Thursday, August 6, 2009

Malam Nisfu Syaaban

Seme org tau mlm td mlm nifsu syaaban. Seme org tau mlm nifsu syaaban ni byk kelebihannya. Mak & Abah aku pun dh bersiap awl2 lg utk ke surau. Aku? hmm..

Antara amalan2 mlm nisfu syaaban ni seperti artikel yg aku dpt kat mn ntah di bawah ni :


"Selepas solat maghrib kita baca surah yassin sebanyak 3x.

Sebelum bacaan Surah Yaasin, didahului dgn niat "Ya Allah, panjangkan umurku dalam keberkatan" kemudian bacalah Surah Yaasin x 1kali.

Selepas bacaan Surah Yaasin yg pertama, niat sekali lagi di dalam hati, "Ya Allah, tetapkan Imaanku." kemudian bacalah SUrah Yaasin x 1kali.

Selepas bacaan Surah Yaasin yg kedua, niat sekali lagi di dalam hati, "Ya Allah, semoga dimewahkan dan diberkati rezeki yg Engkau beri." kemudian bacalah Surah Yaasin x 1kali.

Kesemuanya 3 kali bacaan SUrah Yaasin disertakan niat sebelum setiap bacaan. Boleh di laku di sepanjang malam Nisfu Syaaban. Semoga semua amalan-amalan, doa-doa kita pada malam yg penuh berkat ini diterima Allah s.w.t dan sebagai satu persiapan buat Ramadhan yg akan datang tidak lama lagi, InsyaAllah."

Bila aku baca artikel kat atas ni, aku rs akula golongan yg tergolong dlm org2 yg amat2 la rugi coz aku xdpt melakukan ibadat ni. Tp apakn daya, Allah Maha Mengetahui segala hikmahnya. Aku xblh pegi sbb kena jg putri kesayangan ku itu, ariana nur zuhayra. Pada aku, menjaga anak ni pun merupakan satu ibadah yg cukup2 besar ganjarannya di sisi Allah. Tp klu aku dpt pegi ke surau mlm td, lagi la berganda ganjaran yg aku dpt. Tp nk wat camna, dh tertulis yg aku bkn tersenarai dlm golongan yg melakukan ibadat ni mlm td. hmm.. Pasti ada hikmah di sebaliknya kn!!


Wednesday, August 5, 2009

Hobi Baru Ariana

Ni hobi br ariana. Aku suka tgk dia time nih. Ralit sgt aku tgk dia. Meh tgk gbr..




Dia dh mula pdi menconteng. Bkn menconteng arang k, tp menconteng di buku. Sambil mulut terkumat-kamit membilang. Kadang2 bunyi “shatu, we, apat, ima” (anak aku ni klu tgh counting no tiga memang xde pada dia), lepas 2 bunyi lg, “A, C, E” (kali ni B & D plak hilang). Itu la anak aku yg sorang 2. Ada lg gbr dia tgh menconteng buku. Ntah buku sape yg dicontengnya pun xtau la..


ops, pensil terlepas lak!!

tulih kat cni plak. mcm2 gaya

uish..garangnya!!mrh mama ke??


Mcm2 gaya puteri ariana ni menulis. Mak aku ckp bdk2 ni, klu dh start pegang pensil, psni dia dh mula nk menconteng dinding & lantai plak. Wat ms skg c ariana ni klu nk tulis mst cari buku. X kira la buku ape pun. Even newspaper pun dibedalnya. Ada satu lg tempat yg dia suka conteng adalah di tgn & kakinya. Ish ariana ni. Tp syg aku terlupa tul nk snap gbr dia time 2 sbb aku terkejut, abih seme kaki & tgn dia sdri dicontengnya. Nk tanggalkn dakwat pd badan dia 2 plak 1 hal. Mcm la x cukup buku. Aku rs lepas ni confirm dia akan cari tempat yg lebih luas utk dia menulis seperti yg mak aku ckp. Mst dinding & lantai kat umah ni plak jd mgsa. Aku kena wat something ni. Hmm..apa yek?

Whatever pun, me liking her progress very2 much. Suka sgt. Pasni mama & papa akn cari something supaya anak mama & papa ni selesa nk menulis apa2 pun yg ariana suka. ;).

Monday, August 3, 2009

Weekend activity again!!

Ni kisah weekend activity hari sbtu & ahad lepas. brp byk weekend activity daa.. hehe..Entry kali ni x panjang sgt coz mgu lepas kami x sesibuk weekend yg sudah. We just go to sg. Ular, Kuantan coz my MIL was there. Kali ni dorang seme sebuk membuat gotong royong mbersihkan kawasan situ.


Jaga, supervisor dh smpi!!

Supervisor sdg memerhati org tgh wat kje smbil minum air.

Haip, g wat kje!!

Lps jd pemerhati, ariana sebuk nk main plak.


Suka sgt dia main lari2


Seme terduduk. Ariana pun ikut. Penat sgt agaknye..


Dh penat berguling & berlari, tkr bj plak. (This house is still under construction)

Main beskal plak. Suka sgt la dia ada org tukang layan


Dok sg ular kali ni, ariana behave sgt. Happy je tgk die 2. Maybe sbb ramai kawan kat cni. Org lain byk kje, die pun sebuk gak sama byk kje. Hrp2 smpi kl nnt, ariana berkelakuan camni gak ek. Blh seseuai kn diri ngn keadaan pdi berkawan. Hmm..

Next week we’re quit busy, kami akan ke sg ular lg coz kenduri thlil & mjlis pertunangan akn diadakan. InsyaAllah, will update after the ceremony. Hrp2 semenye berjalan lancar.