Friday, December 3, 2010

Their look-alike

Wajah mereka ms new born.

Ariana sejurus kuar dari labour room

Amar, juga br kuar dr labour room

Sama x? lebih kurang je aku tgk..hee

p/s:owh..time file ariana lupa nk edit..kena edit nih..

Thursday, December 2, 2010

Rutin harian ku lps beranak dua

Sape2 yg dh ada ank lebih dr sorang, seme sedia maklum, kalu dh ank lebih dr sorang kompem hidup jd cacamarba pd mulanya kn. sama la jgk ngn aku. terutama time management. mak aih..kelam kelibut jdnya..tp lame2 dh smooth dh. tp masih lg kelam kabut.ni aku nk list kehidupan aku lps beranak dua..:

1. Mula dr pagi la ek. pagi aku stat bgn seawal pukul 5.15am. tp kadang2 lajak jgk ke 5.30am. bangun je lps basuh muka ape seme, trs ke dapur masak air panas. nk wat air panas utk en hubby den. sambil2 jemur kain. biasanya aku akan campak je kain dalam mesin basuh waktu mlm, then pg jemur. time ni blm msk subuh lagi. nk masak breakfast mmg xsempat la weh. sblm ni, b4 amar lahir sempat la jgk nk prepare breakfast, tp skg xdpt la. kalu tetiba dtg rajin nk prepare breakfast aku kena bgn awal lagi, pukul 5am kot. br sempat. klu x, xdapek den nak nolong. tp syukur en hubby phm situasi ni. klu dia lapar sgt dia akan infom awl suh masak ataupun ngap biskut kering pun jadik. siap jemur kain, buat air en hubby, iron baju plak. dh siap sementara tgu azan subuh, aku pegi mandi then solat subuh. sharp pukul 6am, aku mst siapkan ammar dulu.lap2 badan dia, tkr baju & susukan. 6.30am nk kena kejutkan ariana plak. ni yg mencabar skit. kena tempuh rengekan dia, kene pujuk la tuan puteri ni dulu b4 diajak mandi. dalam 6.45am siap uruskan dorang. tp ank2 aku ni bagus, mcm ariana, dh siap mndi trs mood berubah ceria, lebih2 kalu bukak kartun untuk dia. amar pun camtu. then dh siap, ms utk aku siapkn diri sendri plak utk kerja. dalam pukul 7am, en hubby dh siap minum, ariana & ammar seme dh ok, lebih kurang 7.10-7.15 am kami seme kuar umah. aku drive sendiri, en hubby plak naik moto ke tmpt keje. kecuali kalu keadaan memaksa en hubby untuk bwk kete, maka en hubby akan htr & jemput kitorang la. sblm ke tmpat keje, apa2 hal aku kene htr ank2 dulu ke taska. then aku smpi ofis lebih kurang dalam 7.45-7.55am gtu. ni pun kalu x jem, anak2 xbuat hal. kalu x...lu pikir la sdri.hee..
mereka di pg hari

2. pukul 8am-5pm aku berada di opis. aku akan fully utilise 8jam bekerja tersebut utk buat kerja. kalu BOLEH, aku xnak bwk blk keje ke umah or overtime dan sebagai KECUALI keadaan memaksa berbuat demikian la kn (walaupun FB aku sentiasa nmpk on, tp xsemestinya aku ngadap fb je sepanjang masa kn) . sbb seme org tahu, kalu dh ada ank kecik ni mmg ssh nk buat keje2 opis kat umah atau pun nk buat overtime. lebih2 lagi ank2 aku tggal di taska sepanjang aku bekerja. kalu lebih pukul 6pm, akan ade extra charge. setakat ni, blm penah lagi dorang kena extra charge coz kalu aku blk lambat aku akan mtk tolong en hubby utk jemput mereka. lg 1, aku xsampai hati sebenarnya nk letak dorang lama2 kat taska tu. kang kwn2 dorang seme dh balik, tinggal dorang je kat situ, cam sedih la plak kn.

3. dah abih waktu keje aku kuar opis jam 5.15 - 5.30pm gtu. jemput budak2 kat taska. then trs blk umah. smpi umah letak ammar dpn tv, kakak dia pun tgk tv, aku mula ke dapur kluarkan apa2 yg ptt dari freeze, ayam ikan dan sebagainya. kalu en hubby dh blk, aku trs masak. tp kalu en hubby blm blk, aku biarkan barang2 tu dalam sinki then layan bdk2 tuh tgk tv dulu. tgu en hubby blk br stat masak. time masak ni aku kene rushing skit coz aku kena pastikan yg aku siap masak sebelum pukul 7.30pm. plg lewat pun pukul 8pm coz biasanya ariana pukul 8pm dia dh mtk nk tdo. aku xsanggup tgk ariana tdo tnpa mjamah makanan. nak xnak aku kena siapkan dinner b4 dia mtk nk tdo. ni pun sambil masak benti kejap solat maghrib. mmg agak rushing. masak pun sesimple mgkin. asal laki den x kesah sudahhh..hee..

4. dah siap masak, aku akn srh en hubby makan dulu sama2 dgn ariana. sementara tu aku jaga ammar. kalu dia tdo, aku buaikn la, kalu x, aku main2 la dgn dia. baby kn, kena perhatian lebih skit. nak xnak kena la makan berasingan. ssh skit nk teman en hubby makan, kena bergilir2. mujur la en hubby phm kn. dorang siap makan, turn aku plak makan. ariana time ni kdg2 dia xsiap lg makan. mklumla bdk2, mst makan main2 punya. so, turn aku plak makan dgn dia.

5. kalu org lain siap mkn, mst trs basuh pinggan kn. tp aku x. haha..aku akan kumpul dulu dalam sinki, aku akan buat keje lain dulu. sementara 2, ammar & ariana di bawah jagaan papa nya. 1st aku akan kemas beg sekolah bdk2 tu. mst ada pakaian kotor dorang kn. masuk washing machine then trs bsh bersama ngn baju kitorang skali. then kemas pakaian dorang utk bekalan sekolah esoknya. then siap tu, basuh pinggan plak. then tgk keadaan bdk2 tu, kalu ariana dh mtk tdo, aku akan cepat2 mandi then solat isyak, terus tdo. klu sempat, aku akan iron baju dulu. klu x, pg esok la jwbnye baru blh iron baju. aku mmg tdo awl coz ariana kalu dia dh mtk tdo mknanya kitorang seme kene msk tdo jgk. selagi kitorang x masuk bilik, lagi tu la dia merengek mtk tdo. aku klu dh tertido, mmg selamat la tdo smpi pagi. en hubby plak, bila ariana dh lena, dia akan bgn semula utk tgk tv ke ape ke. kalu aku, selamat dh lena..penat weh..

6. bila masa plak aku melipat bj. haha..FYI, mmg jarang utk aku lipat kain baju waktu hari bekerja. biasa nya aku akan lipat seme kain time weekend shj. jarang2 dpt lipat kain time weekdays. adala jgk skali skali lipat kain time weekdays, klu time bgn pagi awl kot. jarang2 berlaku, tp biasanye mmg aku lipat kain time weekend je. blh byg x betapa byknya kain baju yg xberlipat. setakat ni rekod plg byk penah aku lipat adalah sebanyak 3 bakul. haha..tu xtermasuk kat ampaian lg tu. haha..buruk perangai. tp what to do kn kn!!haha..

2 la rutin harian aku hari2. nmpk simple tp cukup memenatkan. tu seme adalah rutin biasa aku kalu anak2 xbuat perangai, atau x sihat atau sebagainya. kalu x, ni la rutin aku. mujur en hubby sgt membantu dalam menguruskan urusan ank2. kalu x lg haru aku jadinya. yela, kalu hari tu ariana tgh dok sepah mainan, sape jd tukang kutip, papanya la jgk..haha..kalu nk harap aku buat seme, aku rs x terbuat dh kot. ms sgt mencemburui kn. bkn takat kekangan masa, kadang2 ketahanan badan ni pun dh lemau..blh thn la letihnya kn..

Wednesday, October 13, 2010

Ammar dah botak!!

Mood:tetiba datang aura rajin nk update blog..hee..

Alkisahnya, pd 07/10/10, berlangsungnya majlis cukur jambul anak teruna hambe ammar zharif shah bin zaiful kamal shah, bertempat di mana lg kalu bkn umah org tua hambe pada jam 9.00 mlm..eh..apsal tetiba ayat skema nih??!! whatever...sepatutnya aku kena la citer psl ni dulu kn barula citer psl mjlis kwin nanie. tp xpe la..layan je la kn..hee..

c ammar yg berperangai tip top, thumbs up la!! ni b4 majlis, sebelum sesi membotakkan kepala..

umayrah & arianna..rakan seperjuangan..rakan baik..rakan gaduh,kecoh sedunia..hee..

apa la mereka berdua berborak ek..

ni bkn gbr nk tunjuk langsir ye..haha..sebelum bercukur, kami buat solat hajat supaya majlis cukur jambul & perkahwinan selamat dan diberkati

Acara bermula..ammar didukung oleh papanya utk majlis cukur jambulnya




ni adalah sesi membotakkan kepala c ammar. baju kena tggal siap2. ramai btl peminat dia time nih..

tu dia tukang botakkan kepala ammar bersedia dgn gajetnya..

bgs btl ammar..menunjukkan perangai yg cukup excellant..

dan hasilnya..

owh..kepala ku sudah botak..

oleh krn aku jd kamerawoman..makanya terpaksala aku amik gbr sdri..kihkih..nk jgk enterframe..kahh..

Nanie's Wedding

Sblm aku continue citer psl kelahiran ammar, aku nk citer psl perkahwinan adik aku dulu. mjlis diadakan pd 10/10/10. tarikh canteek yg ramai org nak2 sgt tu kn. nikah & sanding diadakan pd hari yg sama. alhamdulillah semua berjalan lancar. xyah ckp byk, let's the pictures do the talking..

Malam..sblm mjlis bermula. mereka dh rasmi dulu..hee..

Esoknya..ariana agak buat perangai..sbb xbrp sht..sabo jela

C pengantin..dh siap make up dh..

Mjlis apa ek kita panggil ni?? serah tanggungjawab kot..

Menanti penuh debaran..hee..

Antara abah dgn tok kadi plak..

Acara kemuncak..siap ada skrip lg depan pengantin..

Alhamdulillah..sah sudah..next, bacaan taklik

sesi bergambar

ele..malu2 plak..

ammar and me.. his behaved very well..mama blh bg A++ la..

tetamu dh mula berpusu-pusu..

pengantin tukar baju utk bersanding & makan beradab plak..

makan beradab
makan lagi...

Aku x sempat nk amik gbr sanding coz bz skit time ni. Alhamdulillah, seme dh selesai. Tggal 2 org lagi adik aku yg blm kawin..

p/s: ada byk lg gbr sbnrnya. berpinar dh mata aku nk pilih..hee

Wednesday, October 6, 2010

Kelahiran Ammar (Part 3) - Dalam Pantang

Hari 2 aku ckp nk continue kn..lame btl br blh continue kn..hee..

Dalam pantang kali, sedikit menduga. byk btl dugaan kali ni.

Dugaan pertama
Hari ke 3 atau ke 4, ammar disahkan ada jaundis. time ni rs cam luluh je rs hati coz masa ariana baby dulu pun camtu jgk. aku dh agak mst kena admit ward ni. aku dh blh bygkan betapa seksanya time doktor ambil darah ammar nnt. before ke hospital, kami bwk ammar ke poliklinik beserah dulu utk kepastian. lps ambik darah, doktor cek jaundis ammar lebih dari 350. doktor suh msk wad. lemah dh rsnya. pegi HTAA doktor ambil lg skali darah ammar. kesian ammar, nangis xyah cakap la. jgn kata dia, aku pun nangis skali. mmg sgt kesian. doktor cek bacaan jaundis 388, makin tggi ok. hampir mencecah 400. kalu lebih dr 400, doktor akan operate tukar darah. nauzubillah..tu pun ammar dh kena puasa, masuk air bagai. pity him..maybe dorang nk ready for operation kot. nauzubillah..

2hari 1mlm dok HTAA kitorang dh blh kuar hospital. alhamdulillah, bacaan sudah menurun ke 204, so kitorang blh la blk. hepinye x terkira weh. lenguh habis 1 bdn. letih xterkata, phm2 jela org dlm pantang, ketahanan badan bkn kuat sgt. dok plak dlm hospital yg sejuk xhengat..mmg lemau la..

tp dugaan dtg lg. 2 hari selepas kami kuar dr hosptal, nurse yg dtg umah suh pegi semula ke klinik beserah untuk follow up sama ada ammar still jaundis atau x coz nurse tgk mata ammar masih lg kekuningan. aku dh mula rs berdebar-debar. riso la jgk kn. pegi ke klinik, bacaan jaundis naik sml ke 288. doktor suh admit ward lg skali..aduhai...meleleh lg air mata pompuan aku ni. sape blh thn tgk tgn si kecil kena tusuk jarum. haduii..aku xtrs ke hospital, sebaliknya blk umah dulu bincang dgn mak abah & en hubby. mak abah suh ke htaa coz riso tkt apa2 berlaku. tp aku n en hubby xbrp setuju coz aku tgk ammar cam seksa je kt hospital 2. lbh2 lg time ambil darah, 4jm sekali ok. kesian sgt. tp dlm ms yg sama, kami ttp riso keadaan ammar. tkt jgk jd makin teruk. jaundis klu teruk blh effect otak tau. so, setelah sepakat & memikirkan cadangan dokto klinik beserah untuk htr ke private hospital, kami cadangkan untuk bw ammar ke WYKO. alhamdulillah, kt cni aku rs lebih lega setelah doktor memberi penerangan yg sgt jelas dari A-Z tentang perkara ni. lebih2 lg bile doktor cakap ammar xperlu diambil darah 4jam skali & xperlu bermalam seperti di HTAA. lega aku mendengarnya. kami cuma perlu bwk ammar untuk tdo di bawah lampu biru selama 8jam tanpa henti (berhenti untuk BF sahaja) dan ada 1 bilik khas untuk aku berehat. kami admit jam 2.30pm - 10.30pm. then trs blh blk. plg bes bila time blk tu ammar dpt present dr hospital tu. biasa la klu private. tp gomen pn dpt present tau skg. HTAA la. xtau la aku hospital gomen lain. coz ms aku lahirkan ammar kat HTAA, ammar dpt hadiah dr HTAA. rezeki..berbalik pd citer td..present yg diterima ammar kakak dia la rembat. haha..biasa la kn.

esoknya , kami ke WYKO semula utk dpatkan result. syukur alhamdulillah, bacaan jaundis ammar turun ke paras 190. syukur yg xterhingga. pegi ambil result pun ammar dpt hadiah lg. rezeki lg.. alhamdulillah, amar makin sihat.

Dugaan kedua
Abah tak sihat. kali ni tahap kesihatan abah agak membimbangkan. btl2 menduga terutama mak aku. mn nk jaga abah lg, aku lg yg tgh dalam pantang, ariana yg makin lasak, si ammar & si umayrah. semuanya atas bahu mak. melihat keadaan mak yg agak kelam kabut tu, nk xnk aku terpaksa gagahkan diri jgk untuk jaga ariana, amar & diri sendiri walaupun dalam pantang. kesian sgt kat mak coz keadaan abah waktu tu mmg sgt membimbangkan. sehinggakan aku terpaksa call adik beradik aku yg lain terutama yg jauh2 untuk balik kg segera, riso kot apa2 perkara yg xdiingini berlaku. mmg betapa lemaunya badan time ni Allah je yg tau. Along bergilir dgn angah hantar abah ke klinik untuk check up. demam lebih seminggu xkebah2.sgt2 panas. pegi check up rupanya ada virus dalam darah, agak kritikal. mulanya abah disyaki demam denggi, tp bkn. makan ubat pun masih lg xkebah. last2 berubat cara tradisional. tp masih lg follow up di klinik.

bila abah x sihat, kami akan 'patah kaki' la. xde sape yg nak diharapkan untuk membantu uruskan semua mende. lebih2 lagi hari bekerja. klu hari cuti sabtu ahad or public holiday ada jgk en hubby aku, along & angah membantu. tu pun along & angah bertungkus lumus urus mana2 yg patut lps waktu bekerja dorang. kdg2 klu dh xde pilihan sgt, aku terpaksa redah jgk bwk kete dlm keadaan berpantang tu (tp dh sihat la skit), utk beli keperluan dpr dan sebagainya. nk buat cmne..tp alhamdulillah, berkat doa semua, abah dh semakin sht dh sekarang. alhamdulillah, Allah panjangkan umur abah.


ni seme gbr2 dlm pantang

abaikan gadjet ammar yg ke'pink'an..haha..seme brg recycle yg kakaknya.hee..



'pesyen' ape ni ariana weh? haha..


see..abah dh sihat..alhamdulillah..

Jamuan raya Jabatan Pendaftar UKM

Hujung2 syawal ni, msh byk kan jemputan ke jamuan raya. mlm td jabatan pendaftar (ofis aku la kn) ada wat jamuan raya kat dataran canselori. meriah la gak kn coz jamuan kali ni blh bwk family. xsama cam thn lps, hanya rai staf je.

Time kami br smpi..Sejak akhir2 ni ariana xblh tgk aku atau en hubby pegang kamera, mst dia nk jgk..

Papa tgh dukung ammar.

Ammar didukung oleh Timbalan Pendaftar. Sempoi je orgnya kn..

Mana ariana time ni??tgk la gbr kat bawah..

org tgh sedap makan, dia plak syok baling batu dalam kolam tu. siap mengamuk lg sebelum tu coz pd mulanya aku xbg dia main. last2..lantak ko la ariana..haha..

see..makin ramai plak pengikut dia..hmm..alahai ariana!!

Gambar xbyk coz lg skali kamera di conquer oleh si tuan puteri ariana..

Tuesday, October 5, 2010

Kelahiran Ammar (Part 2) - Pengalaman bersalin

Dlm dok pening mikir mana nk bersalin tu, tetiba masuk mgu ke 38 aku rs skt prt lain mcm. ms tu kat opis. pg tu aku msk keje cam biasa. tetiba ofismate aku bwk buah duku. aku mmg gile ngan buah duku, terutama kalu dpt yg manis, mmg terbaik la. bg 3kg pun aku blh abiskan. dlm keadaan perut kosong aku mkn la duku tu. tak lama lps tu aku rs skt perut yg amat sgt, smpikn nk berdiri tegak pun xblh. memandangkan aku dh 38 weeks, makanya ats nsht opismate aku, dorang duh aku g klinik. aku call en hubby suh bwk aku ke klinik. pegi klinik, doktor cek, tu bkn skt nk bersalin memandangkan kepala baby masih blm engaged. just angin. lega disitu. tp msih lg skt. doktor x blh nk buat apa2, ubt pun xblh mkn, melainkan mc suh aku bykkan rht. bermula dr ini la pintu hati aku terbuka utk blk kg mgu tu jgk. dgn barang2 xberkemas apa2 lg, redha jela kn. nsb baik seme kje2 kat opis seme dh siap dh.

Sabtu, 17/7 dh start bertolak dr bangi ke kuantan. nsb baik xde rs skt dh. seme slmt. isnin 19/7, aku dh mula rs perut aku jatuh.tp msh lg blm rs skt. aku ajak en hubby ke klinik, doktor ckp blh bersalin anytime coz baby dh engaged. wah, berdebar2 x terkata la weh. aku dh blh byg camne rs skt ms ariana dulu. tkt la jgk kn. aku dpt mc utk 2 hari, 19 & 20/7.

Esoknya, pg selasa 20/7, aku dh mula rs mild contraction. tp msh lg blh tergelak2 sakan. berjalan ke hulu ke hilir. tp en hubby & mak aku plak yg riso tgk keadaan aku, so dorang suh aku trs ke hospital. aku ke HTAA, smpi sana doktor cek tknn darah aku, jantung baby & buat VE, jln dah terbuka 2cm, tp msh blm skt kuat lg. so doktor suh blk. aku teringat ms ariana dulu, kalu 2cm, esoknya br bersalin. so aku ajak en hubby blk. smpi umah, mak aku membebel nape aku blk, blh bersalin bile2 masa je coz ank kedua x sama mcm ank pertama. alamak, berdebo plak aku bila mak ckp camtu. tp msh blh cool lg. dlm pukul 2.30pm, aku dh mula rs skt yg kerap. cpt2 mak suh mkn nasi skit utk kumpul tenaga. mkn 2-3 suap je, aku dh mula hilang selera. aku rs cam nk ke toilet, tetiba aku nmpk dh kuar drh skit. cpt2 aku ajak en hubby bwk aku ke hospital semula. smpi hospital, lg skali doktor cek VE & jln dh terbuka 4-5cm dh. mak aih, cptnya. ptt la skt makin kerap. kalu aku tau secepat tu, baik aku stay je kat hospital pg tu. walaupun skt makin kerap, tp aku masih lg blh berjalan area labour room tu.

lbh kurang jam 6.30pm, aku dh mula rs skt yg amat2 skt. xtau nk ckp betapa sktnya time 2. aku genggam tgn en hubby, dia pun terasa sktnya aku genggam lengan dia. melihatkn keadaan aku camtu, en hubby pggilkn nurse then nurse cek VE dh 8cm. aku dh xthn sgt dh, skt gile2 punya rs cam nk tercabut nyawa je. ada sorang doktor pelatih tu tenangkn aku siap bacakan ayat quran lagik. tetiba aku rs cam nk meneran, sedangkan VE blm bukak 10cm lg. nurse suh tahan, tp aku xblh thn dh. last2 nurse panggilkan doktor & ada sorang doktor pelatih panggilkn en hubby aku msk labour room. setelah bertarung habis-habisan, maka lahirlah baby boy pada 20 Julai 2010, jam 7.32pm, seberat 3.2kg, yang diberi nama AMMAR ZHARIF SHAH BIN ZAIFUL KAMAL SHAH. Alhamdulillah..

Sejurus kuar dr labour room


Bersalin kali ni lebih mudah kot. Skt nya pun sekejap je. tp skt tetap skt ok. selesai je aku diberi minum air ape ntah..milo kot. then rehat.lebih kurang pukul 8 br dorang start jahit. pukul 10.30pm br kuar dr labour room masuk wad biasa. Esoknya pukul 6pm baru kami dibenarkan kuar hospital...to be continue..

Monday, October 4, 2010

Kedatangan mereka ke rumah aku..

musim2 raya ni kn, selagi x abih syawal, byk tul open house. ke sana ke mari asyik makan je kjenya. thn ni aku x berkesempatan utk buat open house mcm thn lps. phm2 jela kalu dh ada ank kecik ni. baby plak tu. x terhandle kang. thn ni, kitorang byk g open house umah org plak. gambar x byk plak amik.

tp smlm kunjungan kwn en hubby ke umah, rs cam bes plak. kedatangan mengejut mereka hanya dihidangkan dgn mee goreng sj.hehe..



Baru aku prasan, gambar kwn en hubby aku takde la plak. gambar ats tu wife & ank dia. hee..

Dh siap mereka seme mkn, kami seme ke open house blok sebelah. Blok A je pun, bkn jauh beno. umah kwn en hubby aku jgk.
En hubby riba ammar dulu sementara aku tgh makan.

Aku plak riba ammar.

tau x, kedua-dua gbr kat ats adalah hasil tangkapan ariana k. kami lsg xblh pegang kamera. tu psl ni je gbr yg ada. sabo jela kn. sekian..