Wednesday, December 2, 2009

Finally...

Alhamdulillah...syukur sgt2 yg tak terhingga di atas kurniaan yg diberi olehNya. Yup, I'm positive for the second time. That's mean, ariana bakal jd kakak x lama lg. Syukur..
Ni dia dak tecit yg dh x tecit lg. Kakak or Kak long? Hmm..
Btw, aku lewat selama 14hr sudah. Ats nasihat en hubby ku itu, ari isnin br ni, blk dr kje aku singgah farmasi then beli UPT ni. Beli 2 plak 2. Hee..dan ini la hasilnya..
Ni aku test ari isnin ptg br2 ni. Tp xpuas ati lg. Cek lg skali pg esoknya lps subuh dan hasilnya...

Sudah terang lg bersuluh..Alhamdulillah. Keputusan yg ditunggu2 selama ni.

So, bila dh tau diri ini berbadan dua, makanya ada beberapa perkara yg perlu dibuat:

THINGS TO DO!!

1. Wat check up di klinik ASAP. 1st priority nih. Wajib. Bila aku nk pegi nih??huhu..

2. Bila dh g check up, mst la doc bg bekalan vitamin2 kn. So phm2 la pn. nana ye..hehe..

3. Survey susu for preggy mum instead of annum. Penting nih. Tp nape perlu survey? Aku nk survey dulu samada nk minum mamil mama or enfa mama mn yg better. Klu blh aku nk dptkn sample dulu. stakat ni aku dh dpt sample mamil mama. nk cari sample enfa mama plak. sedap ke? aku mmg xleh telan ngn annum ok. rsnya lain mcm. hehe..

4. Kena rajin wat solat hajat & baca ayat suci al-Quran.

5. Kena cari kasut/ sandle yg flat. Ibu mengandung x elok pakai kasut/sandle yg high heal ok..

6. Kena start mkn kurma, kismis, madu, buah delima, kekacang. Bgs ni utk baby kn & mamanya.

7. Survey bj mengandung coz aku tau bdn aku ni jenis cepat membesar klu pregnant. X pregnant pun beso..hahaha..oo ye..sesapa yg tau shopping online bj mngandung, yg cantik2, lawa2, pls let me know. Pastu aku nk collect sml bj2 mngandung aku yg lama. hehe..jimat..hehe..

8. Dh mula search kat internet maklumat2 berkaitan pregnancy. Mcm la xde experience ye dak? Ala, tmbh ilmu pengetahuan yg ada pe salahnya.hehe..

9. Memandangkan aku masih lg berhutang puasa bln ramadhan lg 3hari, makanya diingatkn kepada pn. nana, pls. la gnti puasa 2 secepat mgkin coz tarikh jangkaan bersalin or pantang maybe jatuh pada or before next ramadhan. phm2 la ye..

10. Kena la bersedia dr segi mental & fizikal. Dr segi mental bermaksud, aku kena kuatkn semangat utk melalui saat2 mengandung 9bln ni especially last trimester, dan saat melahirkan coz aku dh ade pengalaman lps. Bile dipikirkan yg lps mmg gerun terutama ms nk deliver, tp aku mst kuat semangat. Dr segi fizikal plak, aku kene bersedia utk berdepan ngn ank aku yg makin nakal. Juga kena bersedia berdepan ngan kemungkinan nk kena alahan dlm ms yg sama nk wat kje umah plak. wat ms skg ok lg. bln dpn xtau la..hehe..

11. Kena set dlm kepala otak aku ni, jgn mkn utk 2 org ok. Jdkn pengalaman lps sbg pengajaran. Wat ms skg selera aku ok2 je. Msh lg sama cam x pregnant & of course en hubby ku itu dh x bg aku diet lg dh. mkn jela apa sj selagi blh katanya. Jgn ngidam mnde bkn2 sdh.Hee..Klu nk diet, tgu time pantang sok2. ni yg aku suka ni.Time pregnant ni nk mkn byk pun xde org mrh sbb kompem bdn akan naik pnya. Hahaha..

Ibu-ibu yg sedang hamil di luar sana, ceria2 & have fun melalui 40weeks yg indah ni. :). Aku percaya & pasti, setiap ank yg Allah kurniakn adalah satu amanah & telah tertulis qada', qadar & rezekinya masing2.

P/s 1: thniah 2 mksu ja & poksah setelah sekian lama menunggu kehadiran cahayamata, finally she's pregnant setelah 5-6thn menunggu. Thniah mksu...Sama lak due nya ngn aku..hehe..

P/s 2: ada lg x r mnde lg aku perlu buat?hmm...

Tuesday, December 1, 2009

Ariana's Birthday Besh

Hmm..mengeluh ni..hmm..dan hmm lg..blh gtu? Klu org tau, mst blh agak nape aku ngeluh. Nk wat camne org dirai demam. Sape lg klu bkn c ariana ku itu. Nk sambut besday dia plak dmm. Blh thn gak trk merengeknya. Tp pape2 pun, mjlis ttp berjalan w'pun besday girl dmm. Persiapan ttp buat. Cume yg xbesnya, ariana merengek just nk duduk ats riba aku je. even ngn papa dia pun dia xnk. Aku jd serba slh gak. Org lain sebuk wat kje itu ini, aku dok sebuk riba anak..nk wat camne..hmmm lg...Layan gbr jela ek. Mls nk citer byk.

Meja mkn blm dipenuhi mknn lg. Main menu, mee sup sj. Plan asal nk wat BBQ.Tp memandangkan keadaan sekeliling x mengizinkan, kwsn umah naik air, makanya yg terjadi hanyalah mee sup sj.
The bags

The cake


Memandangkan birthday girl dmm, maka papa nya yg mewakilkan tuan punya badan. Disaksikan oleh Sarah & mksu nya. Xpe la papa, papa potong kek awl sempena besday papa bln ni. Kira advance la ni. hukhuk..Turn mama lak turun potong kek sementara tuan putri beradu. Xsmpi 10 min dok cni, c ariana meraung dh cari aku. berlari plak aku dptkn dia.

Ni dia tuan puteri br bgn. Bwk kuar dia sekejap je, pun meraung jgk..huhu..letih den..

Antara tetamu yg hadir
Gbr kat bwh, papa sebuk dok agih paper bag.




Ariana terpaksa dibawak lari coz dia mengamuk x hengat. Bila aku letak je dia kat cni, trs dia mtk makan. Kat luar xnak makan. Sabo jela aku c kecik ni (sila abaikan brg2 yg bersepah dibelakang ye..hehe)

Dh mkn, tuan puteri ni pun beradu sml. Memandangkan aku tgk ariana ni mcm lena bebenor la kononnya, aku pun slow2 la bgn nk tlg pape yg ptt. Br nk bgn tetiba dia meraung, kuat plak 2. Ish..bdk ni...
Antara present yg diterima. Aku xsangka ada org nk kasi present utk ariana coz xde niat lsg nk hadiah ape bagai. Kitorang niat just nk wat mkn je. Alhamdulillah, rezeki ariana. Ada lg hadiahnya, x teramik plak gbrnya. ehek..Tima kasih bebanyak ek..

Ni la dia mjlis ariana yg x seberapa. Mjlis yg dibuat sempena ry hj. Serba sederhana. Lain yg dirancang, lain plak jdnya. 2 la, kita hanya merancang, Tuhan yg tentukan..Hope thn dpn blh wat lg mjlis camni. Tp mybe umat makin bertambah la kot. InsyaAllah. Br ku tau nape ariana wat perangai sgt sejak akhir2 ni...hmmm..will be update soon..;)

Monday, November 30, 2009

Kesah raya haji thn ni

Fuuhhh..aku kene tiup & sapu dulu sawang2 yg ade pd blog aku ni. Berhabuk bebenor. Hakhak..Biase la. Kemalasan melanda diri ini..ehekk..

Raya haji thn ni biasa2 je. Tiada apa yg menarik. Seme serba sederhana. Thn ni kitorang beraya di umah my MIL di sg. ular. Tp b4 ke sg. ular, kitorang akan bermalam dulu kat umah mak abah aku dulu di batu hitam sehari b4 raya.

Alkesahnya, plan awal, kami sepatutnya berangkat ke kuantan, hari rabu mlm khamis (25/11). konon nk bertolak lepas maghrib la. Tp kita hanya merancang. Hari selasa mlm rabu ariana diserang demam lg sekali. aku tau ape yg xkena ngn tuan putri sorang nih. Asyik x sehat je. Esoknya (rabu) aku g kje cam biasa, tp jam 10am aku blk semula ke umah selepas dpt panggilan dr en hubby ku itu mengatakan demam ariana makin panas, siap ngan muntah2 lg. Mau nya x cuak aku. Aku trs mtk ngn bos aku emergency leave, then trs blk. Smpi je umah, siap2 kn ariana ape2 yg ptt, trs htr dia ke klinik. Suhu badan 38.5 darjah. X terlalu tinggi, tp cukup merisokan aku. Doktor ckp dmm biase je. Hrp2 btl la dmm biasa. ssh ati aku. mklum la, ank aku ni asyik dmm je sejak akhir2 ni. Melihat keadaan ariana lps mkn ubt, kami cadang utk blk awl skit ke ktn. Kami bertolak dlm pukul 3 dr serdang & selamat smpi ke ktn lebih kurang jam 7pm. Alhamdulillah, jalan x jam sgt ms ni. Klu jam pun dekat jalan gambang je. 2 pun x lama sgt.

Kami cuma bermalam hanya 1mlm sj di batu hitam. Kami berangkat ke sg ular lepas maghrib pd hari khamis. sebelum 2, aku singgah ke bandar dulu untuk beli ape2 keperluan untuk majlis hari jadi ariana. Disiap beli barang, tempah kek apa bagai, ariana muntah plak dlm kete. Aduh...makin ssh ati aku nengok keadaan ariana ni. Tgk keadaan dia camtu, kami cepat2 blk ke sg. ular. Takut semakin larut malam, mst semakin sejuk & keadaan ariana pun mst makin panas kn.

Smpi sg ular aku tgk orang dh ramai. Kakak ipar & adik ipar sekeluarga dh smpi. Dlm ms yg sama ariana merengek plak x nk dgn org. Yela, budak klu x sht phm2 jela. Asyik nk berkepit jela ngn mama dia. Sgt menguji kesabaran..Nsb baik la esoknya (Jumaat) time raya, ariana dh ok dh skit. Br la dia rs nk main ngn sepupunya, Sarah. 2 pun x aktif mn sgt. Merengek je.

Dh sehat skit br rs nk main. 2 pun x brp sehat lg tuh..

Tgk la perbezaan ketinggian antara sarah & ariana. Padahal dorang sebaya nih..Heheh...

Mlm raya pertama, ada kenduri tahlil umah long & esoknya ada kenduri plak kat umah chik. Tiada gambar untuk kedua2 mjlis ni. Phm2 jela, ariana klu dh wat xsehat mst wat perangai pnya. Merengek x hengat dunia. Aku just g umah long je. 2 pun sgt sekejap. tp umah chik aku lsg xpegi coz jaga ank aku yg tgh xsehat. Ariana plak lsg xnk ngn orang. Hmm..pe blh buat!! Mlm 2 (sabtu) mjlis hari jadi ariana plak. Mmg full la jadual.

Next post nnt aku citer psl ariana's birthday besh. Ni aku trs jump psl blk ke serdang ye.Hehe..

Blk ke serdang lebih kurang dlm kul 2.30pm dr kuantan. seperti yang dijangka, kami akan melalui kesesakan lalulintas yg amat dashyat ok. Traffic jam bermula di Lanchang lg tau. mmg sgt sesak. Tgk jela gbr nih..



Tgk la bro ni..

Dan lg bersiar2 ditengah2 kesesakan...ish ish..


Pasni aku akan menghupdate psl besday besh putri ariana.. Sekian