Thursday, August 1, 2013

Kerisauan melanda

Tak ramai kot yang tau i'm prgnant for the 3rd time. Alhamdulillah rezeki terhebat thn ini. Sekarang dah 23 minggu, means next week dah 6 bulan. sekejap je kn. Due on 27 November 2013. Hampir sama dengan due kakak dulu. Dulu kakak due on 20 November 2007, tp keluar awal 10 November 2007. tak tau la kali ni. Aku cuma harap semenya selamat dan dipermudahkan. itu aje.

Sebab apa aku ckp camtu?? Pregnant kali ni agak menduga skit. mabuk, loya tu adalah perkara biasa. Cuma last check up semalam menunjukkan keputusan yang agak merisaukan iaitu :

1. Berat aku menurun hampir 2kg, sepatutnya mesti naik at least 0.5-1 kg kn. Mungkin sebab puasa kot. Alhamdulillah setakat ni still puasa penuh.. Fikir positif jela..

2. Blood pressure agak rendah. semalam check bp 100/70. doktor ckp border. kena hati-hati dan tak boleh buat kerja berat.

3. hb aku pun border. 11.2. sepatutnya 12 ke atas. yang ni pun doktor cakap kena hati-hati. kalau next check up jatuh sampai under 10, kena makan ubat..huhu..

4. baby dalam keadaan songsang. alahai.. doktor cakap yang ni tak perlu bimbang, memandangkan aku baru 23 weeks, ada banyak masa lg untuk baby pusing ke tempat asal.

5. uri berada di bawah, sepatutnya berada di atas. doktor cakap ada masa lg uri akan bertukar naik cuma yang doktor risaukan takut kalau bleeding, terus kena ke hospital. aduhai.. doktor nasihatkan supaya aku elak dari buat kerja berat.

Alahai, menduga betul kali ni. Aku tak pernah berada dalam situasi yang macam ni masa mengandungkan si arianna dan ammar. masa arianna jela tekanan darah agak tinggi masa minggu ke 36. dah 9 bulan. masa ammar seme ok. tapi kalini banyak beno dugaannya, so agak menganggu pemikiran aku jgk la..

Tapi dalam dok risau ada jgk yang menggembirakan. baby dalam kandungan aku ni dijangka perempuan dan berada dalam keadaan sihat. Alhamdulillah. tapi jantina tu masih samar-samar, kurang jelas lagi. aku sebenarnya takde la kesah sgt pasal jantina. yang paling paling paling penting, harap semuanya dalam keadaan selamat.


Apa-apa pun selamat berpuasa dan selamat hari raya pada semua. elok la kn blog ni dinamakan sebagai blog raya. sebab time raya je rajin update. kihkih..

2 comments:

Kak Engku said...

Assalamualaikum, hihi saja singgah blog follower Kak Engku. Ok sedikit tip utk alihkan baby berkedudukan songsang.

Cuba Lakukan Sendiri

Terdapat beberapa perkara yang anda boleh cuba lakukan di rumah bagi mengubah kedudukan bayi dalam kandungan secara SEMULAJADI agar kembali dalam posisi yang normal. (AMARAN!! Jangan ubah kedudukan bayi secara paksa kerana ia boleh mengakibakan bayi terbelit tali pusat.)

1. Merangkak

Luangkan lebih banyak masa untuk berada di dalam keadaan seperti merangkak. Dengan melakukan posisi sebegini, graviti dipercayai dapat menarik kepala bayi ke bawah. Anda disarankan untuk berada dalam posisi merangkak setiap hari sambil membaca majalah, buku atau surat khabar mahupun bahan bacaan yang lainnya.

2. Kaedah Panas - Sejuk

Letakkan pad ais pada bahagian atas rahim anda. Manakala di bahagian bawah rahim pula, letakkan bekas yang berisi air suam. Bayi anda akan cenderung untuk bergerak ke arah sumber haba.

3. Pek Ais

Letakkan pek ais di atas perut. Namun, anda dinasihatkan untuk melapik perut dengan kain terlebih dahulu. Tujuan penggunaan pek ais ini ialah untuk menimbulkan rasa tidak selesa kepada bayi. Oleh yang demikian, diharap dia akan mengubah kedudukan dan berpusing ke bawah.

4. Berendam Di Dalam Kolam Renang

Amalan ini sama konsepnya seperti penggunaan pek ais yang diletakkan di atas perut. Tujuannya bagi menggalakkan bayi untuk memusingkan kepalanya ke bawah.

5. Menyanyi Dan Bercakap

Rakamkan suara anda menyanyi ataupun bercakap kepada bayi. Mainkan rakaman berkenaan berulang kali dengan menggunakan headphone berdekatan dengan tulang pubik bagi menggalakkan bayi bergerak mendekati suara anda.

6. Senaman Tilt Position

Kaedah senaman ini sama seperti anda sujud ketika bersolat. Oleh sebab itu, ketika melakukan sujud, anda sangat digalakkan untuk melakukannya lebih lama daripada biasa. Pada masa yang sama, anda boleh memohon doa agar bayi berkeadaan normal terutamanya pada sujud terakhir. Menurut pendapat pakar anda boleh melakukannya dalam jumlah masa 20 minit sehari. Kelebihan di sebalik senaman ini ialah kepala bayi akan turun ke bahagian yang sepatutnya.

7. Lampu Suluh

Penggunaan cahaya daripada lampu suluh dipercayai dapat membantu bayi bergerak kedudukan normal. Caranya ialah dengan menghalakan lampu suluh ke bahagian tulang pubik atau bawah pusat. Tujuan ia dilakukan ialah untuk membolehkan bayi bergerak ke arah cahaya.

8. Pujukan

Anda dinasihatkan supaya kerap berbual-bual dengan bayi sambil memujuknya supaya berada di kedudukan yang betul.

9. Doa

Banyakkan berdoa dan melakukan solat hajat agar bayi berkedudukan normal bagi membolehkan anda melahirkannya tanpa melalui komplikasi kelahiran yang lain.

Nota:

Walaupun anda telah mencuba dan masih tidak berhasil. Kak Engku nasihat agar jangan risau dan stress. Tak kira kaedah apa pun proses bersalin nanti, yang penting adalah keselamatan ibu dan anak. InsyaAllah segalanya akan dipermudahkan.

www.bisnesmama.blogspot.com
www.bidanbersalin.blogspot.com

Nana Aziz said...

tq kak ;)