Thursday, July 23, 2009

"Adik" Arianna

Adik Ariana? Bile ms arianna ade adik? Bile ms mama ariana pregnant? Ke mama pregnant skg nih? Emm..seme slh k. Sebenarnye klu nk tau, ariana mmg ade ‘adik’. ‘Adik2’ nye itu adalah 2 ekor kucing yg ade kat umah 2. Hehe.. Mst seme org tertanya2, nape aku pggil kucing 2 ‘adik’ ariana. Ini adalah kerana ariana sendiri yg memanggil kucing2 itu ‘adik’. Drpd jauh klu nmpk kucing yg sama spesis bulunya mcm kat umah pun die akan pggil adik. jgk Siap main ba ba cak lg ngn ‘adik2’ nye itu. Tgk la cmne ariana lyn ‘adik2’ nye itu.


Punye la suke ke kucing smpi duduk ats ‘adik’ die. X gigit plak ‘adik’ 2 ke dia.

Tgh pantau ‘adik2’ nye.

Yg aku nk tergelaknye, bkn setakat main ba ba cak ngn ‘adik’nye, dia siap ckp ngn ‘adiknye’, “ shian adik”, sambil usap2 kepala ‘adik’. Kami tergelak besar bile die ckp camtu kat ‘adik’ die. Nape plak nk kesian nye? Hehe..mcm2 la ariana ni.

Mak aku bile dpt tau yg ariana pggil kucing 2 'adik', mak aku spontan ckp, “ kesian cucu wan ni, adik ariana ade bulu”. Wahahaha!! Camne la org x tergelak ngn gelagat awk ni ariana? Ade je mnde yg awk wat yg menyebabkan seme org nk tergelak. Bile org gelak kn die, die pun gelak same. Ntah phm ke tidak ape yg org gelakkan pun xtau la.

Wednesday, July 22, 2009

Banyak Kerja Sungguh!!

Ade satu mlm tu, aku ke dapur, prepare pape2 yg ptt for dinner utk c kecik ariana. Mak abah xde, ke surau. Tggl aku n ariana je waktu 2 kat umah. FYI, ariana ni bkn reti dok diam. Ade je mnde yg die nk wat. So, sebelum aku tuju ke dapur, aku akn pastikn pintu depan berkunci coz ariana ni klu x knci pintu die blh keluar sesuka ati tnpa aku sedar. Bahaya tuh. Then br la aku leh msk kt dpr ngn aman. 2 pun x aman mn sgt coz smbil masak aku kene jenguk gak c kecik ni. Klu x abih umah jd tongkang pecah ‘dikemas’ olehnye.

Biasenye klu nk suh die dok diam, aku bg mainan. Tp klu bg mainan die dok diam x smpi 10 min pun. Bg buku plak blh tahan la dia dok diam. Tp klu bg buku yg sama je, sekejap je pun die dok diam. Selebihnye die mbebel sorang2 & tlg “mengemas” kat depan.

Tp mlm 2 aku pelik. Ariana behave sgt mlm 2. senyap je. Nape yek? Baik nye die mlm 2. Ati aku dh mule rs pelik. So aku pun jenguk pebenda la c ariana ni wat agaknye. So, pls. see the pic. below..




Hmm..mama dh agk dh. Klu awk behave semacam je, mst ade kje yg awk wat. Haduii la c kecik ni. Pastu aku cube kaco die. Ni reaksi c kecik ni.



Hmm..ape lg mengamuk la bile kite kaco die. Bkn stakat nangis, siap mbebel lg kate mama wat..mama wat!! Hai anakku..awk ni mmg byk kje. Bile Wan & Aki nye blk dr surau, pe lagi istighfar pjg la org tua 2. Yg aku peliknye, ntah kat mn la c ariana ni jumpe kaset ni pun aku xpasti. Ish c kecik ni..ade je kje yg awk nk wat smpi mama sdri pun x terpikir yg awk ni byk kje smpi camni. Hmm.. Byk kje sggh!!

Tuesday, July 21, 2009

Anakku yg Rajin!!

Tgk la c ariana ni yg sgt la rajinnye. Tgk gbr jela. Mls nk tulih byk2..


Ish..bersepahnye rumah ni..sape punye kje nih??


Sapula dulu..


Sapu lg...lenguh la..duduk jap..


Ish..byk tul habuk kat cni


Kat cni pun berhabuk jgk


Mama, no picca picca k..i'm busy nih


ish..ssh nye..mcabar tul..


Tiang ni tggi la plak. sy x smpi..


Aduh..i’m tired mama..


Rajin tul anak aku nih. Ralit aku tgk. Nk tergelak pun ade coz die menyapu 2 sambil membebel dlm bhs die. Mcm mak nenek. Hmm..klu blh wat la perangai rajin 2 sampai besar ye. Besar esok klu awk malas, mama pulas telinga 2 tau!!

Monday, July 20, 2009

Our Weekend Activity

Sementara ade ms nih, blh update blog jap. Seperti hujung mgu yg lepas2 ade je aktiviti yg kami lakukan every weekend. Maklumla en hubby ku itu pun blk hujung mgu je.


Hari sabtu, pagi, kami sekeluarga pegi ke Sg. Ular, umah sedara mara belah en hubby ku itu. Tp syg, aku terlupe btl nk amik pape2 gbr kat ctu.


Ptg tu kami bwk ariana jln2 plak kat Pantai Batu Hitam. Dekat je, x smpi 1km pun dr umah aku. Pd mulenye nk jln2 je. Last c budak kecik yg dh x kecik lg 2 main air la plak. Abih basah lenjun. So, layan bgr jela yek.


Hari ahad plak, kami pegi tgk maksu ariana ke pertandingan teakwando kat Kuantan Parade.

Ariana with maksu dibah

Ariana dok mengacau aunty2 kat tgh gelanggang. Nsb baik x kene mrh


Tgk la c ariana ni, siap ikut ape yg org wat. Nk bertanding skali ke syg?


Pertandingan ni abih mlm. Lgpun dibah blk terus ke asrama die lps pertandingan ni naik bas sekolah die. So, kami x tgu la. Result die pun aku xpasti samada die menang ke x.


Lepas ktn parade kami ke taman teruntum, bwk ariana tgk binatang2 yg ade kat ctu.


Ni la aktiviti kitorng last weekend. Biasenye, ms hujung mgu jela kami leh bergerak ke sane ke mari bwk ariana jln2, coz en hubby ku itu blk almost every weekend. Klu nk ikut, we’re always busy every weekend. Aktiviti yg x pernah kami plan pun. Main redah je..