Thursday, December 10, 2009

Sgt kagum..

Bahagianya rs. Arini ari khamis, esok cuti. Weekend yg pjg. hehe..suka. Ditambah plak ngn bos xde arini, lg la aku suka..leisure..hee..

Sementara xde kje ni, mula la aku menerjah blog2, laman2 web yg aku suka terjah. Sdg menerjah 2, tetiba aku terbaca blog ni. Aku teramat la kagum dgn penulis blog 2 cara dia mendidik anak2 dia. Bygkanlah, umr ank br 2thn 8bln, anknya dh blh menghafal 17 surah al-quran. MasyaAllah. Camne dia didik ank dia 2 ek? Bila baca blog dia, aku jd terpikir, adakah aku ketinggalan dlm mendidik ariana, atau penulis blog 2 terlalu advance dlm mendidik anaknya, atau anak dia mmg budak yg sgt bijak? Bila aku bukak video dlm blog 2, aku dgr anak dia bc surah Al-A'la, tanpa melihat muqaddam, yaAllah, kagum gila aku. Surah Al-A'la 2 kn blh thn jgk pjgnya. Mmg kagum la aku ngn cara penulis blog 2 mendidik anaknya.

Sedangkan ariana yg berumur 2thn 1bln pun xbrp kenal lg huruf & nombor. Dia blh count 1-10, abc, tp msh blm 100% mngenal huruf2 & nombor2 tu. Hanya hrf2 & nombor2 tertentu je yg dia kenal. Dgn progress dia skg ni pun, aku dh 10x bersyukur coz ariana ni blh la dikategorikan sbg cepat blaja (sape lg nk puji klu bkn mama dia sdri kn kn..hehe..).Tp klu ariana dh pdi mengaji mcm dlm blog td 2, YaAllah, sejuk perut aku ni mengandungkannya. Btl..Ni seme adalah tunjuk ajar dr sape lg klu bkn kita sbg ibu & bapanya. ye dak? Melalui blog td 2 jgk la, dpt menambah ilmu pengetahuan aku dlm bab2 mendidik anak ni.

InsyaAllah, akn aku ajar ank aku slow2 mengenal huruf rumi, jawi, nombor, quran & sbgnya. Pendidikan awl 2 kn bermula dr umah. ye dak?

Senyumannya bisa wat daku xkeruan. Hee..Tgh mrh pun xjd nk mrh ni..Aku skg tgh pikir nk toilet train si kakak ni..hmm..mencabar jgk nih..

No comments: