Thursday, December 10, 2009

Look-alike Meter


Tgk la look-alike meter kat ats nih. Ariana cam muka kami berdua. Yeke? Ntah.. Kdg2 ada org ckp muka ariana cam papa dia. Siap pggil ariana dgn nama kamal. wakaka..Rata2 sedara mara kitorang la yg ckp muka ariana cam papa dia. Ada jgk org ckp muka ariana cam aku. Kali ni org luar yg ckp cmtu, especially klu org 2 first time tgk ariana dpn mata, dorang akn ckp muka ariana mcm mama dia. Plak dh. Tp yg lg teruk nya, ada 1 family 2 ckp, muka ariana ni mcm sape ek? Nk kate cam kamal, mcm lain. Nk kata cam nana plak, x jgk. Haik..ni lg pelik nih..Td aku bukak friendster aku yg dh lama xbukak, aku tgk look-alike meter ni. Rs cam nk wat lg skali & hasilnya msh sama. "Ariana looks equally like Nana and Kamalshah". Hehe..Nk wat cmne, mmg ank kami pun...hehe

Sgt kagum..

Bahagianya rs. Arini ari khamis, esok cuti. Weekend yg pjg. hehe..suka. Ditambah plak ngn bos xde arini, lg la aku suka..leisure..hee..

Sementara xde kje ni, mula la aku menerjah blog2, laman2 web yg aku suka terjah. Sdg menerjah 2, tetiba aku terbaca blog ni. Aku teramat la kagum dgn penulis blog 2 cara dia mendidik anak2 dia. Bygkanlah, umr ank br 2thn 8bln, anknya dh blh menghafal 17 surah al-quran. MasyaAllah. Camne dia didik ank dia 2 ek? Bila baca blog dia, aku jd terpikir, adakah aku ketinggalan dlm mendidik ariana, atau penulis blog 2 terlalu advance dlm mendidik anaknya, atau anak dia mmg budak yg sgt bijak? Bila aku bukak video dlm blog 2, aku dgr anak dia bc surah Al-A'la, tanpa melihat muqaddam, yaAllah, kagum gila aku. Surah Al-A'la 2 kn blh thn jgk pjgnya. Mmg kagum la aku ngn cara penulis blog 2 mendidik anaknya.

Sedangkan ariana yg berumur 2thn 1bln pun xbrp kenal lg huruf & nombor. Dia blh count 1-10, abc, tp msh blm 100% mngenal huruf2 & nombor2 tu. Hanya hrf2 & nombor2 tertentu je yg dia kenal. Dgn progress dia skg ni pun, aku dh 10x bersyukur coz ariana ni blh la dikategorikan sbg cepat blaja (sape lg nk puji klu bkn mama dia sdri kn kn..hehe..).Tp klu ariana dh pdi mengaji mcm dlm blog td 2, YaAllah, sejuk perut aku ni mengandungkannya. Btl..Ni seme adalah tunjuk ajar dr sape lg klu bkn kita sbg ibu & bapanya. ye dak? Melalui blog td 2 jgk la, dpt menambah ilmu pengetahuan aku dlm bab2 mendidik anak ni.

InsyaAllah, akn aku ajar ank aku slow2 mengenal huruf rumi, jawi, nombor, quran & sbgnya. Pendidikan awl 2 kn bermula dr umah. ye dak?

Senyumannya bisa wat daku xkeruan. Hee..Tgh mrh pun xjd nk mrh ni..Aku skg tgh pikir nk toilet train si kakak ni..hmm..mencabar jgk nih..

Monday, December 7, 2009

1st checkup

Alhamdulillah..dh ade pun letrik kat opis nih. dr pukul 11 pg td smpi kul 3.15 ptg br ade letrik. kje pun xleh nk wat mn pun. dh 2 xde letrik. komputer xleh guna, mesin fotostat xleh gune, even telefon pun xleh guna smpi skg walaupun dh ade letrik. aku pelik jgk. ujan xde, ribut xde, tetiba je black out..k la.kita stop psl citer 2..aku nk update psl my 2nd pregnancy..
Td memandangkan xde letrik kat opis ni, aku mtk izin ngn bos aku utk pegi ke klinik. Konon nk pegi khamis ni. Tp memandangkan dgn keadaan opis yg camni, kje 1 hape pun xleh wat, so aku pun pegi ke klinik arini. Memandangkn aku ade panel klinik UKM, makanya aku pegi ke Poliklinik UKM Kesihatan kat Seksyen 15. Msk2 ramai org weh. Kul brp la turn aku nih. Xpe..saba..
Dlm kul 12 br nama aku dipanggil. Aku diperiksa oleh Dr. Fadzillah & InsyaAllah, klu xde pape aral, aku akn dicek olehnya smpi la saat melahirkan. Alhamdulillah, setelah dicek, baby dlm kandungan telahpun berusia 7weeks. Means, lg seminggu genap 2bln usia kandungan ni. Sekejap je kn. InsyaAllah, EDD will be 27th July 2010. Aku dh blh bayang yg aku xberpuasa pd ramadhan thn dpn. huhu..mati la nk ganti..huhu..xpe la..nk wat camne kn.. Aku pnye BP pun normal, 110/70. Aku kena berjaga2 kali ni coz aku ada history high BP before. Hrp2 xde high BP kali ni. Pastu Dr Fadzillah scan my tummy. Tang ni yg aku excited sgt2 ni. Baby nya sgtla tomey, kecik je. The best part is jantung baby dh mula terbentuk & kedudukan baby btl2 dlm rahim aku. Alhamdulillah. Semenye normal. Seronok plak nengok my baby inside my tummy. Tp pd scan 2 EDD bkn 27/07/10, tp 30/07/10. Hmm..Tp xde la lari jauh sgt kn... Oo ye, gbr scan baby ade sbnrnya pd aku skg, tp memandangkn aku xde scanner, makanya gbr 2 xleh dipostkn kat cni..syg nye la..Aku simpan jela ek...Next appointment will be 07/01/2010..