Friday, July 10, 2009

Jalan2 cari makan ke KL

Ni backdated punye kesah. Pd setiap hujung thn, setiap kali dpt bonus, kami planning utk g jln2 bwk ariana kenal dunia luar. Lgpun aku sdri pun suka g jln2 kn. So aku pun apply cuti selama seminggu semata2 utk bercuti.. Dec 2008, kami pilih utk jln2 ke KL je memandangkn en hubby ku itu tggl di sane. So utk penginapan dh xperlu riso coz kitrng stay kat umah die sj. Dh save budget dh kat situ.

Byk tempat gak kitorang g. antaranye, the mines, putrajaya, zoo neg, aquaria, klcc. Seronok gak la tp letih yg amat. Smpi satu thp aku rs pening,, bad mood & rs nk termuntah pun ade coz org terlalu ramai. Especially kat KLCC. Ya Allah rs cam xnmpk pape, nmpk kepala org je. Mmg ramai. Mklum la cuti sekolah. Dlm byk2 tempat, kat Zoo & Aquaria la tmpt yg ariana plg suke sgt pegi. Mood die pun ok. Plak 2 die br je blh berjalan. Tergedek- gedek la berjalan, suke sgt la die. So lyn gbr je la.

Kat Zoo


Kat KLCC


Aquaria



Aku teramat suke pegi jln2 dengan syarat tiade pape yg berlaku yg blh spoilt my mood. Klu blh jika xde aral melintang,, kami rancang utk jdkan aktiviti ni sebagai aktiviti wajib bg keluarga kami. Bkn setakat arianna je, klu blh ank dh 2,3 pun klu

blh aktiviti ni msh blh dijalankn. InsyaAllah. Klu blh bile kitorng tua nnt pun nk jdkn aktiviti bercuti sebagai aktivit yg wajib bg keluarga kami. Citt, berangan 2. tua nnt ntah

larat ke x xtau la. Hehe.. ape slhnye berangan kn. X dosa pun. Hikhikhik..

Penantian Satu Penyeksaan

Semalam aku blk kje cam biase. Biasenye aku smpi umah kul 6pm. Tp semalam aku smpi agak lewat lebih krg 6.45pm camtu coz singgah pasaraya tlebih dahulu, beli susu & keperluan ariana yg lain. Biasenye time aku blk ariana akn tgu aku depan pintu smbil melambai & menjerit panggil mama. Tp semalam rs snyi. Xde org ke? Tp mustahil xde org coz pintu x kunci. Bukak pintu aku dh terbau masakan mak aku. Ooo..mak ade rupenye. Semerbak tul bau masakan mak aku ni, lapo plak rs. Maklumla aku pose. Tanpa meletakkan handbag & laptop aku terus menuju ke dapur tnye mak aku nape sunyi je? Ariana mn? Mak aku cakap abah aku bwk g umah Along ( Abg aku ) htr rambutan & manggis. Aku pun tanpa byk soal terus ke bilik then baring2 kjp. FYI, sejak ade anak ni, aku dh lame x rht lepas blk kje. Blk kje je, lps simpan handbag & laptop, aku trs uruskan ariana. Mandi, beri die makan & sebagainya. Lps blk kje aku xkn srh mak abah aku wat semenye utk anak aku, biar aku yg uruskn semenye coz dorang dh penat menjaga ariana siang hari time aku bekerja. Klu aku rehat pun, kul 11 mlm ke atas la, time c kecik 2 dh tdo. Blk pada citer td, walaupun jasad aku di katil tgh rehat, tp dlm hati & pikiran aku dok melayang pk ke ariana. Pusing kiri x kena, pusing kanan pun xkene. Then aku bgn tgu depan pintu. Dlm 10 minit lepas 2, abah pun smpi bersama2 ngn anakku itu. Kali ni aku plak menjerit pggil ariana. Hehe..cam org x betul je rs. Biasenye ariana yg tgu depan pintu, tp kali ni, mama die plak yg tgu. Hehe..gtu la penangan bile dh ade anak. Hee..

Beberapa bln yg lps, aku outstation ke Bintulu selama 3 hr 2 mlm. Klu pegi holiday ngn family rs cam sekejap je. Tp aku ke sane sbb kje so rs cam 3 thn plak rsnye dok kat sane. Sbb ape aku rs gtu? Coz aku asyik teringat kat ariana. Ariana xpenah berenggang ngn aku. Riso tkt die x blh tdo. akhirnye bkn ariana yg xleh tdo, tp aku yg xleh tdo. asyk terjaga je. Kerap gak la aku dok menelepon umah tnye psl ariana. Yg kesiannye, mak aku ckp ariana siap cari aku. Dok depan pintu tgu mama die. Siap tnye Aki & Wan die, mama mn? Time aku call umah, byk sungguh celoteh die bercerita dlm bhs die. Letak je telefon, rs cam nk menitis je air mate aku waktu 2. Blk drp Bintulu, rupe2nye mak aku citer, lepas aku letak telepon 2, die meraung menangis, nak mama, nak mama. Mak aku plak x citer kat aku time aku dok Bintulu, coz tkt aku riso. Aku smpi umah kul 11.30 pm die msh mg blm tdo. Tgu aku. Smpi je depan pintu, die drpd dok dlm buai, trn semula then dptkn aku. Die nmpk plak paper beg aku gbr ikan, dok belek plak beg aku..fish fish katenye. last2 kul 12am ++ br tdo. Hmm..

Ni br sekejap tinggalkn anak. Aku dh jd cam org x betul dh. Camne plak ngan en hubby ku itu yg cume blk ke ktn & jumpe ngn ank die pd hujung minggu je. Sedih plak bile memikirkannye. Sian kat en hubby ku itu. Aku pasti, setiap kesusahan yg kite alami skg ni, pasti ade kesenangan di kemudian hari. InsyaAllah. Penantian 2 mmg menyeksakan.

Thursday, July 9, 2009

When we have the baby


Ngan mama. ms ni arianna umr 3mth

Ngn papa lak. tgk c kecik 2, cbuk nk pegang botol sdri


When our baby @ Arianna was born, our life also totally changed. Berubah dr segi fizikal, mental, tenaga and also kewangan la. Semenye memerlukan pengorbanan yg sgt besar & perancangan yg rapi.


Mule2 arianna dilahirkan, aku jd amat penat, coz x tau cmne nk manage masa 24hr yg Allah bg. Mane nk urus anak lg, suami, kerjaya & diri sendiri. Kadang2 nk urus diri sdri pun xde ms. Kene wat yg mn penting dulu.


Ms mengandung, ms kitorng sibuk dok wat persiapan brg2 baby yg bkl lahir, kami berdua sdri pun xtau camne nk beli brg2 baby. Mmg xtau coz aku x biase uruskan baby ni. Nk carikan bj untuk anak pun pening coz byk sgt kat pasaran smpi pening dibuatnye. Last2, dlm byk2 bj yg ade 2, 1psg je kitorng beli. Blk umah tnye pendapat mak, br kuar sml cari bj lg.1 lg time nk beli diapers. Sebelum 2, aku tnye mak aku samada nk beli diapers or sekadar lampin. Coz biasenye baby klu dlm pantang jarang pakai diapers, just lampin je. Mak aku ckp beli je la standby utk bekal ke hospital nnt. So kami pun g beli. Smpi kat psr raya kitorg jd blur. Alahai, byk la plak jenama diapers ni. Mn satu yg terbaik ni. Maklum la, dulu mn aku penah amik tau psl ni seme. Jenama diapers pun aku x familiar. Skg aku nk kene beli sdri plak. Pening aku dibuatnye. Nk dijadikan citer, kitorang g tnye pendapat sales girl 2 camne cara2 nk beli diapers ni. En hubby ku ckp pd sales girl 2, kitorang mmg xtau psl diapers ni, jenama ape yg bgs atau x. Sales girl yg baik hati 2 pun btau sbnrnye klu nk beli diapers x ksh la jenama ape pun. Aslkn ianya sesuai utk kulit bayi 2. ooo..camtu. kami pun survey lagi diapers yg ade dlm psasaraya 2. kami xtau la nk amik jenis hape. Last2 sales girl yg baik 2 suggest kn kat kami jenama pureen. G cari plak pureen. Kami tgk jenama pureen sj pun byk jenisnye. Alamak camne ni. Pening lg. Sales girl td dh lari dh coz die pun ade customer lain yg die nk layan. Bkn kami je customer die. Then kitorang decide sdri je jenis ape diapers yg kitorng nk amik. Aku tgk diapers pureen yg warna biru 2 pun cantik jgk kn. Last2 aku suh en hubby ku itu amik yg 2 je. Kitorang plak yg xtau pegi beli packet yg bsr skali. Sepatutnya beli la packet yg kecik dulu. Bile baby kuar then sesuai ngn die baru la beli yg packet besar. Blk umah tunjuk kat mak aku. Mak aku ckp nape x beli yg new born punye. Alamak,, salah ke? Mn kami tau yg diapers ni ade new born size. Aku pk saiz s yg plg kecik. Alahai, slh la plak. Plak 2 kami dh tbeli packet yg besar. Hmm..elok la 2. Ni la kitorng yg jahil psl diapers waktu ni. Mak aku ckp, alang2 dh beli xpe la, biarkn jela. Bile dh bersalin ni klu nurse mtk diapers, bg jela. Slh aku gak coz aku x survey dulu sblm beli.Hmm..ni br tang diapers, blm lg tang mende lain.


Dlm pantang lain plak kesahnye. Aku jd sedikit culture shock. Mana x nye biasenye kite berjaga waktu siang, tdo waktu mlm. Bile dh ade baby jd sebaliknye. Arianna jaga mlm, siang plak die tdo dgn jayanye. Mak aku dh ckp dh awl2, time ank tdo 2 g la tdo skali. Mslahnye camne aku nk tdo waktu siang? X biase. Time kul 2pm 2 okla blh lg tdo. 2 pun sekejap je. Bygkn, dh la siang kurang tdo, mlm plak mcm x tdo. X ke pening kepala dibuatnye. Cume aku bernasib baik coz arianna ni bkn jenis yg kuat menangis. Klu die berjaga, aku pun berjaga, ngn en hubby ku skali la berjaga. Kdg2 bergilir2 ngn en hubby n mak aku berjaga. Letih sgt2. dlm 60 hr gak r arianna wat perangai pelik ni. Esoknye, time aku msk kje, br la die berjaga siang, then tdo dgn lena waktu mlm. Alhamdulillah.


Tang beli susu plak 1 hal lg. Dlm pantang, arianna sebenarnye fully breastfeeding. Tp memandangkan aku bekerja, so lg seminggu b4 bekerja 2 mak aku suh ajar arianna ni minum susu tin plak. Dlm ms yg same trskn dgn breastfeeding coz seme org tau susu ibu adalah yg terbaik kn. Pening plak nk g cari susu. Aduhai. Sebelum beli susu, kami ke Klinik Al-Farabi because kulit arianna melecek agak teruk jgk. Doktor nshtkn kami utk tkr jenis diapers. FYI, jenama diapers pureen yg warna biru 2 x sesuai utk arianna, then kami tkr ke jenama huggies plak, cari yg new born size. Alhamdulillah sesuai ngn kulit arianna ( tp skg bile arianna mkin membesar ni, kami tukar diapers die ke jenama pureen sml, tp pureen dry 5, wrna merah 2). Blk pd citer psl susu td. Dlm ms yg sma jgk, kami tnye pendapat doctor 2 jenama susu ape yg sesuai utk bayi br lahir. Doctor 2 siap bergurau. Die kate, klu nk yg elok, beli la yg mhl. Geram plak aku dgr. Tp memandangkn die bergurau, okla aku x jd nk mrh. Kebetulan kat dinding belakang meja doctor 2 ade gmbr susu jenama Bebelac. So kami tnye lg skali doctor 2,, jenama bebelac ok x doctor. Dktor 2 explain la pjg lebar, aku sdri pun xigt pebenda. Tp kesimpulan yg kami blh wat ngn ape yg doctor ckp 2, mknenye susu bebelac mmg bgs la kot. Pegi ke psaraya, smpi kat bhgn susu 2, susu bebelac sj ade mcm2 jenis. Bebelac 1, 2, 3, FL, EL, EC, ntah ape huruf lg, mcm2 la. Aduii, pening lg. Cmne ni bang? Aku tnye ngn en hubby ku itu. En. Hubby ku pk smbil garu kepala yg x gtl 2. Last2 die try call kak long tnye pendapat die. Oo..rupe2nye ank die pun minum susu bebelac. Kak long bg pendapat nye dengan pjg lebar, then kami decide utk beli tin yg kecik dulu. Tkt x sesuai kang baby blh jd sembelit plak. Tkt plak aku dgr. Blk umah,, bg ariana minum. Pd mulenye aku riso gak nk bg coz aku tkt klu ariana stat minum bebelac, die xnk susu mama die plak. Tp nk xnk kene ajar gak skit coz aku kje. Pertama kali wat susu pun 1 hal lg. Aku mmg xtau nk wat susu. Xkn nk letak susu n air sesuka ati. Lg skali kami tnye pendapat kak long. Kali ni sms je. Die ckp 1 sudu susu utk 1oz air. Oo camtu ke? Aku bg arianna rs. Pd mulenye reaksi die agak pelik, coz muke die pun dh lain mcm. Mnde br la katekn. Lame2 skit die dh blh sesuai kn diri ngn susu 2. Aku tgk die ok je, sembelit pun x, so proceed je la ngn bebelac. Berselang seli ngn breastfeeding. Bile dh start kje, aku pump jgk supaya arianna rs gak skit susu mamanye. Waktu tghari aku blk semate2 utk susukan arianna. Klu kebetulan arianna tdo, aku pump je. Alhamdulillah, everything well done.


Bile dh keje, bdn aku makin penat disebabkan time management br nk set up. Arianna umur 4 bln br la aku blh sesuai diri dengan keadaan & pandai membahagikan ms antara, suami, ank, kje & diri sdri. Memang agak penat, tp menyeronokkan terutama bile tgk arianna membesar dpn mate. Hilang seme rs penat 2. Dlm hal2 camni aku mmg penat. En hubby ku plak juga penat coz die berulang alik from KL-Kuantan, every single week. Die pun x terlepas dr rs penat 2. Kewangan kami pun getting well after 4mth delivered, coz time br bersalin, kewangan kami jd pening, mane x nye, klu x sesuai je tkr. Cthnye mcm diapers td, x sesuai je tkr jenis lain plak. Dr ctu kewangan kitorang pun lari. Tp lepas 4 bln, seme back to normal, & kami pn dh pandai manage duit kami. Ni la die pengalaman namenye.


helo, papa! what are u doing?

Wednesday, July 8, 2009

When I'm Pregnant


Umr belum smpi sehari

Kat cni aku nk citer skit psl pengalaman aku mengandung & bersalin. Selepas sebulan lps kami nikah, Alhamdulillah, aku disahkan mengandung. Time 2 aku dh lewat period seminggu. Hati aku dh terdetik dh waktu 2 yg aku pregnant coz before this aku xpernah lewat stiap kali period. Atas nasihat en.hubby ku itu, die srh aku test pregnancy. Mlshnye aku xreti ngn mnde2 ni seme. Siap tnye pendapat Kak Long ( akak ipar aku ) camne nk beli pregnant test ni. Kak long ckp sebaik2 nye test time pagi. Aku ni jenis x sabo skit. Kul 3pg aku terjaga then aku trs test. X sabo..hehe.. biler test 2 rs cam blur je. 2 line ke 1 line ni? Mcm x brp nmpk sgt line die. Aku dh x brp lena tdo ni.nk kejut en hubby ku itu, kesian plak die tgh tdo. So pg esok nye br btau die. Tunjuk kat en hubby ku itu, die pun cam blur, xtau. So en hubby ku itu ckp, kitr try tnye Kak Long. Kebetulan time ni kak long tgh tgu ms nk bersalin Sarah (Sarah ni sepupu Arianna, ank aku ). Time ni Kak Long dh dimasukkan ke hospital dh. Siap bwk pregnancy test 2 ke hospital nk tunjuk kat kak long. Kak long ckp mmg aku mengandung coz nmpk ade 2 line. Aku ngn en hubby ku itu agak terkejut la. Yeke ni? Mcm xpercaya. Dlm ms yg same klu btl aku mengandung, aku suka.

En hubby ku itu msh dlm keadaan blur, so die nasihat kn aku suh pegi ke klinik utk further checking. Pegi ke Poliklinik Beserah dh doctor pun dh mngesahkn yg aku btl2 pregnant. Alhamdulillah. Btl la ckp Kak Long 2. DLm ms yg same, aku dpt berita yg kak long selamat melahirkan ank pompuan waktu 2 (Sarah). Mknanye, Sarah n baby yg bakal lahir ni sebaya la coz aku dijangka bersalin on 20th Nov 2007. Ni la pertama kali aku merasai something ade dlm perut aku. Excited sgt. Form this, I’m learn how mothers feel when first time pregnant. Sungguh menakjubkn.

Seperti ibu-ibu mengandung yg lain, aku juga x lps dr terkena alahan. Pening2, loya2, muntah2 dh mnjadi perkara biase. Tp alahan yg palg teruk skali time aku pregnant ialah, aku batuk2 sepanjang pregnant dr mule2 disahkan mengandung smpi la melahirkan. Kadang2, klu batuk terlampau kuat, smpi terkuar segala isi perut aku. Mmg x larat. Dh mcm2 cara dh aku wat supaya batuk hilang. X jd. Siap g wat check up apsal batuk2 ni x hilang. Riso la jgk kot penyakit lain dtg plak kn. Nk mkn ubt, tkt effect baby plak. Last2 aku mkn madu je. Ok la sekejap. Tp sekejap jela, pstu batuk 2 dtg blk. 2 la pengalamn namenye.

1 lg pengalaman br dlm hidup aku bile kandungan dh nk masuk 4-5 bln, baby inside my worm bergerak2. Wahh, memang menakjubkn la. Alhamdulillah, sepanjang mengandung ni, baby dlm keadaan sihat. Cume mama baby je kurang sihat skit. Biase la pregnant women kn. Bile kandungan aku masuk 8bln, aku disahkan ade drh tinggi la plak. Mcm2 dugaan. Start dr tu, almost everyday aku kene g klinik utk amik tekanan darah.smpi la saat nk melahirkan.

Aku masih igt lg, ms saat akhir aku mengandung, waktu 2 kje kat opis berlambak2 because ISO audit around the corner. Byk mnde la kene wat. Aku plak tgh sarat. X larat dh waktu ni nk bwk diri, ditambah plak dengan bebanan keje..huh..xtaula nk ckp camne. I’m really exhausted. Pd waktu ni jgk la prestasi kje aku pun down. Mmg x larat nk cover everything. Klu nk ikutkn, due baby suppose on 20th Nov 2007. tp maybe baby ni x sabo nk lihat dunia kot. Aku bersalin awl 10 hari dr tarikh yg dijangka. Aku igt lg on 07/11/2007, aku seperti biase b4 g opis, g klinik dulu wat check up. Tetiba, sementara tgu no aku dipanggil, aku rs cam pening2, huyung2 x tentu psl. Dlm ms yg same, no aku kene pggil lak 2. Asal aku bgn je aku pening, then aku duduk sml. What’s happen to me? Darah naik ke? Ade sorang akak 2 prasan aku dlm keadaan camtu then die panggilkn nurse. Thanks to that sister. Aku btau nurse ape yg aku rs, then tnpa byk soal nurse 2 trs bwk aku ke doctor. Doctor 2 plak terpaksa hold patient yg lain because of my condition at that time. Die check tekanan drh aku, then die pggil nurse utk uruskan aku supaya aku dimasukkan ke hospital. Aku jd terpinga2, tp aku ikut jela coz aku pun tgh pening2 waktu 2. kebetulan abah aku temankn aku waktu 2, so nurse inform my abah what’s happening. Yg aku terkejutnye, nurse pimpin aku smpi depan pintu klinik, then dh ade 2 org pekerja sdg tgu kat depan. Aku plak x expect la ambulans 2 sebenarnye utk aku. Aku igtkan nurse 2 btau abah aku suh htr aku ke hospital. Bile nurse ckp suh naik ambulans 2, aku jd hah!!yeke ni? Aku siap ckp kat nurse 2, abah sy ade kat cni. Nurse ckp, xpe2 abah awk ikut kat belakang. X sangka la plak smpi kene naik ambulans siap byi siren lg. mcmla aku nk bersalin sgt dh. Tp ok la gak, ni la 1st time aku naik ambulans. Pengalaman…hehe.. Ms odway ke hospital, aku dh terdetik camne nk inform en hubby ku itu & my ofismate. Waktu 2 hp aku xde krdt. Kebetulan ms dlm ambulans 2 en hubby ku itu call. Ya Allah, die cam tau je aku ade mslh. Aku mtk tlg die call opis aku btau condition aku waktu 2. laki aku pun cuak la waktu 2. So, die trs balik dr KL ke Kuantan time 2 jgk. Credit to my hubby ku itu.

Yg peliknye smpi kat hospital bile doctor check tekanan darah aku, everything is normal. Haik!! Aku jd pelik bin ajaib. Pdhal start 8 bln aku pregnant smpi la saat melahirkan, drh aku msh tggi. Tp bile bwk g hospital drh aku back 2 normal. Hi, mmg pelik. Agaknye drh 2 tkt dgn doctor 2 ke hape..hehe.. nk tergelak plak rs. Ms dok dlm blk doctor, doctor check denyutan jantung baby, everything is ok, Alhamdulillah. Memandangkn tekanan darah aku dh normal, alang2 dh ade kat hospital, doctor nk check jalan bersalin. Ish..cuak gak aku. Takut la gak. Berdebar giler. Aku x biase ngn mnde2 camne. Maunye x, coz xkn dh nk bersalin sedangkn due date die lmbt lg. Bile doctor check bukaan 2 rupanye jln dh ade 3cm. Ya Allah, terkejut giler aku. Aku siap ckp ke doctor, btl ke ni?? Due kn lmbt lg. lgpun aku xrs sakit ape2 pun. Doctor ckp, klu ikutkn, aku dh 36 mgu, so blh bersalin biler2 ms je. Pastu doctor suh aku relax, jgn byk pk sgt. Mau nye x cuak aku. Bknnye ade pengalaman pun. Skt cmne pun xtau.

Petang 2 en hubby ku itu smpi. Die pun berdebar gak bile aku ckp aku dh nk bersalin. Aku admit semalaman. Then pg esoknye nurse tnye samada aku skt x, aku ckp la x rs pape pun. So nurse suh aku blk dulu.Kebetulan ari 2 08/11/07, hari deepavali. So xyah r kje. Klu kje skali pun aku tetap mintak cuti coz mmg x larat sgt dh. Lgpun aku tkt coz bukaan dh 3cm. kang x psl2 terberanak kat opis kang. On 09/11/07, ari jumaat pagi, aku bgn solat subuh cam biase. G ke blk air, aku terkejut lg skali. Aku tgk drh dh kuar. Aku igt pesanan mak aku, klu pecah air ketuban atau kuar darah, cepat2 btau, kene trs ke hospital. Aku pun btau en hubby ku itu n my mom then trs ke hospital. Walaupun dh kuar drh, tp sku still x rs skt. Cume perut je mengeras skit. Smpi hospital, doctor suh admit coz blh bersalin anytime. Ms 2 berdebar giler Allah je yg tau. Bile menjelang mlm, br la soft contraction dpt rs. Pg esoknye dlm kul 11.00 pg, aku skt yg amat sgt smpi terketar2 aku dibuatnye. Tp aku x ckp kat nurse yg aku skt, aku just inform en hubby ku itu then die yg btau nurse. Doctor check bukaan dh 5cm then doctor suh nurse bwk aku ke labor room. Skt pun makin kerap. Disebabkan bukaan br 5cm, nurse ckp klu anak sulung, lambat skit nk bersalin coz 1 jam untuk bukaan 1 cm. Kene tgu 10cm br bersedia utk bersalin. Dlm hati aku biar btl. Time 2 br kul 12, mknenye kul 5 ke br aku bersalin. Dh la aku dlm keadaan sakit yg amat. Time rs cam nk suh doctor operate je. Oleh kerana air ketuban blm pecah, so doctor yg pecahkn. Ntah camne aku rs cam nk push, time rs skt hilang, cume rs cam nk push je. Tgk keadaan aku camtu nurse pggilkn doctor, then dorang yg dh sedia ngn kelengkapan bersedia utk sambut baby aku. Time ni ade sorang nurse 2 siap gosokkn lengan n belakang aku. Credit to her. Aku push sebanyak 2 kali then Alhamdulillah aku selamat melahirkan baby girl, on 10/11/2007, 2.55pm, seberat 3.10kg. Alhamdulillah, seme slmt. Apabila selamat semenye, doctor suh aku rehar dlm labour room 2 gak. Ade la dlm kul 5.00pm br kuar dr labour room ke wad biase. En hubby ku citer, die tgu kat luar, riso yg amat. Smpi xde selera mkn. Dh la x mkn dr pg.Bile aku dh msk wad biase br la die mkn. Die la org pertama yg tgk baby 2 (lepas nurse2 n doctor la kn). Syukur alhamdulillah. Nama diberi ARIANNA NUR ZUHAYRA BINTI ZAIFUL KAMAL SHAH. Pjg x? hehe..Die tau je baby 2 baby pompuan, trs pggil arianna. Coz nane ni kitorang dh planning lame utk baby ni.

Skg arianna dh 1 thn 7 bln ( dh nk masuk setahun 8bln ). Alhamdulillah, die membesar dengan sihat dan selalu ceria, dan menceriakn keluarga kami. Disamping itu, nakal nye 2 yg membuatkn kitorang x menang tangan. Lahirnye ank ni, maka kehidupan aku pun berubah 100% smpi bile2. aku harap Arianna menjadi seorang anak yg solehah, mendengar kate mama & papa nye, pintar, cemerlang dunia & akhirat, tidak mnjadi mangsa atau pemangsa, tidak terpengaruh dengan anasir2 luar yg negative & sihat walafiat, serta murah rezekinya. Amin..Skg dh 1thn 7bln

Tuesday, July 7, 2009

Important Date in My Life

Utk permulaan aku tgh pikir entry ape yg sesuai utk 1st time blogging ni. Hmm..aku nk citer psl tarikh keramat aku la.. tarikh2 penting dlm hidup aku sepanjang aku hidup hampir 27 thn (dh tua dh rupenye) & x mungkin aku lupe sehingga akhir hayat aku. ;)


1. Tarikh2 harijadi my VIPs

a) Myself – 25/09/1982

b) My Hubby – 14/12/1979

c) My Daughter – 10/11/2007

d) My Mom – 21/07/1956 ( Dh dekat dh nih )

e) My Dad – 01/05/1948

f) Along – 15/03/1974

g) Angah – 08/08/1977

h) Nanie – 13/09/1985

i) Lan – 29/04/1988

j) Dibah – 22/02/1992

2. My Graduation Day – 23/10/2004

Ni Tarikh aku habih blaja di UKM. Fakulti Pengurusan Perniagaan ( Skg dh jd Fakulti Ekonomi Perniagaan ), major finance, minor Insurance. Sepanjang aku dok UKM, aku x penah menyewa. Lgpun mak abah mmg x galakkn aku dok umah sewa. Riso katenye. Dr 1st year until 4th year aku dok Kolej Idris Al-Marbawi. Aku masih igt lg no blk umah aku. 1st-3rd aku dok 407/4, masuk 4th year aku dok 105/4. Kolej ni spesel skit coz ni la satu2 nye kolej yg dok luar kampus UKM (selain dr kolej kat HUKM la kn. HUKM kat KL, bkn kat bangi). Byk gak r pengalaman pahit manis dok kat cni. Hmm..


3. My Convocation Day – 19/09/2005 (Bbrp hari b4 my birthday)


Crdt to liza coz aku berjaya mencuri gbr ni dr fbook nye


Ni satu lg tarikh penting dlm hidup aku. Hari konvokesyen aku. Time ni rs seronok yg amat sgt coz segala penat lelah sepanjang amik degree berbaloi. Alhamdulillah, berkat doa mak abah aku, akhirnye aku berjaya gak pakai jubah & topi konvo serta memegang scroll, seperti yg diidamkn oleh seme para siswazah.


4. My Ist Job – 11/04/2005

My 1st job after grade at Contract Resources Petrochem (M) S/B a.k.a. CRASIA. Aku ditempatkn dlm Procurement Division. Setelah hampir 6 bln dok memerap tanam anggur kat umah pas grade, aku berjaya mndapat pkerja kat cni. Smpi skg walaupun aku dh kwin aku msh lg kje kat cni..hehe..


5. My BIG Day

Hari Pertunangan – 02/09/2006

Tgh control menahan skt


Time tunang ni ade satu musibah menimpa aku. 3 mgu b4 bertunang, aku accident, jatuh kerusi je, tp smpi patah tulang tgn kiri aku. Smpi skg tinggal kesannye. Padahal jatuh kerusi je. Ni seme gara nk pasang langsir br dlm blk aku le ni. Nk wat preparation utk tunang la ni konon. Hehe..tp aku x sgka tul smpi patah tgn aku. Xpsl2 aku admit kat Kuantan Specialist lebih kurang seminggu, then dpt MC sebulan. Tp mjlis tetap ditrskn seperti yg dijanjikn. Mjlis pertunangan aku tetap berjalan lncar wpun aku dlm keadaan skit yg amat. Ni la org kate, org bertunang berdarah manis. Org yg bertunang tu kene hati2 la yek. Tp setahu aku, bknnye lps tunang br berdarah manis ke? Hmm.. ntahla..

Hari Nikah – 09/02/2007

( Perasan x tarikh nikah & tarikh tunang tu terbalik je? Aku x prasan sbnrnye, tp en hubby ku yg perasan..hehe. )

Sah mnjadi suami isteri


Ni tarikh aku dinikahkan dengan En. Hubby ku skrg. Nikah mlm, kul 9.00pm. Time ni berdebo2 xsah ckp la. Walaucmne pun, Alhamdulillah, seme berjalan lancar. Dgn skali lafaz je aku sah mnjadi isteri kepada En. Zaiful Kamal Shah B. Zawawi

Majlis Persandingan – 10/02/2007 (Kuantan, Pahang)

My Family (K.Jana, Aqieel, Umayrah & of coz ank aku tiade dlm gambar)



His Family

Then esoknye berlangsung mjlis persandingan aku n en hubby ku itu. Walaupun sederhana, tp Alhamdulillah, meriah & berjalan ngn lancar. Cuaca pd waktu 2 pun mengizinkan. Tetamu yg hadir pun ramai. Tp dlm ramai tetamu yg hadir 2, aku plg terkejut ngn member2 aku tempat aku blaja dulu sggup dtg dr jauh just for my big day. Thanks to uolls. I’m very appreciating them. Thanks 2 Yus, Kema, Liza, Shafa & Intan a.k.a. Damya Hanna for coming to my wedding day. X sangka tul korang blh dating. jauh 2.misz you all la..

Majlis Menyambut Tetamu – 17/02/2007 (Muadzam Shah, Pahang)

Alhamdulillah, pas seminggu, kami berarak plak ke Muadzam. Ade la lebih kurang 10-15 biji kete dr cni ke sane. Perjalanan Alhamdulillah, selamat. Smpi sj di Muadzam, hujan turun mencurah-curah. Hujan rahmat agaknye. Ataupun hujan 2 cam memahami je prasaan aku ni menangis, coz nk kene tggl. Huhuhu..



6. My Ist Child was Born – 10/11/2007

Umur 2 hari

Alhamdulillah, lps sebulan kami nikah, aku disahkan mengandung. Aku dikira bertuah coz tidak perlu menunggu lame utk dpatkan anak. Walaupun pd mulenye agak terkejut, tp kami bersyukur sgt2 coz anak inilah membuatkn hubungan kami bertambah kukuh & utuh.(Entry berikutnye nnt aku akn citer skit penglaman aku bersalin)


So conclusionnye, klu ditilik sml tarikh di atas, aku rs thn 2007 la thn di mana byk kenangan & pengalaman2 br dlm hidup aku yg xpenah aku alami sebelum ni, di mana pengalaman inilah megubah idup aku seumur hidup ku. Ape yg pasti, tarikh2 di atas x mgkin aku lupe hingga hujung nyawa. ;)

Monday, July 6, 2009

I'm Blogging??

Wah..finally.Setelah lame berfikir panjang, aku akhirnye create my own blog. hehe..ntah xtau la blh ke x bertahan lame. hrp2 x hangat cam taik aym..hehe..i'll try my best to update about myself, family & whatever around me..hehe..;)