Wednesday, December 24, 2014

Pray for Pantai Timur

Takut tgk berita sejak akhir-akhir berkenaan dengan banjir di Pantai Timur. Nampak mcm worst je. ada plak yg whatsup gambar2 di sana. menakutkan. kesian. 

malam tadi aku ada call mak abah. riso jugak sbb call berbunyi tapi tak berangkat. dah kenapa? banjir ke? try call handphone abah nasib baik mak pick up. rupanya telefon rumah rosak mungkin sbb disambar petir. syukur sebab rumah mak tak dinaiki air. setakat lopak air kesan drp hujan tu biasa la. alhamdulillah. 

teringat tahun lepas. masa tu aku baru je lahirkan si lea, dh setahun umurnya skg. masa tu musim tengkujuh macam ni la, kuantan kan banjir teruk. kami masih bernasib baik sebab rumah tak dinaiki air. paling teruk paras buku lali, tu pun dh risau yg amat. dah la kita tgh berpantang kan. terpikir jugak waktu tu, selama ni rumah mak abah tak penah banjir, kalau la tiba2 banjir kat kawasan rumah mak abah aku, camne la agaknya. syukur alhamdulillah semua tu tak berlaku. cuma pada waktu tu bekalan elektrik dan air mmg takde selama 4 hari. itu pun dh rasa seksa sgt dh. ni kan plak mangsa2 banjir kan. apa2 pun kita mampu berdoa mudah-mudahan dilindungi kaum keluarga, saudara mara dan sahabat handai di sana. mudah-mudahan mereka tabah menghadapi ujian yang menimpa.. aaaminn.

aaaminnn ya rabb..

(sumber : fb)

Tuesday, December 16, 2014

Rumah kami syurga kami : Progress

Hah.. nampak tak kelainan (la sangat) pada blog aku.. hehe... aku mmg tak kreatif. guna custom mana ada je.. ni pun nk boleh ke siap, memakan masa berhari2..haha.. tu psl aku tukar mood private untuk seketika sebab mmg habis blog aku ni jd gile..ke aku yg gile..haha.. sudahnya ni je hasilnya???haha.. bantai la labu..


Ok..back to tajuk asal..Instead of 'rumahku syurgaku', jom kita ubah menjadi seperti tajuk di atas. tak menarik?? takpe..kata rumah kami sekeluarga kan.. aku dok belek2 gambar dalam hp ni..nak transfer kat pc sbb dh berat kebeno hp aku nih..bila susun balik letak dalam 1 folder khas untuk progress rumah kami, rasa mcm wow sangat.. alhamdulillah setakat ni apa sahaja yg berkaitan dengan rumah semuanya berjalan lancar. harapnya lancarlah sehingga kunci diserahkan kepada kami. oo ye, kami beli rumah di bandar akademia, beranang nun. agak jauh jgk dr tempat keje kami. aku rasa mende ni tak pelik kot eh..

Ada cerita tau sbnrnya di sebalik pembelian rumah ni. hehe.. takde la citer apa sgt pun. sebelum kami buat keputusan nk beli rumah ni, kami mmg survey dulu. kata en. suami, tak kesah sama ada rumah tu baru atau secondhand, janji elok dan sesuai dengan kemampuan kitaorang. dh survey sana sini, ada yg berkenan (rumah secondhand), tp tak berkenan plak dgn kawasan rumah tu. ada plak kawasan cantik, tp rumah plak mcm prfttt..mst byk kos renovation plak.. tp yg paling tak boleh tahan, especially rumah baru, harga dia ya rabbi.. mahal weh. kalu dalam kawasan bangi ni jgn mimpi la dpt rumah harga below 200k..huhu..nanges.. 

sekejap berkenan sekejap reject.. yela, nk beli rumah kn..kena la beli yg puas hati..value for money kata org..

pastu ada yg cadangkan di Nilai, Negeri Sembilan. tak ingat la taman apa.. kami pun pegi la konon nak survey je pd mulanya. kebetulan plak masa kitaorng smpi tu, tengah ada hari pelancaran rumah tu plus rumah terbuka aidilfitri ..dalam bulan syawal waktu tu. mmg dh rasa berkenan sgt dgn show room dia. dh siap book dan byr deposit bagai dah..

pastu nk jadi citer, kami pegi ke Warta, Bangi dgn niat nk pegi makan. kat situ mmg sentiasa ada booth untuk jual rumah. kami ni gatai pegi tgk plak booth kat situ. skali 'ter' berkenan plak dgn Bandar Akademia. sebab harga rumah kat situ mmg kami mampu milik dan bentuk rumah pun mmg menjadi idaman kami. cuma satu je problemnya, kawasannya agak jauh dgn tmpt kje kami. so en. suami amik brosur dan esoknya kami singgah kawasan ni nk melawat tapak.

dipendekkan cerita, tanpa byk soal, setelah berurusan itu ini, bertanya itu ini dengan sape ntah aku lupa namanya, kami terus setuju nk booking. aku pun takde byk soal bila en. suami setuju nak book rumah kat situ. dan deposit rumah yang kami bayar kat Nilai tu hangus begitu sahaja..hmm..

Aku mmg tak tau sangat proses pembelian rumah. almaklum x pernah beli rumah la katakan. memang rumah ni atas nama suami aku sepenuhnya. mana la tau kot ada rezeki lain blh beli rumah atas nama aku plak kn.. proses dia agak lama jgk la..mula2 ms en suami dpt surat daripada Perbendaharaan mengatakan loan rumah lulus, blh dikatakan hampir setiap bulan dok meninjau kawasan rumah ni.. excited terlebih katanya..  setiap kali datang mst ada perubahan.. bernula dari terpacak tiang sampai la sekarang..last tengok minggu lepas..

Bulan April 2014


Bulan Mei 2014

Bulan Jun 2014



Bulan Jun jugak tapi minggu lain.. excited terlebih katanya..hee


Budak berdua ni dh siap berbincang yg mana satu bilik mereka..hee

Ogos 2014


September 2014


Latest minggu sudah 13/12/2014




cuba tgk keterujaan dia..haha..


Alhamdulillah.. hampir siap..jiran-jiran pun dh mula nk naik jugak rumahnya. betul ke dengarnya nk menunggu CF tu lama? skg nama CF tu dh tukar jadi CCC (certificate of completion and compliance) kan?? hmm.. tak tau la aku.. tunggu jela progress seterusnya... mudah-mudahan semua berjalan lancar. kami tak kesah apa org nak kata. rumah tu jauh la, byk masalah dgn pemaju la, hape la.. i really don't care..eceh.. aku rasa perumahan mana yg takde masalah kan..tak byk, sikit mesti ada. tak kesah la, yang penting kami bakal memiliki rumah idaman dan harap semua masalah dapat diatasi..


Tuesday, December 9, 2014

Suka betul dgn kata2 bawah ni..

Jangan memperkecilkan 3 perkara :

1. Marahnya orang yang bersabar.

2. Sedihnya orang yang yang suka bergurau.

3. Kecewanya orang yang setia.



Mood : tiba2 plak rasa mcm dipergunakan selama ini.. ;(

Again, takde kena mengena dengan masalah rumahtangga...haha..

Friday, December 5, 2014

Lumrah Kehidupan






Yup inilah kehidupan. tak semuanya smooth, tak semuanya berjalan lancar. sedang elok ia berada di landasan yg hampir betul, tetiba ada pulak masalah yang menimpa. kecelaruan berlaku. by hook or by crook we have to face it..  sesungguhnya hidup ni terlalu banyak kejutan. perlukah kita lari daripada masalah?? terima kasih la kepada sesape yang berkenaan kerana lari dari masalah/tanggungjawab dan terkontang-kanting meninggalkan beban/tanggungjawab yang sedia ada.. terima kasih.. adakah kita patut ketawa, menangis atau buat bodoh sahaja??? aku cuma mengharapkan hikmah di sebalik kejadian.. perancangan Allah adalah lebih baik..malah yang terbaik..


**luahan rasa yang takde kena mengena dgn masalah keluarga, cuma kecewa dengan sikap seseorang.. sekian
**oo ye.. gambar adalah ehsan encik google tau..

Monday, December 1, 2014

Aduhai..

Finally, berakhir jugak MAHA 2014 setelah berlangsung selama 10 hari lamanya. amboi, leganya aku macam aku plak urusetianya. haha.. takdela, aku sememangnya takde kena mengena la dgn MAHA 2014, tp tempiasnya tetap ada la kan..

Sepanjang MAHA ni diadakan, tinggal kami bertiga ajela.. Aku, Ammar & Azalea. ini adalah disebabkan en. suami i yg dicintai tu terlibat menjadi urusetia sepanjang MAHA ni diadakan. ini bukan pengalaman pertama, so bila MAHA bermula, aku dh tau jadual dia confirm akan lari dan sah2 pegi kerja seawal jam 7.00 & balik jam 12 tgh mlm. huhu.. kena la bersedia dr segi fizikal & mental selama 10 hari ni. redha ajela ye. demi sesuap nasi katanya, anggap jela rezeki ye dok.

owh ye.. awatnya bertiga?? bkn berempat ke? Mana si kakak ariana kita? ni la mendenya yg aku nk cerita. Arianna ada di kg sekarang ni. seronok kemain minah tu ye.. dia tak tau yg si adiknya (omaknya skali la..haha) tgh menanggung rindu yg teramat kat dia.. Sebulan sebelum cuti sekolah dia dh buat permintaan nk balik kampung tinggal dgn wan (my MIL). so memandangkan permintaan dia pd waktu tu masih awal konon, maka aku dgn beraninya buat perjanjian dgn dia..amik ko kn dh terkena..huhu

Hari tu (sebulan sblm cuti sekolah), balik dr sekolah je trs meluru kat aku yg tgh masak.. 

Arianna : Mama, kakak ada mnde nk bincang dgn mama ni. (amboi ayat kemain..)

Mama : Amboi, tak boleh mandi dulu ke? 

Arianna : ala, kejap je mama..pls..pls..pls..

Mama : ok apa dia yg penting sgt tu?
(Sbnrnya aku dah maklum apa yg ariana nk bincangkan sbb papa dia dh inform awal2 kat aku melalui whatsApp psl mnde ni. dia dah bincang dgn papa dia awal2 lg..hmm..)

Arianna : boleh tak cuti sekolah nanti kakak nak duduk dgn wan? kakak taknak la dok taska, x bes..

Mama : Wan mana? wan mama (mak aku) atau wan papa (my mil)
(eceh, mama. buat2 tak tau plak. nk berlakon kena la real kn..hihi)

 Arianna : Wan papa. sebab wan dah cakap kat kakak nnt tinggal dgn wan cuti sekolah nnt. teman    wan. kesian wan sorang2..boleh la mama..
(sambil kelip2 mata tu tak tahan btl mama. padahal wan dia bergurau je sbb setiap kali nk balik dr       kampung ke sini, mst dia meragam taknak balik. so wan dia ckp la cmtu supaya dia x meragam.. hadeii)

Mama : nnt la mama bincang dgn papa dulu. bagi mama masak dlu boleh?
(cepat2 lari topik)

Arianna : kakak dah btau papa dah siang tadi. tapi papa suruh bincang dgn mama..ala..boleh la mama..
(prrffttt..papa ni mmg tau, saja nk perangkap mama kan sbb aku tau papa pun serba salah dgn permintaan dia yg satu ni.. tetiba mentol menyala atas kepala.. datang satu idea yg tak terpikir pun selama ni..)

Mama : boleh, tapi dengan syarat..

Arianna : yeay..ok kakak janji..tp apa dia?
(blm apa2 lg dah ter'yeay'..acane??.. siap dh berjanji bagai dh kenapa..lawak la kakak)

Mama : kakak tau kan exam dah dekat nih. so syaratnya, kakak mesti dapatkan sebanyak mungkin hadiah dari sekolah untuk exam nnt. boleh ke?
(yg papanya dah tunjuk syarat "thumbs up" dah dari jauh)

Arianna : tapi kalau kakak x dpt camne? kakak tak dapat blk kg ke?

Mama : sape kata kakak tak dapat blk kg. blh blk kg, tapi tak boleh la tinggal dgn wan sbb kakak mungkir janji..so kakak kena la dapatkan jugak hadiah kat sekolah, br blh tinggal dgn wan..

Arianna : (sedang berfikir sambil pegang dagu tajam dia tu) ok mama, kakak setuju. nnt kalau kakak dpt hadiah, kakak nk dok ngn wan cuti nanti..mama kena janji..
(amboi kemain confident ye)

Lepas tu, dh siap mandi semua.. dan2 tu jugak amik buku nk study..see, psikologi namanya. kemain lg dia.. aku bukan apa..bkan x yakin dgn ank sdri. perjanjian antara aku dgn ariana ni adalah secara spontan, bkn dirancang mahupun disengajakan.  aku tidak meletakkan harapan yg tinggi pada arianna supaya cemerlang peperiksaan dia. aku cuma bg dorongan je, taknak paksa dia. biar dia sdri yg nak. bkn aku nk sgt hadiah tu kn..lgpn cik kak ni, byk main kot..kepala otak dia pikir nk main je..

dipendekkan cerita, setelah selesai exam dia, dan dah tau pun resultnya, resultnya pun so so aje, alhamdulillah.. blh la.. ada 1 hari tu , dia blk dr sekolah, dia tunjuk surat kat aku..kemain melompat2. suratnya yg berbunyi ibu bapa dikehendaki hadir untuk memeriahkan majlis anugerah kecemerlangan pada sekian2 tarikh dan tempat, untuk anugerah sekian2... alhamdulillah, eh tak sangka la omak ko ni yg ko akan dapat jgk apa yg ko nak. syukur..


Tahniah kakak, mama really proud of you. br la phm perasaan mak ayah kita kn.. 

tetapi alamak, tetiba teringat perjanjian yg tak formal yg dibuat antara aku dan kakak sebulan lps. aku dan papa dia diamkn aje dlu memandangkan dia takde sebut apa2 pun. lgpun beberapa hari sebelum majlis ni, en suami btau yang nama dia tersenarai sebagai urusetia untuk MAHA tahun ni. MAHA bermula 20hb-30hb. cuti sekolah mula 22hb. so camne nk hantar cik kak tu blk kg kalu dh cmni gayanya. memang tak dapat la blk kampung cmni.

tapi, seminggu sblm cuti sekolah, wan dorang (MIL) call en suami mintak supaya ariana tinggal di kg cuti sekolah ni. adala beberapa kali call. jadi makin serba salah la kami kan. ariana bila dpt tau cmtu, mula la dia teringat perjanjian sebulan lps. huhu, igtkan dah lupa.. cuma problemnya tu la, cmne nk htr kakak ke kampung kn.. nak dijadikan cerita, adik ipar aku (adik en suami aka Maksu ariana) nak balik kampung pada 22hb dan dgn sukacitanya wan dia minta kami supaya ariana blk dengan maksunya. hmm.. berat la jgk hati ni sbb kami tak biasa berjauhan kn, tetapi sbb pikirkan mak mertua, dan perjanjian itu, maka kami turutkan ajela.. lagipun ariana sekadar minta nk tinggal dgn wan je. bkn nk ke legoland, mahupun hong kong disneyland kn.. mudah-mudahan semua baik2 aje la dia kat sana nnt..

Ariana kemain seronok dok di kampung ye. hampir setiap masa dok berwhatsApp dengan adik ipar, nk tau perkembangan dia.. ni la antara aktiviti dia di kampung...

Ni masa on the way ke kampung dalam kereta paksunya

 ke pantai..besnya..

kutip kerang katanya..

amboi, mandi kat luar..auuuw..shekshi...huhu

tau ape mnde deme2 ni kutip.. beruduuu.. amboi2..mentang2 umah dia takde seme ni..hehe

amboi siap make up bagai nk kemana..

besonya lolipop

jalan2 dgn maksu.. patut la suka balik kg ye, dilayan bagai puteri..


manakala papa nya plak busy uruskan MAHA. maka tinggal la kami bertiga. yang paling kesian skali adalah si budak Ammar Zharif. kesian dia sbb kakak je asik disebutnya. ayat paling tak boleh blah skali yg terkeluar dr mulut dia .. 'sian amar, amar takde kawan', 'sian amar, kakak takde', 'sian amar, nape kakak taknak balik, seme org taknak kawan dgn amar'. aduhhh..aku yg mengadap hari2 dgn dia, tak ke kesian. sentap jgk la.. aku pun, meh la amar main ngn mama meh..mama dgn adik kan ada..huhu..

puas la mikir aktiviti apa untuk mereka berdua tu (ammar & azalea) supaya dorang tak bosan. mulanya mcm terpikir gak nk bwk dia ke karnival upin ipin, tp rs mcm xde keberanian plak sorang2 nk handle mereka berdua. aku ni, kalu takde papa dorang, memang tak kuar umah la.. rupanya baru aku tau..tau pun melalui FB, karnival upin ipin mmg padat, sendat dgn manusia, jalanraya pun sesak. mujur la tak pegi. so tgk ajela gbr apa aktiviti kami di rumah..

Dia amik screwdriver papa dia, then baiki basikal kakak dia.. tp sekejap je, x sampai 5 minit pun, then masuk umah, bosan katanya..huhu..


 
conteng2 kat kotak papa dia punya.. belasah la amar..

dia nk kuarkan mainan dia semua..ni br sikit..layan..

petang skit, bwk la turun bawah main basikal.. ada 1 tragedi berlaku di mana , basikal oren dia HILANG..huhu frust la jgk..

malam tu, dia amik screwdriver nk bukak kete mainan dia tu sbb rosak katanya. padahal takde bateri je pun. abis tayar seme tercabut.. bgs, kreatif sangat kn..huhu


ada skali tu, aku rendam kasut sekolah kakak dia sbb nk basuh kn..amar offer diri nk basuh kasut tu. abis seme kasut dia nk basuh. tgk ni la hasil kasut yg dibasuh.. tu pun kalau ikutkn dia, byk lg kasut dia nk basuh..layan..


tu ragam si ammar. yang si adik plak, kemana saja aku pegi dia akan membontoti aku. tak kira di mana mama dia berada.. paling susah kalu nk urus diri sendiri la, nk mandi ke, solat ke..kalu aku ke bilik air, dia akan ketuk pintu bilik air dum dam dum dam..x berhenti2 tanpa jemu sambil mnjerit2, tanpa sebarang budi bicara, sampai la aku keluar. aduhai.. nk buat apa kat dalam tu pun x senang tau dik..alahai.. nk solat pun sama..abg amar bagus sbb jaga adik time mama solat, tp si adik ni cukup pantang kalau abg dokong dia..nak2 time dia nak kaco mama dia solat..meronta-ronta la dia..sah2 la x kusyuk mama korang nk solat tau.. kena la bg something supaya dia ralit..
  
owh adik, geram mama rasa nk gigit tau..

Phew, lap peluh mama melayan kerenah korang.. kena la mama buat sendiri seme mnde kn.. mujur la ada korang berdua..kalau x tau la mama camne..mst bosan je hidup.. uolls really makes me alive la..:')

Thursday, September 25, 2014

Pengalaman pertama kali urus persekolahan anak

Ini betul2 cerita zaman purba ni.. haha.. eh takde la purba sgt kn. awal tahun ni je..haha.. ok tak kelakar. aku nak cerita jugak.. dah lama kot peram kat draft.. huhu

Aku nk cerita la serba sikit perihal sekolah si arianna ni. kan aku dh cakap, apa saja yang berlaku pd arianna adalah first experience aku (eh bkn aku sorang, papa dia pun sama) dari semua segi, termasuk la hal persekolahan dia.


Alkesahnya si cik kak arianna kan dh mula sekolah thn ni, darjah 1. bila fikir psl sekolah dia, perkara pertama yang bermain dalam kepala otak aku adalah tempat transit dia. aku dah mula fikir menda ni since umur dia 5 tahun lagi sebab masa umur dia 5 thn (2012 kot) pendaftaran sekolah darjah 1 2014 dah bermula. time ni rasa cam alahai sekejap je anak aku dah besar.. huhu.. itu pun aku tau psl registration ni melalui kawan2 aku yang ada anak sebaya arianna. kalau tak, tak berdaftar la arianna gamaknya, sebab tak tau la plak kena daftarkan anak 2 tahun lebih awal sebelum mula persekolahan.. huhu.. masa tu dah mula pening mana la sekolah yg ada transit macam tadika dia masa tu. kena cari dua sekolah, sekolah kebangsaan dan sekolah agama la nampak gayanya.

tanya kawan2 yang ada pengalaman. sambil2 tu ada jugakla aku google mana2. serius memang pening. ada yang cadangkan sekolah integrasi bandar baru bangi, ada jugak yang bagi cadangan sekolah jalan 3 bandar baru bangi. dua sekolah ni je yang aku dengar ada transit. mungkin ada lg kot sekolah lain, tp masa tu aku tak tau punca mana lg nk cari sekolah yang ada transit. maksudnya, selepas habis sekolah pagi, akan ada tempat untuk anak aku makan, mandi, rehat sebelum ke sekolah petangnya.. gitew.. kalau sape2 yang ada anak bersekolah paham la kot maksud aku. terutama bg kita mak2 ni yang bekerja.


katanya first time kan, kami mama papa dia siap pegi survey tau dua2 sekolah tu tgk cmne keadaannya.. bkn nk tgk keadaan sekolah, mana sekolah sama je keadaannya. tp nk survey pasal transit tu la.. aku sbnrnya tak kesah pun ariana sekolah mana, yang penting tempat tu mst ada transit. so dipendekkan cerita, kami pilih sekolah jalan 3 jela.. dengarnya , sekolah agama bersebelahan je dgn sekolah jalan 3, transit pun kat situ jgk. ok lega disitu. aku pun sepakat la dgn papa dia untuk daftarkan arianna kat sekolah jalan 3. dengan harapan yang menggunung tinggi.. eceh.. aku harap arianna dapat la bersekolah kat situ. sbb pd aku senang, tak perlu la ariana naik van atau bas untuk ke sekolah petang. dekat, jalan kaki je..aku tak tau la apa penyakit aku yang tak berapa suka anak aku naik van/bas sekolah. papa dia pun sama.. macam tak confident je. kenapa ek? ntah la..mcm2 fikir.. dah kata first time kan, mmg mcm2 la fikiran yang timbul. takut ank tersalah van/bas la, risau takut ank ketinggalan la..kena bawak lari la..mcm2 la..haha.. ke aku yg paranoid?? huhu...mungkin bukan masa nya lg kot...ok lupakan.. aku ni siap berangan bagai la, konon pagi aku hantar sekolah, petang jemput dia sebab sekolah tu dekat je dgn tempat keje aku.

penat jgk weh nk recall balik apa yang berlaku..haha.. tu la kalau tak update terus ni la bahananya.. hee.. ok kita teruskan.. ;p

rupa-rupanya menda ni tak semudah yang disangka. pada pertengahan tahun lepas (tak ingat bulan brp), sape2 yang mendaftar anak darjah 1 2014 kat sekolah jalan 3 diwajibkan menduduki peperiksaan untuk melayakkan penempatan darjah 1 sekolah berkenaan. mak aih.. aku macam jakun kot. tak pernah plak aku dengar masuk darjah 1 kena duduki exam. yang aku penah dengar, budak darjah 1 perlu duduki exam untuk menentukan kedudukan kelas.. yg ni bila dh  confirm tau sekolah mana la kn baru ada exam. ni tak, sekolah belum tentu dapat, tp dah kena exam bagai.. aku tak tau la kot sblm ni mmg camtu prosedur nya, sbb sebelum ni aku tak penah amik tau pun hal2 persekolahan. dah ada anak msk darjah 1 br ko tau kan..huhu.. sekolah lain aku tak tau camne.. ni baru darjah 1 kot, dah ada exam bagai..amboi. esok2 kalau bdk2 ni msk U camne plak kekdahnya. aku tak paham dah. layankan aje..redah jela kakak. aku ni mama dia yang stress kot..haha.. yela, nk kena buat revision bagai.. cik kak tu relaks je..haha.. aduhai..

masa exam berlangsung, ibu bapa dikehendaki menunggu dalam dewan, sambil dengar taklimat. wallah..sebiji mcm nak masuk U. ni blm tentu lagi si ariana dpt sekolah tu ke tak. dah kena dgr taklimat bagai. ada dua perkara yang menarik perhatian aku sepanjang aku dengar taklimat tu, pertama, guru besar maklum, sekolah jalan 3 merupakan sekolah kluster, elite, berprestasi tinggi (tiga2 ni lebih kurang sama kot). maknanya sekolah bijak pandai la ni kot. patutla ada exam bagai. fine!! yang kedua, jumlah student yang mendaftar darjah 1 kat sekolah tu, kalau tak silap aku waktu tu, mencecah 600++ pelajar. mak oiii..ramai kot. yang diluluskan kementerian cuma 400++ students untuk darjah 1 dan sekolah mengutamakan pelajar yang beralamat seksyen 3. amik ko.. aku ni, daripada meletakkan harapan yang tinggi, trs hilang harapan untuk tempatkan ariana kat sekolah tu. sebab apa? sebab daripada 400++ pelajar yang diluluskan kementerian, 300++ adalah pelajar yang beralamat seksyen 3..adusss.. so maknanya, bermungkinan tak sampai 100 pun students yang beralamat luar sekyen 3, termasuk la anak aku. kami bkn tinggal kat seksyen 3. kecuali kalau ariana bijak pandai terlajak mungkin akan dapat la kot. huhu.. aku dh putus harap dh. bukan apa, aku taknak tekankan sangat arianna sebab baru darjah 1 kot..ada rezeki ada la kakak.. tapi dlm masa yang sama kepala otak aku ligat memikirkan mana la aku nk letak ariana untuk darjah 1 andai kata dia tak terpilih. aku buat tak tau je sehingga la keputusan keluar..

bila keputusan keluar, seperti yang aku jangka, arianna tak dapat sekolah tu memandangkan alamat kami bukan di seksyen 3. fine, menda yg dh dijangka. aku mmg tak harap mana dah. kementerian memaklumkan arianna akan ditempatkan di sekolah jalan 4, memandangkan ianya berdekatan dengan rumah kami. cisss, kalau aku tau la, baik drp awal lagi aku daftarkan arianna sekolah jalan 4.. kan senang.. huhu.. okla, menda dah lepas. at least kena la belajar dari pengalaman kan. dah settle semua pendaftaran kat sekolah jalan 4, pening plak nk cari tempat transit. aku rs dah byk kali dah taip perkataan transit ni.. ye serius pening, mana aku nk letak arianna lepas habis sekolah pagi sebelum ke sekolah petang??

sesudah tu,  kami search sekolah agama plak utk ariana. biasa la kena la tanya orang yang berpengalaman kan. rupanya sekolah agama ada dua jenis, satu sekolah agama bawah pengurusan JAIS (kain sekolah warna hijau), satu lagi ABIM (kain sekolah warna purple). tak tau la aku kot ada lg sekolah agama yang lain kan. so aku tanya sekolah agama yang bersebelahan sekolah jalan 3 tu, sekolah agama kat mana yang ada transit selain sekolah tu. so ustazah situ mencadangkan sekolah agama area jalan 5. eh, bukan ke jalan 5 ni area rumah aku ke? so, kami pun sepakat ke sana untuk bertanya. rupanya sekolah agama kat jalan 5 adalah di bawah satu pengurusan yang sama dengan sekolah agama area jalan 3 tu. di bawah  pengurusan ABIM. tempat tu pun ada transit. fine.. tanpa fikir panjang kami bersetuju untuk daftarkan sekolah agama ariana di situ jgk. selesai masalah. rupanya Allah ada perancangan yang lebih baik. sekolah agama tu pun dekat je dengan rumah kami. jalan kaki pun boleh. Alhamdulillah.. sebelum ni tak pernah plak terfikir nk tnya sekolah yang berhampiran dengan rumah, sebab ingat kan sekolah tu takde transit.. prfffttt...


Selesai dah la urusan persekolahan arianna. cuma tu la, apa yang berlaku tu semua pengalaman pertama kali. ni belum lagi masuk bab urusan pembelian barang-barang persekolahan dia, pembelian buku, pasal yuran dan sebagainya. kalau aku cerita semua mnde ni, mau panjang dah karangan aku. haha.. rupanya sekolah kebangsaan memang takde yuran dikenakan eh. haha..baru ku tau..hape, ingat tadika ke ada yuran pendaftaran bagai.. haha.. aduhai.. takpe belajar melalui pengalaman..

kakak masa hari pendaftaran dan orientasi. mak ko yang cuak kakak oii.. kakak relax je mama tgk..huhu..

Alhamdulillah.. today i'm 32 and ready to be more older..;p.. eh nak jugak ke bgtahu..hoho..

Monday, July 14, 2014

Ramadhan Kareem

Salam Ramadhan. sekejap betul dah 16 ramadhan ek..minggu depan dah boleh balik kampung dah kn.. terdengar plak lagu raya kat radio lagi semangat nk blk kg..yahoo..

Alhamdulillah puasa kali ni berjalan lancar. cuma satu je yg tak berapa nk lancar kalau time weekdays. kena makan jem hari-hari. makan jem ni mmg takkan batalkan puasa. hehe.. jem yg luar biasa. nak taknak redah jela. apa boleh buat. aku pulak memang tak boleh nk kuar lewat kalau bulan puasa ni sebab dua2 taska anak aku tutup 5.30pm. mmg kejar masa. mula2 jemput ammar kat tadika yg berada dalam ukm ni, nak kuar dari kawasan ukm pun dah amik masa. sampai kat taska si lea plak, jarang la sharp 5.30pm. nak buat camne kn. dah cuba sedaya upaya utk sampai awal tapi apakan daya. bila dah amik lea, baru aku lega. tak kesah la sampai rumah lewat pun. kalau sampai lewat masak ajela simple2 kan. biasa aku sampai rumah around 6.15-6.20pm camtu. pernah paling lewat jam 6.35pm kot. mula la jd cam lipas kudung je buat keje, bersilat kat dapur..phewww..mencabar betul. mengalahkan supermama dah. mujur papa banyak membantu.

walau sampai lambat camne sekalipun, aku tetap masak jugak walaupun simple. aku taknak jadi cam thn sebelum ni. pegi bazar, tp makanan kurang memuaskan. penah beli ayam golek yang dah berbau. prffftt..dah la kita ni puasa, dpt plak makanan yg camtu..kecewa la jugak kn. pastu aku rasa penatnya mengalahkan aku dok dapur. dengan ramai orangnya lg. balik rumah lepas berbuka, masih lg kena masak utk sahur. so kesimpulannya, ada baiknya aku masak. sehingga ke hari ni dh 16 hari berpuasa aku masih belum menjejakkan kaki aku lg ke bazar. en. suami je pegi utk cari kuih or air yg susah utk aku buat sndri macam tebu ke, soya ke. aku serius mls nk pegi..buat masa sekarang la..

ni adalah antara menu yang penah aku masak sepanjang ramadhan ni. eh ada jugak yg en suami masak.. jaga-jaga..banyak gambar ni..huhu.. 

 puding karamel yang takde rupa..haha..nasib baik ada rasa..haha..

 bubur kacang durian requested by en. hubby

 nasi minyak, ayam masak merah, gulai daging, kuih buah melaka. lauk camni weekend blh la..

Nasi ayam bakar

 ayam goreng, tomyam, singgang n kuih..lauk gini jela terjadi kalau sampai rumah lewat..

 ni nama dia smoothy coconut shake from hubby with love ..mak aih panjang nama dia. kihkih. yg en hubby buat kena kasi nama panjang sikit.. puas hati minum, dapat 1 jug cmni.. kalau kat kedai brp rm nih??

 close up skit..

 dh minum skit br ingat nk letak aiskrim.. apa daaa..

 tu dia model manggis n buah rambutan. memang hantu buah-buahan deme ni. 

 ikan kembung goreng 2 ekor je tu pun tak abis..ikan masak lemak cili api n sotong goreng kunyit.. pastu kuih..kuih ni mmg beli la..

 mee goreng basah.. jadila..


 tu dia mereka yg sangat rajin buat kuih. sedang buat kuih buah melaka a.k.a onde-onde

ni la hasilnya. kalau dah buat sendiri macam2 kaler la boleh buat..

 ni plak tengah masak kuih bakar a.k.a bingka pandan. air tangan en. hubby ni..guna pemanggang ajaib jela sebab kat rumah takde oven..hehe

ni la hasilnya lepas kuarkan dari pemanggang tu.. walaupun rupa tak berapa cantik, tp sedap tau bang.. (ayat mcm nk suruh buat lg je..hehe)

tu kuih bakar yg siap dipotong. aku plak masak mee kari n mee sup. kanak2 kat rumah tu memang tak boleh makan pedas. so kena la buat sup utk dorang

 ikan sardin goreng, pajeri terung n ikan tongkol masak kicap

 kuih bakar n seri muka. ok ni aku mengaku bukan aku yang masak. yang ni beli. memang terbaik..


 kesian deme2 ni. keletihan. si kakak nampak makin kurus plak sejak berpuasa ni. bagus kakak. ammar plak belum mula puasa lagi, tapi nampak penat mengalahkan orang puasa. "Ammar 'kose' la mama" katanya. 'kose' la sangat walaupun tangan dok pegang kuih..haha

cik adik sorang ni, suka kacau mama kat dapur kan. abis bekas disepahnya..cepuk kang..

bes plak main masak2 kali. berbaloi la rasanya. sedap ke tak sedap belakang kira.. hehe.. yang penting kenyang..haha. selamat berpuasa n selamat berbuka.. #ilovecooking ;)