Thursday, December 31, 2015

Pertama kali or kali pertama or first time

Dah lama dah aku draf ni.. ni baru nak post..hihi.

Kemungkinan besar entry ni akan banyak keluar perkataan ikut tajuk kat atas kot.. hehe.. mungkin la.. sebab aku ada banyak nak citer pasal banyaknya pengalaman pertama kali aku untuk pregnant dan bersalin anak keempat ni.. eceh, mcm la banyak sgt.. kihkih..

Walaupun aku mengandung dan bersalin anak keempat, tp pengalaman kalini agak berbeza berbanding ank aku yang lain. dah macam anak sulung dah gayanya..hihi.. maklumla banyak mende yang pertama kali kena hadap.. antaranya :
  • Terkena kencing kotor masa pregnant
          Untuk ibu mengandung mmg tak pelik la kalu terkena kencing kotor. bila dah bawak baby memang akan mengganggu sikit kita punya buah pinggang kan, terutama trimester terakhir. tu yg asyik nak terkencing je kejenya..hihi. tapi pada aku ni memang first time aku terkena kencing kotor. aku tak ingat la ape nama saintifiknya. sila la tanya pakcik google. cuma aku nak citer, sakitnya tu. memang real macam nak beranak dah aku rasa. cuma dia tak kerap dan makin hilang. tak pasal2 aku keliru dengan contraction. hihi..

  • Air ketuban pecah sendiri
         First time ko air ketuban pecah sendiri. kat ofis plak tu.. oii malu weh..hehe.. kalau aku tau la nak bersalin hari tu, memang aku tak pegi keje dah hari tu. merasa la pecah ketuban kat ofis.. hihi. masa terdengar bunyi 'pop' tu, boleh plak aku wat lek wat peace je, macam takde apa2 berlaku. dah kata first time kan, mana la tau tu bunyi ketuban dah pecah. dulu masa mengandungkan anak2 yang lain, berangan jugak kot la ketuban pecah sendiri. sebab bila doktor pecahkan, memang sakit oii.. plak tu org kata kalau ketuban pecah sendiri, bukaan lebih cepat, dan lebih mudah bersalin katanya. betul la kot apa yang di kata. merasa la jgk akhirnya. cuma lokasi je tak kena..haha.. apa kan daya.. 
  • Bersalin di Hospital Putrajaya
          Pertama kali dalam hidup aku bersalin di Hospital Putrajaya yang memang tak pernah tersenarai dalam kepala otak aku nak bersalin kat situ. hihi.. plan awal bila aku disahkan mengandung, memang aku nak bersalin di sini. 'Sini' tu bermaksud bukan bersalin di kampung, sebab si Arianna sekolah kan, memang tak sanggup la nak pontengkan sekolah dia sebab tarikh jangkaan bersalin aku semakin hampir dengan final exam sekolah dia. so redha jela bersalin kat sini. pilihan aku pada mulanya Hospital Serdang tapi doktor tak galakkan bersalin kat sana sebab labour room under renovation. kecuali hal-hal tertentu yang menyebabkan aku terpaksa bersalin di sana, redah jela cuma mungkin tak selesa la sikit..phm2 jela renovation ni. memandangkan rekod mengandung aku ok, seme normal, so doktor cadangkan aku bersalin di Pusat Bersalin Berisiko Rendah (PBBR) di Presint 8, Putrajaya. masa tu aku  masih lagi dikategorikan sebagai risiko rendah. kitaorang blur jugak la sebab tak tau pun kewujudan PBBR ni. so kitaorang survey la tempat tu dulu memandangkan lokasi PBBR ni bukan dekat Hospital Putrajaya. kang sesat naya jugak. ok..sekali imbas not bad la tempat tu. so setuju la nak bersalin kat PBBR kononnya. tapi tak sangka plak aku full leaking dah bkn lg kategori risiko rendah. terpaksa la transfer ke Hospital Putrajaya. merasa la ko bersalin kat Hospital Putrajaya. Tak plan langsung nak bersalin kat situ. tapi ada hikmahnya jugak la. Nanti aku cerita hikmahnya. Hospital Putrajaya pun ok. layanan first class. siap offer epidural walaupun normal. ingatkan private hospital je boleh epidural walaupun bersalin normal..hehe.. 

Owh ye..ketiga2 anak aku yg lain aku bersalin di HTAA kuantan. So tak dapat la si amzar ni ic 06 ye..dia dh jd 16..special skit..kihkih..

Menu di Hospital Putrajaya. not bad ek..

 Breakfast

Lunch

  • Suntikan epidural
          First time aku diberikan suntikan epidural. mesti pelik kan. kata tak sempat epidural masa bersalin, tapi ni kata kena epidural plak...haaa.. ada citer disebaliknya kenapa aku kene epidural. kalau orang lain kena epidural sebelum bersalin, sama ada normal or ceaser. biasanya ceaser la.. tapi kes aku ni special sikit. epidural SELEPAS bersalin. hihi.. aku memang trauma weh. bukan trauma sebab kena epidural, tapi komplikasi yang aku alami selepas bersalin tu menyebabkan aku trauma. citernya selepas selamat bersalin, atas sebab-sebab tertentu yang aku rasa tak perlu la kot aku citer kat sini..huhu.. tak pasal2 aku ditolak ke Dewan Bedah (OT) untuk rawatan lanjut disebabkan 'hal' itu.. kira emergency la ni. time ni aku akan dibius separuh badan.. so kena epidural la. dah macam nak bersalin ceaser. Aku dh seram sejuk dh bila doktor inform masalah 'hal' tu pd aku. Sampaikan ms aku nk sign macam2 surat, menggigil tgn aku..huhu.. nk nangis pun ada ms tu, tp control. plak tu, husband aku belum sampai lagi masa ni, memang pasrah jela aku. Disebabkan 'hal' itu, aku kehilangan byk darah dan sebanyak 2 pain darah dimasukkan ke dalam badan aku. ntah darah sape la tu yek..redha jela.. kesannya aku terima kesakitan yg amat sgt..sakitnya ya rabbi. Kesan sakit tu rasa selepas bius habis. Allahuakbar, tak tau nak put in words dia punya rs sakit tu cmne. Tapi apa2 syukur semua selamat dan aku sihat skg.. ni la hikmahnya yg aku ckp ms aku ditransfer dr
PBBR ke hosp putrajaya. Cuba bygkan kalu aku bersalin kat PBBR, agak2 ape jd kat aku?? Agaknya mesti kena transfer gak akhirnya ke Hospital Putrajaya dalam keadaan sakit tu..Allahuakbar.. syukur alhamdulillah..

Aku keluar OT jam 10 pm++ baru jumpa en. suami. huhu..sedih tak? dia nampak aku keluar dari OT, terus tanya, "kenapa ni? ada masalah ke sampai darah banyak hilang?". Dan2 tu air mata aku keluar..huhu..cengeng jgk ko ni..hihi. menurut kata husband aku, dia sampai hospital lebih kurang pukul 8pm camtu, then terus jumpa doktor bertugas sebab dia tak dapat hubungi aku. doktor dah explained sebenarnya kat dia apa yg berlaku kat aku, tapi biasala doktor cakap byk guna bahasa saintifik/medic term ni menyebabkan husband aku tak berapa faham apa yang doktor terangkan. cuma husband aku agak cuak jugak bila doktor cakap aku banyak kehilangan darah. aku pun explain la apa yang terjadi. dugaan betulla. lepas keluar OT, aku kena bed rest selama 6 jam, langsung tak boleh bangun. memang tak boleh bangun pun, sebab kesan epidural tu kan, kaki aku kebas sampai subuh. kalu baby nangis nak susu, nurse yang tolong aku amik si amzar dari baby cot, padahal baby cot sebelah aku je. hilang je bius, mula la aku rasa kesakitan yang amat sangat. seriously, aku trauma bukan sebab bersalin, tapi kesakitan yang aku alami ni la..huhu..

  • Berpantang sendiri
          Untuk bersalin kali ni aku berpantang sendiri. nampak macam mudah je kan, tapi sebenarnya tak semudah yang disangka. kami seboleh-bolehnya taknak menyusahkan mak abah atau sesape  saje sepanjang kami berpantang. kami memang tak inform pun mak-mak kami untuk jaga aku masa dalam pantang, sebab tak nak menyusahkan mereka. kecuali masa aku warded, terpaksa la minta bantuan adik ipar utk jagakan anak2 aku sekejap sementara husband uruskan aku di hospital. kesian dan ada jugak rasa bersalah kat adik ipar, sebab masa aku bersalin dia dah apply cuti untuk Raya Haji dan dia plan nk balik kg keesokannya. tapi bila dapat tau aku bersalin, dia terus cancel nak balik kampung, sebaliknya mak mertua dan keluarga aku yang datang beraya kat sini. hihi..

masa seminggu pertama selepas bersalin, keluarga aku dan  keluarga mertua ada datang. masa dorang ada, boleh la dorang tolong apa yang patut. kebetulan hari tu dah nak raya haji, so taska anak2 semua tutup, dorang la bertungkus lumus jaga anak2 dan masak untuk kami semua. terima kasih sangat kepada semua yang datang jauh dan banyak membantu apa yang patut.

cabaran bermula bila mereka semua beransur balik ke tempat masing-masing. semua kena handle sendiri. seriously semua tak semudah yang disangka. mungkin sebab pertama kali berpantang sendiri, rasa macam kelam kabut sikit. ditambah plak dengan amzar yang ada masalah jaundis/kuning, kena ulang alik hospital/klinik. Allahuakbar, penatnya ya rabbi. husband plak mana nak hantar anak2 sekolah, nak hantar aku dan amzar ke hospital/klinik, nak masak , urus rumah, urus anak2, urus aku yang tengah sakit, terutama minggu pertama dan kedua lepas aku bersalin, semua dia kena urus sendiri, maunya tak penat. aku plak dengan keadaan tak berapa sihat lagi, dah kena rush ke sana ke sini. banyak ke hospital/klinik la. keadaan memang sangat hectic masa tu. nak taknak memang ke hadap la kan. bila lagi nak merasa..haha..

Menu dalam pantang yang husband masak. terima kasih sebab sediakan semua ni.. dalam kepenatan dapat jugak dia sediakan semua ni utk aku.. i'm touch.. huhu..






  • Rawatan jaundis di Hospital Putrajaya
         Anak-anak aku kalau tak kena jaundis memang tak sah. maklumla omaknya darah O.. huhu.. kalau nak ikutkan dari segi rawatan jaundis ni lebih kurang sama je mana2 hospital pun. Anak akan diletakkan di bawah lampu fototerapi tu.. lepas tu doktor akan amik darah anak, dan kenalpasti tahap bacaan bilirubin tu kan. biasa la ni. cuma yang tak best nya prosedur rawatan jaundis di hospital ni. anak kena tinggal di hospital, manakala ibu kena balik rumah, nurse yang akan uruskan ank kita tu dan kita cuma perlu bekalkan susu ibu aje. adoi.. pertama kali kot. ketiga-tiga anak aku tak pernah tinggal sorang2 kat hospital semasa rawatan demam kuning ni. aku ingatkan semua hospital kerajaan sama je prosedur. rupanya tak sama ek. HTAA plak ibu perlu rooming sekali dgn anak jika anak warded utk jaundis ni. Mungkin sebab takde ruang kot utk ibu stay agaknya. first time aku tinggalkan baby kat hospital, balik rumah rasa pelik plak. sayu la jgk rasa hati tu. bertabahla wahai hati katanya..adoii..

Amzar warded masa hari ke 3 kelahiran dia. pagi hantar hospital then nurse suruh aku balik, baby je tinggal. menurut kata doktor, nurse akan call aku untuk maklumkan keadaan anak aku dan tahap bilirubin dia. memandangkan amzar warded di NICU, so ibu/bapa boleh datang bila2 masa utk melawat, tak perlu tunggu waktu melawat. keesokannya nurse call aku. aku ni ingatkan anak aku dah boleh discharge. rupanya amzar kena warded di PBBR plak. kalini bila warded kat PBBR, ibu diminta rooming skali dengan baby. eh gitu la plak. so merasa la jugak aku warded di PBBR dengan amzar walaupun bukan untuk bersalin.. nak jugak stay kat PBBR ye. huhu..first time nih..

Wad PBBR boleh tahan jugak selesa nya. macam private hospital pun ada. bilik single. dok sorang2.. maksudnya aku stay dengan anak aku jela, tak berkongsi dengan sesape macam hospital kerajaan yang lain. memang privacy la weh. Eh memang selesa la. Cuma aku tak paham, kenapa rawatan ni tak buat trs je kat PBBR? Kan senang. Tak perlu ulang alik dr hosp putrajaya ke PBBR. Eh eh,ko sape nak pertikai?? Pandai2 je ko..haha.. dorang ada sebab la tu ek..huhu..


dah berspec dah. masa ni kat hospital putrajaya. masa dia di bawah lampu tu, kita takleh amik gambar..hospital tak benarkan. ni aku amik kejap dak tecit ni utk menyusu, tu yang snap tu..


yang  ni di PBBR. aku dapat bilik single seperti no bilik di atas. jgn ditanya apa tu NNJ. 'J' je aku tau, jaundis kot..huhu..

 tu dia biliknya. hanya aku dan baby.tu kat sebelah tu..

kat sini aku je dok dgn baby, boleh la amik gambar puas-puas.. hihi..

time ni tahap bilirubin dia dah turun sikit and ready for discharge. tapi ianya tak berhenti di situ. kena sentiasa follow up dia klinik kesihatan la plak sampai doktor puas hati dgn darah dia. dah la amzar disahkan prolong jaundice plak. umur dia 42 hari baru clear. boleh bayangkan tak betapa penatnya kami ulang alik ke klinik atau hospital dan amzar plak kena cucuk amik darah hampir setiap hari sampai hari ke 42...adoi.. kalau boleh dah taknak hadap dah semua ni, boleh tak? huhu..


See! Sebenarnya pengalaman 1st time tu takde la banyak mana pun. Cuma cerita tu jd panjang..hihi.. memang semuanya pengalaman baru pada aku macam baru bersalin anak sulung. Sebab tu la masa dalam pantang life kami kelam kabut semacam je..hihi

the latest of them.. bangun pagi seawal jam 5.45am.. bertuah tak? haha..

Monday, December 28, 2015

officially a mother of 4

Aku tak tau cmne nak mula ni oii. ok.. kita mulakan dengan Bismillah.. huhu.. ok, aku blurr jap ni..

Straight to the point ajela ye.. Actually aku nk cerita psl pengalaman bersalin anak yang keempat. oh ye.. i'm officially a mother of 4 ye.. 4 org dah anak aku. hihi.. syukur atas kurniaan rezeki dariNya. Betulla perancangan Allah lebih baik dan cantik sgt.. anak2 aku 2 perempuan 2 lelaki dan selang bunga.. Alhamdulillah..

macam mana ek aku nak mula.. nak imbas balik bukan senang..maklumla cerita 3 bulan lps kan.. kira dh basi kot.. kihkih.. tapi masih fresh dalam kepala otak aku ni. sekejap je aku rasa masa berlalu cuti bersalin kali ni.. kali ni aku rasa betul2 tak puas cuti. perasaan tu rasa macam nak sambung cuti sampai awal tahun. nampak sangat masa tu terlalu cepat bergerak sampai aku sendiri rasa macam tak puas. biasanya kalau cuti lama, semangat untuk kerja tu lain macam. tapi kalini tidak.. tak tau kenapa.. ok kembali ke tajuk asal.. senang mengarang ikut point jela kan.. nampak beno blur nk mengarang..

21/9/2015
- jam 2.00 am
  • tiba-tiba aku rasa seolah-olah mild contraction yang aku rasa sangat yakin bahawa itu adalah tanda nak bersalin. sakitnya kejap ada kejap tak..siap kira melalui hp. Blh thn jgk la rasa skt tu. So mmg sangat confident la skt tu skt nak bersalin. aku tak kejutkan suami aku tp aku try tidur, buat tak tau je, sebab sebelum ni kalau sakit pagi2 mcm ni, mlm nanti baru bersalin..try tido, tak berapa nak lena. sampai ke subuh, sakit still on walaupun tak sekerap awal pagi. bila sakit dah makin kerap baru nak kejutkan dia la kononnya..akhirnya aku terlelap..


- jam 6.00 am
  • aku terjaga dan uruskan anak2 macam biasa dan aku inform suami aku, aku dah mula rasa contraction dan aku tak pergi kerja hari tu. so husband aku hantar ank2 ke taska/sekolah masing2, aku plak rehat kat rumah. husband aku kerja mcm biasa, sebab sakit tu masih boleh dikawal. macam biasa la husband aku tu risau la kan tapi dia tetap kerja macam biasa. aku plak nk tidur puas2 memandangkan aku tak cukup tidur malam tu.


-jam 12.00 tghari
  • punya la lama aku tidur. pukul 12 tghari baru bangun..hihi.. and surprisingly, contraction HILANG.. langsung tak rasa sakit.. aku dah pelik dah ni. kebetulan husband call tanya perkembangan. memandangkan sakit hilang, husband cadangkan aku refer klinik la. so dia balik tengahari tu semata-mata nak bawak aku ke klinik. dipendekkan cerita, doktor cakap, aku terkena kencing kotor (lepas buat urine test). doktor cakap memang simptom kencing kotor sakitnya lebih kurang sama macam nak bersalin, cuma sakitnya akan makin hilang, bukan makin kerap macam nk bersalin. ni merupakan pertama kali aku terkena maas prgnant. ank2 aku yg lain tak pernah plak kena mcm tu.. so dapat mc untuk hari tu.. confident je aku boleh bersalin harini kan..kahkah..

22/9/2015
- jam 8.00am
  • aku ada weekly check up pada harini. dan aku rasa badan aku fresh, ringan dan takde rasa sakit apa2. keluar rumah pun rasa happy je..check up macam biasa, takde ape masalah, cuma berat aku menurun skit. then aku ada jgk btau masalah semalam, and doktor cakap, kalau rasa sakit macam tu lagi sekali, trs ke hospital bimbang takut sakit nak bersalin.

-jam 10.30am
  • memandangkan harini aku rasa sihat, aku terus masuk kerja macam biasa. semangat aku siapkan kerja kalini sampai aku tak tau nak buat kerja apa lagi dah..alhamdulillah kalini hampir semua kerja aku settle sebelum bersalin, cuma kalau ada yang pending pun sebab melibatkan org ketiga. yang penting part aku settle. harap tak pening la orang yang tanggung kerja aku nanti.
-jam 12.00 tghari
  • aku tak tau nape, aku rasa mengantuk yang teramat sangat. hampir tersungkur aku kat meja ni ha. puas dah aku bgn duduk untuk hilangkan rasa mengantuk, minum kopi bagai..tapi tak hilang. cuba untuk sibukkan diri sampai tepat pukul 1, ofis dah gelap, tak banyak soal aku trs lelapkan mata atas meja aku. lena selena-lenaya. tapi tepat pukul 1.30 petang aku dah terjaga sebab aku terdengar bunyi 'pop' dan terasa nyilu kat bwh perut tapi aku buat tak tau je..tertanya2 gak..bunyi apa tu? memandangkan masih awal, aku cuba untuk sambung tidur tapi dah tak boleh lelap. Terasa macam nak ke toilet, TAPI, bila aku bangun dr kerusi, aku rasa sesuatu mengalir kat bawah dengan lajunya..air bercampur darah weh... banyak giler..aku cuak jgk, cuba utk tahan drp air tu trs mengalir tapi tak boleh.. habis lantai bawah meja aku dipenuhi air n darah.. aku menjerit la..ala menjerit manja2 gtu.." eh, apa ni kak? apa ni kak?". Seme kakak2 kat ofis terkejut, then ada yg bersuara.."air ketuban dah pecah ni nana". Pertama kali dlm hidup terjadi..kat ofis plak tu. malu oiii..huhu.. Cmni ke rasa ketuban pecah sendiri..ank aku yg lain semua doktor pecahkan ketuban. Patutla ada bunyi pop tu..keadaan menjadi agak kecoh sebab ofis ni sebenarnya agak sunyi, tapi bila jadi camni riuh rendah la kejap ofis ni..ada sorang kakak ofis call ambulans..aku plak kalau blh taknak la sampai panggil ambulans..segan kot..lgpn aku skit pun tak rasa skt. Tp apa2 pun aku sgt hargai concern dorang. Rasa sgt disayangi btl..sungguh. Dalam masa yg sama aku try jgk call husband aku, tp tak dapat2..rupanya line tgh tak btl haritu..aduh duh..time2 ni la line nak buat hal.. dorang plak call ambulans tp ambulans takde plak hari tu..syukur sgt2..eh? Haha..Aku mmg x mau naik ambulans kat sini..segan..huhu..
  • akhirnya aku dpt jgk hubungi husband melalui whatapps.. fuhhh lega yg amat. kesian dorang kena uruskan air ketuban aku yang banyak bawah meja aku tu. Nasib baik takde lelaki kat ofis ni..kalu x malu jgk i..huhu..
  • Tak sampai setengah jam husband aku sampai ofis.. katanya dia pun try call aku x dpt..mmg line tgh x betul hari tu..dia naik ke ofis aku, bawak aku ke kereta.. aku still tak rasa skt apa2, so aku bg cadangan nk balik rumah sekejap nak tukar baju memandangkan baju aku dah kuyup basah, aku x selesa..tp hsbd tak setuju..dia riso jadi apa2 lagi susah.. so kami trs ke Pusat Bersalin Berisiko Rendah (PBBR) di Presint 8..
  • Sampai wad..baru aku rasa contraction..mild je..tapi doktor cek VE bukaan dah 4cm. Wow pantas..nsb baik tak blk rumah dulu td. Aku sendiri pun terkejut..cpt btl bukaan. Doktor dtg kat aku btau aku akan dipindahkan ke Hospital Putrajaya memandangkan aku bkn lg kategori berisiko rendah..sebab aku dah full leaking, takut ada apa2 infection..plak dah.. ikut la yg mana terbaik. so merasa la jgk naik ambulans dr presint 8 ke hosp putrajaya. Hsbd aku follow belakang dgn kereta.. sampai je hospital putrajaya aku trs dibawa ke labour room n cek VE utk kesekian kali. Doktor cek bukaan aku baru 3cm. plak dah..kat PBBR tadi 4cm..smpi sini jd makin kecik bukaan, dh kenapa?aku mls nk pk..lantak disitu..yg pasti skt mmg makin kerap.
-jam 4.30pm
  • Menurut cerita husband aku, time ni dia dh tak senang duduk. first dia risaukan aku sebab masih blm dapat khabar berita dari doktor psl aku. second dia risau waktu tu dah pukul 4.30..patut time ni dia kena rush amik anak2 kat taska.jauh jgk perjalanan dari Putrajaya ke Bangi, nak hadap jem lagi..so dia tanya kaunter psl aku then nurse panggil doktor yg uruskan aku dan kebetulan doktor memang ada kat situ. doktor pun btau husband, aku dijangka bersalin mungkin lambat lagi sbb bukaan baru 3cm..confident je doktor tu. so dgn kata2 doktor tu husband decide utk amik ank2 di taska dulu then dtg semula ke hospital. hsbd just call aku btau dia nk amik ank2 dulu. lagipun dia xtau aku berada di labour room yang  mana satu. aku tak kesah pun. aku lebih rela dia urus anak2 drp teman aku kat hospital dan biarkan ank2 lama di taska. husband aku dh call adik dia utk standby jaga ank2 seketika sepanjang aku berada dia hospital. tapi bila dia dh keluar amik ank2 baru aku teringat beg pakaian aku dan baby ada dlm kereta. Adoi.. tak ingat langsung nak minta hsbd tinggalkan beg2 tu..
  • Memandangkan doktor ckp bukaan aku baru 3cm and seme org (nurse n doktor) ingat aku lambat lg bersalin, dorg tinggalkan aku sorg2 dlm labour room smbil melayan skt yg makin kerap. tp nurse sentiasa pantau setiap 10 min keadaan aku. bila nurse tgk keadaan aku makin skt, buat pertama kali dlm hidup nurse offer epidural dan mintak aku sedut gas apa ntah kalau skt makin kuat. htaa xde plak offer camtu. mula aku taknak epidural..berlagak tak?? haha.. sbb sblm ni aku bsalin tak pernah guna epidural kot. tapi bila skt makin tak tertahan, sedut gas pun mcm x mebantu, then nurse offer je trs aku setuju. mengada tak?? nsb baik nurse tak merungut..hihi.. dorg pun prepare apa yang patut utk cucuk epidural kat aku.
  • Jam baru pukul 5pm++ tp aku ckp kat nurse aku dh xtahan nk push.terasa mcm bby nak keluar. Nurse terkejut sbb dikatanya baru 3cm td. Then dia cek VE skali lg.lps tu nurse menjerit.. "dh full dh full..dah complete dh complete"..x sampai seminit ramai nurse dtg kerumun kat aku sbb kepala baby dh nk keluar..Allahuakbar. bukaan yg sgt pantas. nurse pun x sempat siapkan peralatan aku push je..skali push yg sgt kuat, dgn mudah baby meluncur kuar. ya Allah.. alhamdulillah..5.40 pm baby dh selamat dilahirkan.aku sendiri pun tak sangka secepat ini. tak sempat nak epidural pun..ada sorg nurse ckp..cptnya awk ni..mudahnya..alhamdulillah..kalini mmg cukup mudah..
Aku rasa bersalin kalini memang cukup mudah..alhamdulillah.. TAPI, timbul masalah lain. aku mengalami komplikasi yang sgt dasyat, yang menyebabkan aku sgt trauma.. tgk la kalau rajin aku buat entry lain cerita pasal ni.. kalau rajin la.. hihi..

Welcome dear Amzar Zuhayr Shah to our family..
Owh lupa nak citer. tadi aku ada citer yang aku lupa nak suruh husband tinggalkan beg pakaian aku dan baby kan.. gambar yang atas ni mmg betul2 fresh from oven.. berbungkus elok je oleh nurse..tapi kesian takde pakaian langsung..haha.. papa sampai hospital pukul 8mlm baru nurse pakaikan baju..kihkih..sian la dia..

day 2

dah nak discharge dah time ni

day 42



latest.. sekejap je dah 3 bulan..