Tuesday, October 5, 2010

Kelahiran Ammar (Part 2) - Pengalaman bersalin

Dlm dok pening mikir mana nk bersalin tu, tetiba masuk mgu ke 38 aku rs skt prt lain mcm. ms tu kat opis. pg tu aku msk keje cam biasa. tetiba ofismate aku bwk buah duku. aku mmg gile ngan buah duku, terutama kalu dpt yg manis, mmg terbaik la. bg 3kg pun aku blh abiskan. dlm keadaan perut kosong aku mkn la duku tu. tak lama lps tu aku rs skt perut yg amat sgt, smpikn nk berdiri tegak pun xblh. memandangkan aku dh 38 weeks, makanya ats nsht opismate aku, dorang duh aku g klinik. aku call en hubby suh bwk aku ke klinik. pegi klinik, doktor cek, tu bkn skt nk bersalin memandangkan kepala baby masih blm engaged. just angin. lega disitu. tp msih lg skt. doktor x blh nk buat apa2, ubt pun xblh mkn, melainkan mc suh aku bykkan rht. bermula dr ini la pintu hati aku terbuka utk blk kg mgu tu jgk. dgn barang2 xberkemas apa2 lg, redha jela kn. nsb baik seme kje2 kat opis seme dh siap dh.

Sabtu, 17/7 dh start bertolak dr bangi ke kuantan. nsb baik xde rs skt dh. seme slmt. isnin 19/7, aku dh mula rs perut aku jatuh.tp msh lg blm rs skt. aku ajak en hubby ke klinik, doktor ckp blh bersalin anytime coz baby dh engaged. wah, berdebar2 x terkata la weh. aku dh blh byg camne rs skt ms ariana dulu. tkt la jgk kn. aku dpt mc utk 2 hari, 19 & 20/7.

Esoknya, pg selasa 20/7, aku dh mula rs mild contraction. tp msh lg blh tergelak2 sakan. berjalan ke hulu ke hilir. tp en hubby & mak aku plak yg riso tgk keadaan aku, so dorang suh aku trs ke hospital. aku ke HTAA, smpi sana doktor cek tknn darah aku, jantung baby & buat VE, jln dah terbuka 2cm, tp msh blm skt kuat lg. so doktor suh blk. aku teringat ms ariana dulu, kalu 2cm, esoknya br bersalin. so aku ajak en hubby blk. smpi umah, mak aku membebel nape aku blk, blh bersalin bile2 masa je coz ank kedua x sama mcm ank pertama. alamak, berdebo plak aku bila mak ckp camtu. tp msh blh cool lg. dlm pukul 2.30pm, aku dh mula rs skt yg kerap. cpt2 mak suh mkn nasi skit utk kumpul tenaga. mkn 2-3 suap je, aku dh mula hilang selera. aku rs cam nk ke toilet, tetiba aku nmpk dh kuar drh skit. cpt2 aku ajak en hubby bwk aku ke hospital semula. smpi hospital, lg skali doktor cek VE & jln dh terbuka 4-5cm dh. mak aih, cptnya. ptt la skt makin kerap. kalu aku tau secepat tu, baik aku stay je kat hospital pg tu. walaupun skt makin kerap, tp aku masih lg blh berjalan area labour room tu.

lbh kurang jam 6.30pm, aku dh mula rs skt yg amat2 skt. xtau nk ckp betapa sktnya time 2. aku genggam tgn en hubby, dia pun terasa sktnya aku genggam lengan dia. melihatkn keadaan aku camtu, en hubby pggilkn nurse then nurse cek VE dh 8cm. aku dh xthn sgt dh, skt gile2 punya rs cam nk tercabut nyawa je. ada sorang doktor pelatih tu tenangkn aku siap bacakan ayat quran lagik. tetiba aku rs cam nk meneran, sedangkan VE blm bukak 10cm lg. nurse suh tahan, tp aku xblh thn dh. last2 nurse panggilkan doktor & ada sorang doktor pelatih panggilkn en hubby aku msk labour room. setelah bertarung habis-habisan, maka lahirlah baby boy pada 20 Julai 2010, jam 7.32pm, seberat 3.2kg, yang diberi nama AMMAR ZHARIF SHAH BIN ZAIFUL KAMAL SHAH. Alhamdulillah..

Sejurus kuar dr labour room


Bersalin kali ni lebih mudah kot. Skt nya pun sekejap je. tp skt tetap skt ok. selesai je aku diberi minum air ape ntah..milo kot. then rehat.lebih kurang pukul 8 br dorang start jahit. pukul 10.30pm br kuar dr labour room masuk wad biasa. Esoknya pukul 6pm baru kami dibenarkan kuar hospital...to be continue..

No comments: