Wednesday, December 2, 2009

Finally...

Alhamdulillah...syukur sgt2 yg tak terhingga di atas kurniaan yg diberi olehNya. Yup, I'm positive for the second time. That's mean, ariana bakal jd kakak x lama lg. Syukur..
Ni dia dak tecit yg dh x tecit lg. Kakak or Kak long? Hmm..
Btw, aku lewat selama 14hr sudah. Ats nasihat en hubby ku itu, ari isnin br ni, blk dr kje aku singgah farmasi then beli UPT ni. Beli 2 plak 2. Hee..dan ini la hasilnya..
Ni aku test ari isnin ptg br2 ni. Tp xpuas ati lg. Cek lg skali pg esoknya lps subuh dan hasilnya...

Sudah terang lg bersuluh..Alhamdulillah. Keputusan yg ditunggu2 selama ni.

So, bila dh tau diri ini berbadan dua, makanya ada beberapa perkara yg perlu dibuat:

THINGS TO DO!!

1. Wat check up di klinik ASAP. 1st priority nih. Wajib. Bila aku nk pegi nih??huhu..

2. Bila dh g check up, mst la doc bg bekalan vitamin2 kn. So phm2 la pn. nana ye..hehe..

3. Survey susu for preggy mum instead of annum. Penting nih. Tp nape perlu survey? Aku nk survey dulu samada nk minum mamil mama or enfa mama mn yg better. Klu blh aku nk dptkn sample dulu. stakat ni aku dh dpt sample mamil mama. nk cari sample enfa mama plak. sedap ke? aku mmg xleh telan ngn annum ok. rsnya lain mcm. hehe..

4. Kena rajin wat solat hajat & baca ayat suci al-Quran.

5. Kena cari kasut/ sandle yg flat. Ibu mengandung x elok pakai kasut/sandle yg high heal ok..

6. Kena start mkn kurma, kismis, madu, buah delima, kekacang. Bgs ni utk baby kn & mamanya.

7. Survey bj mengandung coz aku tau bdn aku ni jenis cepat membesar klu pregnant. X pregnant pun beso..hahaha..oo ye..sesapa yg tau shopping online bj mngandung, yg cantik2, lawa2, pls let me know. Pastu aku nk collect sml bj2 mngandung aku yg lama. hehe..jimat..hehe..

8. Dh mula search kat internet maklumat2 berkaitan pregnancy. Mcm la xde experience ye dak? Ala, tmbh ilmu pengetahuan yg ada pe salahnya.hehe..

9. Memandangkan aku masih lg berhutang puasa bln ramadhan lg 3hari, makanya diingatkn kepada pn. nana, pls. la gnti puasa 2 secepat mgkin coz tarikh jangkaan bersalin or pantang maybe jatuh pada or before next ramadhan. phm2 la ye..

10. Kena la bersedia dr segi mental & fizikal. Dr segi mental bermaksud, aku kena kuatkn semangat utk melalui saat2 mengandung 9bln ni especially last trimester, dan saat melahirkan coz aku dh ade pengalaman lps. Bile dipikirkan yg lps mmg gerun terutama ms nk deliver, tp aku mst kuat semangat. Dr segi fizikal plak, aku kene bersedia utk berdepan ngn ank aku yg makin nakal. Juga kena bersedia berdepan ngan kemungkinan nk kena alahan dlm ms yg sama nk wat kje umah plak. wat ms skg ok lg. bln dpn xtau la..hehe..

11. Kena set dlm kepala otak aku ni, jgn mkn utk 2 org ok. Jdkn pengalaman lps sbg pengajaran. Wat ms skg selera aku ok2 je. Msh lg sama cam x pregnant & of course en hubby ku itu dh x bg aku diet lg dh. mkn jela apa sj selagi blh katanya. Jgn ngidam mnde bkn2 sdh.Hee..Klu nk diet, tgu time pantang sok2. ni yg aku suka ni.Time pregnant ni nk mkn byk pun xde org mrh sbb kompem bdn akan naik pnya. Hahaha..

Ibu-ibu yg sedang hamil di luar sana, ceria2 & have fun melalui 40weeks yg indah ni. :). Aku percaya & pasti, setiap ank yg Allah kurniakn adalah satu amanah & telah tertulis qada', qadar & rezekinya masing2.

P/s 1: thniah 2 mksu ja & poksah setelah sekian lama menunggu kehadiran cahayamata, finally she's pregnant setelah 5-6thn menunggu. Thniah mksu...Sama lak due nya ngn aku..hehe..

P/s 2: ada lg x r mnde lg aku perlu buat?hmm...

7 comments:

Jiey^Mien said...

congrats!!!
=)

Nana Aziz said...

jiey: thanks jiey..hee..

intan said...

congrats darling..moga2 dapat sepasang mcm intan ye..hehehe...n moga2 selamat semuanye..u take care ok...

alyyani said...

sudah terang lagi bersuluh ye. heheh. da gi klinik belum? bila EDD? share2!

wa ko siap buat check list lg. ko tgk kat blog aku ade 1 online butik maternity wear. btw, ko kan keje kat ukm,ari2 bole gi kedai baju ibu mengandung kat belakang az-zaharah tuh. aku ni nak pegi, tak tepegi2 lg. tp koleksi kat sana best2 gak.

aku mmg tak leh masuk ape jenis susu pun, sume brand aku dpt, aku try, tp sume kua balik dan2 tu gak.

ko jaga diri ek, & tahniah! harap banyak saba melayan kerenah ariana nanti. :D

Nana Aziz said...

intan: tq intan ek.klu blh nk sepasang. tp klu dpt girl gak pun trima aje..hee..

aly: blm pegi lg klinik aly weh. mybe next week la kot.hee..

checklist kene wat aly, tkt lupe.hee..nnt aku jengah blog ko tgk web 2. oo..blkg azzahrah ade ek. kene tgk nih. kene gak cari bj ni cpt2.

oo..ko dh try enfa mama xleh telan gak ke? hadeii..ni den lomah nih. dh le aku xgemar ngn susu.hehe..

nyway thanks aly. ariana skg tgh hebat wat perangai ni. nia dulu ms ko awl2 pregnant wat perangai x?

Ena said...

Salam...

Tahniah.. Ariana bakal jadi kak long la yeh.. he3..
Mmm.. sy pun tingin nak tambah baby tp x nak peknen.. camno? heh3..

Nana Aziz said...

Ena: Mekacih..insyaAllah, rezeki ina menyusul. doa byk2..