Thursday, December 2, 2010

Rutin harian ku lps beranak dua

Sape2 yg dh ada ank lebih dr sorang, seme sedia maklum, kalu dh ank lebih dr sorang kompem hidup jd cacamarba pd mulanya kn. sama la jgk ngn aku. terutama time management. mak aih..kelam kelibut jdnya..tp lame2 dh smooth dh. tp masih lg kelam kabut.ni aku nk list kehidupan aku lps beranak dua..:

1. Mula dr pagi la ek. pagi aku stat bgn seawal pukul 5.15am. tp kadang2 lajak jgk ke 5.30am. bangun je lps basuh muka ape seme, trs ke dapur masak air panas. nk wat air panas utk en hubby den. sambil2 jemur kain. biasanya aku akan campak je kain dalam mesin basuh waktu mlm, then pg jemur. time ni blm msk subuh lagi. nk masak breakfast mmg xsempat la weh. sblm ni, b4 amar lahir sempat la jgk nk prepare breakfast, tp skg xdpt la. kalu tetiba dtg rajin nk prepare breakfast aku kena bgn awal lagi, pukul 5am kot. br sempat. klu x, xdapek den nak nolong. tp syukur en hubby phm situasi ni. klu dia lapar sgt dia akan infom awl suh masak ataupun ngap biskut kering pun jadik. siap jemur kain, buat air en hubby, iron baju plak. dh siap sementara tgu azan subuh, aku pegi mandi then solat subuh. sharp pukul 6am, aku mst siapkan ammar dulu.lap2 badan dia, tkr baju & susukan. 6.30am nk kena kejutkan ariana plak. ni yg mencabar skit. kena tempuh rengekan dia, kene pujuk la tuan puteri ni dulu b4 diajak mandi. dalam 6.45am siap uruskan dorang. tp ank2 aku ni bagus, mcm ariana, dh siap mndi trs mood berubah ceria, lebih2 kalu bukak kartun untuk dia. amar pun camtu. then dh siap, ms utk aku siapkn diri sendri plak utk kerja. dalam pukul 7am, en hubby dh siap minum, ariana & ammar seme dh ok, lebih kurang 7.10-7.15 am kami seme kuar umah. aku drive sendiri, en hubby plak naik moto ke tmpt keje. kecuali kalu keadaan memaksa en hubby untuk bwk kete, maka en hubby akan htr & jemput kitorang la. sblm ke tmpat keje, apa2 hal aku kene htr ank2 dulu ke taska. then aku smpi ofis lebih kurang dalam 7.45-7.55am gtu. ni pun kalu x jem, anak2 xbuat hal. kalu x...lu pikir la sdri.hee..
mereka di pg hari

2. pukul 8am-5pm aku berada di opis. aku akan fully utilise 8jam bekerja tersebut utk buat kerja. kalu BOLEH, aku xnak bwk blk keje ke umah or overtime dan sebagai KECUALI keadaan memaksa berbuat demikian la kn (walaupun FB aku sentiasa nmpk on, tp xsemestinya aku ngadap fb je sepanjang masa kn) . sbb seme org tahu, kalu dh ada ank kecik ni mmg ssh nk buat keje2 opis kat umah atau pun nk buat overtime. lebih2 lagi ank2 aku tggal di taska sepanjang aku bekerja. kalu lebih pukul 6pm, akan ade extra charge. setakat ni, blm penah lagi dorang kena extra charge coz kalu aku blk lambat aku akan mtk tolong en hubby utk jemput mereka. lg 1, aku xsampai hati sebenarnya nk letak dorang lama2 kat taska tu. kang kwn2 dorang seme dh balik, tinggal dorang je kat situ, cam sedih la plak kn.

3. dah abih waktu keje aku kuar opis jam 5.15 - 5.30pm gtu. jemput budak2 kat taska. then trs blk umah. smpi umah letak ammar dpn tv, kakak dia pun tgk tv, aku mula ke dapur kluarkan apa2 yg ptt dari freeze, ayam ikan dan sebagainya. kalu en hubby dh blk, aku trs masak. tp kalu en hubby blm blk, aku biarkan barang2 tu dalam sinki then layan bdk2 tuh tgk tv dulu. tgu en hubby blk br stat masak. time masak ni aku kene rushing skit coz aku kena pastikan yg aku siap masak sebelum pukul 7.30pm. plg lewat pun pukul 8pm coz biasanya ariana pukul 8pm dia dh mtk nk tdo. aku xsanggup tgk ariana tdo tnpa mjamah makanan. nak xnak aku kena siapkan dinner b4 dia mtk nk tdo. ni pun sambil masak benti kejap solat maghrib. mmg agak rushing. masak pun sesimple mgkin. asal laki den x kesah sudahhh..hee..

4. dah siap masak, aku akn srh en hubby makan dulu sama2 dgn ariana. sementara tu aku jaga ammar. kalu dia tdo, aku buaikn la, kalu x, aku main2 la dgn dia. baby kn, kena perhatian lebih skit. nak xnak kena la makan berasingan. ssh skit nk teman en hubby makan, kena bergilir2. mujur la en hubby phm kn. dorang siap makan, turn aku plak makan. ariana time ni kdg2 dia xsiap lg makan. mklumla bdk2, mst makan main2 punya. so, turn aku plak makan dgn dia.

5. kalu org lain siap mkn, mst trs basuh pinggan kn. tp aku x. haha..aku akan kumpul dulu dalam sinki, aku akan buat keje lain dulu. sementara 2, ammar & ariana di bawah jagaan papa nya. 1st aku akan kemas beg sekolah bdk2 tu. mst ada pakaian kotor dorang kn. masuk washing machine then trs bsh bersama ngn baju kitorang skali. then kemas pakaian dorang utk bekalan sekolah esoknya. then siap tu, basuh pinggan plak. then tgk keadaan bdk2 tu, kalu ariana dh mtk tdo, aku akan cepat2 mandi then solat isyak, terus tdo. klu sempat, aku akan iron baju dulu. klu x, pg esok la jwbnye baru blh iron baju. aku mmg tdo awl coz ariana kalu dia dh mtk tdo mknanya kitorang seme kene msk tdo jgk. selagi kitorang x masuk bilik, lagi tu la dia merengek mtk tdo. aku klu dh tertido, mmg selamat la tdo smpi pagi. en hubby plak, bila ariana dh lena, dia akan bgn semula utk tgk tv ke ape ke. kalu aku, selamat dh lena..penat weh..

6. bila masa plak aku melipat bj. haha..FYI, mmg jarang utk aku lipat kain baju waktu hari bekerja. biasa nya aku akan lipat seme kain time weekend shj. jarang2 dpt lipat kain time weekdays. adala jgk skali skali lipat kain time weekdays, klu time bgn pagi awl kot. jarang2 berlaku, tp biasanye mmg aku lipat kain time weekend je. blh byg x betapa byknya kain baju yg xberlipat. setakat ni rekod plg byk penah aku lipat adalah sebanyak 3 bakul. haha..tu xtermasuk kat ampaian lg tu. haha..buruk perangai. tp what to do kn kn!!haha..

2 la rutin harian aku hari2. nmpk simple tp cukup memenatkan. tu seme adalah rutin biasa aku kalu anak2 xbuat perangai, atau x sihat atau sebagainya. kalu x, ni la rutin aku. mujur en hubby sgt membantu dalam menguruskan urusan ank2. kalu x lg haru aku jadinya. yela, kalu hari tu ariana tgh dok sepah mainan, sape jd tukang kutip, papanya la jgk..haha..kalu nk harap aku buat seme, aku rs x terbuat dh kot. ms sgt mencemburui kn. bkn takat kekangan masa, kadang2 ketahanan badan ni pun dh lemau..blh thn la letihnya kn..

No comments: