik time raya. ape mamat tu buat siap bole jalan2 lg turun kete. hahah..

Nana Aziz said...

oo..kene bg supplement ek? aku x terpikir plak. oo..gitu..kene cari gak la nih coz ariana asyik x sehat je.

2 la psl. tp aku xpasti la samada mmg c sarah 2 yg tinggi, atau ariana yg rendah.haha..xpe, ariana & nia blh dikategorikn sbg cute mute. hehe..

2 la mndenya. ntah ape ntah mamat 2wat kt tgh jln pun aku xtau. kematu punggung gak kot. hehe..

Ena said...

Sabar yer.. skrg nie agaknyer memang musim sakit.. demam, campak, sakit mata dan macam2 lg.. Moge Ariana cepat sembuh la yeh..
Memang panjang x hengat nyer jem tuhhh.. tingat lak sy mase balik kg mase raye pose dolu.. hu3.. memg tension..

Nana Aziz said...

ye la ena kn. ank x sehat mmg menduga ibu2 cam kita nih. hope ariana sehat cpt..InsyaAllah

Pjg kn jem. mmg penat la time ni coz kete gerak slow xhengat..hehe..